TÉMA

Sydney

Útočník ze Sydney se zaměřil na ženy, upozornila australská policie

Útočník, který v sobotu v nákupním centru v Sydney ubodal šest lidí, než ho zastřelila policie, se zaměřil na ženy. S odkazem na pondělní prohlášení australské policie o tom informovala agentura Reuters, tvrzení policie následně potvrdil útočníkův otec. Pět z šesti mrtvých sobotního útoku byly ženy, stejně tak většina z dvanácti zraněných. V pondělí došlo v kostele nedaleko Sydney k jinému útoku, při kterém bylo pobodáno několik lidí. Spáchal ho patnáctiletý útočník.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:00|

Útočník ze Sydney měl psychické obtíže

Muž, který v sobotu v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney ubodal šest lidí a kterého policie zastřelila, měl v minulosti psychické obtíže. Nic nenasvědčuje tomu, že by jeho útok byl ideologicky motivovaný, uvedla v neděli podle agentury Reuters australská policie.
14. 4. 2024|

Útok v Sydney má šest obětí, policie pachatele zastřelila

Útok nožem v obchodním domě v Sydney má šest obětí, uvedla policie. Několik dalších osob, včetně devítiměsíčního dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti, zneškodnila ho policistka, která se zrovna nacházela poblíž a po oznámení útoku jej začala sledovat. Vyšetřovatelé oznámili, že na místě nenašli nic, co by vypovídalo o motivu činu. Nic ale nyní nenasvědčuje tomu, že by měl teroristické pozadí.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 21:55|

Vědci objevili v lidských plicích receptor, který blokuje nákazu covidem

Vědci z univerzity v Sydney objevili v lidských plicích protein, který blokuje nákazu virem SARS-CoV-2 a vytváří v těle přirozenou ochrannou bariéru proti nemoci covid-19. Podle autorů otevírá práce zcela novou oblast imunologického výzkumu obrany proti covidu. Současně nabízí farmaceutickému průmyslu slibnou cestu k vývoji nových léků, které by zabránily virovým infekcím způsobeným koronaviry nebo se vypořádaly s fibrózou plic.
30. 11. 2023|

Marihuana nesnižuje dopady užívání tvrdých drog. Ukázal to výzkum, který trval dvacet let

O marihuaně se někdy mluví jako o droze, která by mohla nahrazovat užívání silnějších návykových látek, které způsobují mnohem závažnější problémy. Teď ale rozsáhlá studie ukázala, že se taková očekávání nemohou naplnit – marihuana totiž takhle nefunguje.
29. 11. 2023|

Půlstoletí opery v Sydney. Prvním publikem byli dělníci a na Schwarzeneggera se tu bučelo

Připomíná obří plachetnici kotvící v přístavu či škeble, někteří v jejím tvaru rozpoznávají exotického ptáka, nebo dokonce milující se želvy. Opera v Sydney, do roku 2007 zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, se každopádně stala ikonickou stavbou Austrálie. Oficiálně tento operní stánek, jehož výstavba nebyla hladká, otevřela před půlstoletím královna Alžběta II. S historií sydneyské opery jsou ale spojeny i ne tak známé okamžiky: první vystupující zpíval stavebním dělníkům a bučení si tu vyslechl Arnold Schwarzenegger.
20. 10. 2023|

Australská vláda omezuje prodej e-cigaret, až příliš lákaly mladé

Austrálie čelí negativnímu trendu – po předchozím propadu začalo opět přibývat kuřáků. A to i v rizikové skupině dětí ve věku 14 až 17 let. Na vině jsou různé druhy elektronických cigaret. Zboží, o kterém se mnoho lidí domnívá, že je mnohem méně škodlivé než klasické cigarety, začala vláda omezovat.
5. 8. 2023|

Tisíce let stará léčba Aboridžinců funguje. Mravenčí med je plný antibiotik, ukázal výzkum

Australští mravenci jsou dokonalým zdrojem velmi účinného antibiotika, ukázala studie vědců ze Sydneyské univerzity. Ke stejnému účelu je stovky generací využívali i původní obyvatelé tohoto světadílu – Austrálci.
27. 7. 2023|
Doporučujeme

