TÉMA

Univerzita J. E. Purkyně

„Lidé, kteří nenašli sílu vzepřít se komunistům, do Ústavního soudu nepatří,“ řekl politolog. Podle historika je namístě opatrnost

Lidé, kteří v sobě nenašli sílu vzepřít se komunistickému režimu podle politologa Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Daniela Kroupy do Ústavního soudu nepatří. V reakci na plány jmenovat do funkce ústavního soudce Roberta Fremra to řekl v Událostech, komentářích. Také historik Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jakub Rákosník si myslí, že opatrnost je namístě. Fremrovo působení nyní posoudí Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Ředitel odboru výzkumu a vzdělávání ÚSTR Petr Hlaváček ale upozornil, že ÚSTR tu není od toho, aby někoho soudil.
10. 8. 2023|

Na některých vysokých školách dávají studentům čas na přihlášení až do září

Některé veřejné vysoké školy nabízejí poslední možnost přihlásit se ke studiu. Například Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem uchazečům stále nabízí studium na šesti fakultách. Volná místa hlásí také Západočeská univerzita v Plzni nebo Univerzita Pardubice. Některé specializace nejsou zcela naplněné ani na Univerzitě Karlově nebo ČVUT v Praze. Místa pro opozdilce jsou letos hlavně na technických oborech.
6. 8. 2020|

Zemřel Rudolf Kučera, který stál u zrodu politologie v Česku

Ve věku 71 let v úterý zemřel politolog, politický filozof, vysokoškolský pedagog, publicista a někdejší disident Rudolf Kučera. Na svém webu to oznámila Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem, kde v posledních letech Kučera působil na katedře politologie a filozofie. Po revoluci 1989 stál u zrodu univerzitního oboru politologie v tehdejším Československu.
16. 1. 2019|