TÉMA

Výzkumný ústav

Izraelští vědci popsali hrozby spojené s vakcínou proti covidu. Zkoumali je u 1,7 milionu lidí

Izraelská studie popsala, že vakcína proti covidu-19 od Pfizer/BioNTech je bezpečná. Vedlejší účinky jsou ve srovnáním s tím, co hrozí po prodělání nemoci bez očkování, jen minimální, uvedli v odborném časopise New England Journal of Medicine.
30. 8. 2021|

Ohrožení tetřívci se vrací do oblasti Králického Sněžníku. Lesníci je tam vypouštějí už čtyři roky

Dalších šest tetřívků obecných vypustili lesníci spolu s odborníky lesnického výzkumného ústavu do oblasti masivu Králického Sněžníku na Šumpersku. Z tamních lesů totiž ohrožený hrabavý pták v předchozích desetiletích postupně vymizel. Projekt zaměřený na návrat chráněného tetřívka do této horské oblasti zahájila firma Úsovsko spolu s výzkumným ústavem v roce 2017.
7. 4. 2021|

Mladé lípy z rychle klíčících semen pomohou zalesnit holiny po kůrovcové těžbě

Pracovníci výzkumného ústavu ve Zlíně vymysleli urychlení výsadby stromů, které umožní v krátké době zacelit holiny po vynucené těžbě lesa napadeného kůrovcem. Metodu speciální úpravy semen lípy srdčité si nechali patentovat už před několika lety a Lesy České republiky si jich aktualně objednaly dva miliony. Stromky vysadí do postižených lokalit.
9. 12. 2020|

Brněnští vědci vymysleli přístroj, který změří čerstvost piva přímo v terénu

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského vymysleli přístroj, který umožňuje objektivně změřit kvalitu piva přímo v terénu. Novinka má pivovarům pomoci ověřit, zda je pivo ve skladu, restauraci nebo v obchodě čerstvé.
12. 11. 2019|