Vypadá to, jako by čas v mladém vesmíru běžel pětkrát pomaleji než nyní

Podle nové studie plynul čas na počátku vesmíru pomaleji než v současnosti. Vědci něco takového předpokládali už dříve, teď to ale australští fyzici poprvé pozorovali v reálném světě.
4. 7. 2023Aktualizováno9. 7. 2023, 09:56|

Lidé vyjádřili podporu Navalnému. Ruská policie jich přes sto pozatýkala

Ruské bezpečnostní složky pozatýkaly přes sto lidí, kteří v neděli v zemi podpořili, v den jeho 47. narozenin, uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na specializovaný server OVD-Info, který monitoruje zásahy strážců zákona. Navalného podpořili lidé i v dalších městech napříč světem, včetně Prahy. K demonstracím vyzvali opozičníkovi spolupracovníci.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 23:20|

Novozélandští záchranáři pátrají po Čechovi, který se ztratil v horách

Na Novém Zélandu pátrají záchranáři po Čechovi, který se ztratil na trekingové trase Te Araroa. Informovala o tom novozélandská policie, podle níž byl český občan naposledy viděn 4. května u jedné z chat na stezce. Ministerstvo zahraniční dopoledne uvedlo, že český generální konzulát v Sydney případ sleduje a je v kontaktu s novozélandskou policií a s rodinou pohřešovaného.
16. 5. 2023|

Oceán může přijít o své plíce. U Antarktidy se zpomalují klíčové proudy

Oceánské proudy u Antarktidy vlivem rychle tajících ledovců prudce zpomalují, což bude mít katastrofální důsledky pro klima. K tomuto závěru dospěli australští vědci v nové studii, kterou vydali v časopise Nature. Podle jejich propočtů hlubokomořské antarktické proudy do roku 2050 zpomalí až o čtyřicet procent, čímž se naruší schopnost vody pohlcovat oxid uhličitý a dál urychlí tání ledu, dalekosáhle to ovlivní i ekosystémy.
31. 3. 2023|

Eroze poškozuje pláže. Vědci prozkoumali snímky za 38 let, aby popsali dění v Pacifiku

Australský tým vědců poprvé zkombinoval algoritmy strojového učení s družicovými snímky světových pobřeží, aby dokázal popsat, jak přímořské regiony od Austrálie po Kalifornii ovlivňují fáze El Niño a La Niña. Podle všeho písek na plážích přesypávají z východu na západ a zpět jako v přesýpacích hodinách; studium písečné eroze může sloužit i pro přípravu na změny klimatu.
15. 2. 2023|

Na ambasádách se do seznamu pro prezidentské volby zapsalo přes čtrnáct tisíc Čechů

Na českých zastupitelských úřadech v zahraničí se do seznamu voličů pro lednové prezidentské volby zapsalo 14 370 Čechů. Informovalo o tom na webu ministerstvo zahraničí. Další lidé v zahraničí mohou přijít volit s voličským průkazem, podle úřadu jich budou řádově tisíce.
26. 12. 2022|

Plísně zabíjejí víc lidí než malárie. WHO varuje před jejich smrtícím potenciálem

Podle autorů nově zveřejněné zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) se v důsledku klimatických změn rozšiřují plísně, které mohou způsobovat významné zdravotní problémy. Také během pandemie covidu se množství plísňových nemocí výrazně zvýšilo.
26. 10. 2022|

Boj o popelnice mezi Australany a papoušky kakadu je nerozhodný, tvrdí vědci

Obyvatelé australského Sydney vedou nesmiřitelný boj s vysoce inteligentními papoušky kakadu. Vymýšlejí stále sofistikovanější metody, jak opeřencům se žlutými chocholkami na hlavě zabránit dostat se do popelnic. Detailně se tímto soubojem zabývá studie zveřejněná v časopise Current Biology.
13. 9. 2022|

Nový projekt doufá, že se mu podaří vzkřísit vyhynulého tasmánského tygra

Australští a američtí vědci se pustili do nákladného projektu, jehož cílem je vzkřísit vyhynulého tasmánského tygra, informovala BBC. Poslední tasmánský tygr neboli vakovlk tasmánský, uhynul ve 30. letech minulého století. Podle týmu vědců by však bylo možné tento druh znovu vytvořit pomocí kmenových buněk a technologie úpravy genů. Do přírody by se podle nich první tasmánský tygr mohl vrátit za deset let. Jiní odborníci jsou však skeptičtí a tvrdí, že oživení vyhynulých druhů je pouhé sci-fi.
20. 8. 2022|

V částech Austrálie od víkendu napršelo víc než jindy za rok. Místo aut křižují krajinu čluny

Už potřetí od začátku roku se Sydney potýká s přívalovými dešti. A meteorologové varují, že ne naposledy. Australská vláda intenzivně hledá způsoby, jak čelit stále častějším dramatickým výkyvům počasí. Pro začátek na to vyčlenila v přepočtu osmdesát miliard korun.
7. 7. 2022|

Záplavy devastují australské Sydney, úřady vyzvaly k evakuaci přes 30 tisíc lidí

Více než 30 tisíc obyvatel Sydney a jeho okolí úřady v pondělí vyzvaly k evakuaci. Největší australské město nyní čelí čtvrté a pravděpodobně nejhorší vlně záplav za poslední rok a půl, informuje agentura AP.
4. 7. 2022|

V Austrálii vyvíjejí čip, který upozorní na riziko infarktu či mrtvice

Infarkt a mrtvice by v budoucnosti nemusely přicházet tak nečekaně jako dosud. Podle vědeckého týmu Univerzity v Sydney by včasné varování mohl zajistit krevní test a čip. Rizikoví pacienti by je měli mít k dispozici po celý den. Díky nim by se daly včas zachytit krevní změny, které předcházejí srdeční nebo mozkové příhodě.
28. 6. 2022|

Covid se po léčbě sotrovimabem může měnit tak, že odolává lékům

Léčba pomocí monoklonální látky sotrovimab vede ve vzácných případech ke vzniku mutací, které virus SARS-CoV-2 mění v odolnější. Vědci upozorňují, aby byli lidé takto ošetřovaní déle izolováni i monitorováni.
15. 3. 2022|

Kvůli povodním v Austrálii čeká evakuace půl milionu lidí v Sydney a okolí

Australské úřady vydaly další příkazy k evakuaci pro statisíce obyvatel Sydney a okolí kvůli povodním, které do největšího australského města přinesly pokračující přívalové deště. Ty už během uplynulého týdne zasáhly australský stát Queensland, odkud se přesunuly do Nového Jižního Walesu a vyžádaly si nejméně čtrnáct obětí. Oficiální činitelé varují, že se situace v dohledné době nezlepší, napsala agentura Reuters.
3. 3. 2022|

Svět vítá rok 2022. Ohňostroje zazářily v Evropě i Americe, kvůli pandemii jsou někde oslavy skromnější

Východní polokoule už vstoupila do roku 2022. Jako první ho oslavili v pátek hodinu před polednem našeho času obyvatelé Vánočního ostrova. Velkolepý ohňostroj ozářil australské Sydney, jinde jsou ale oslavy kvůli pandemii skromnější. Nový rok přivítali lidé v Asii, Africe i Evropě, v sobotu časně ráno středoevropského času se tak stalo i na východním pobřeží Ameriky. Kvůli administrativním úpravám a časovým pásmům trvá přechod do nového roku celkem 26 hodin, a tak úplně posledním místem, kde skončí rok 2021, budou až v sobotu hodinu po poledni SEČ dva neobydlené tichomořské atoly: Bakerův a Howlandův ostrov.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:41|

USA oznámily diplomatický bojkot olympijských her v Pekingu kvůli porušování lidských práv

Na zimní olympijské hry v Pekingu se příští rok nevypraví žádní představitelé vlády USA. Diplomatický bojkot her oznámil Bílý dům, který rozhodnutí odůvodnil porušováním lidských práv v Číně. Cílem opatření je naznačit Pekingu, že nemůže pokračovat ve svém současném kurzu. Vláda prezidenta Joea Bidena vyjádřila podporu americkým sportovcům, kteří na hry pojedou. Penalizovat je zákazem účasti by podle Bílého domu nebylo správné.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:18|