TÉMA

Zuzana Bajgarová

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Primátorem Ostravy bude Jan Dohnal z ODS

Ostravu povede koalice složená z ANO a uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. Primátorem bude Jan Dohnal (ODS), který byl dosud náměstkem pro dopravu a sport. Dohodli se na tom v úterý zástupci jednotlivých koaličních subjektů. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice převahu 37 hlasů. Je to o čtyři hlasy více, než měla dosavadní koalice tvořená ANO, SPOLU a Piráty, která se rozpadla kvůli štěpení ANO. ODS měla post ostravského primátora naposledy v roce 2002. Koaliční smlouvu zástupci stran podepíšou ve středu.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:05|

Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není

V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
14. 4. 2023|

Cestující kritizují nové zastávky v Ostravě. Mají zajímavý design, před větrem a deštěm ale chrání málo

Opravené zastávky Dřevoprodej v Ostravě-Jih sklízejí pochvaly za architekturu, ale i kritiku cestujících. Designové přístřešky totiž lidi dostatečně nechrání před větrem a deštěm. Proměna zastávek stála přes sedmdesát milionů korun.
13. 4. 2023|

Macura založil spolu s dalšími kolegy vyloučenými z ANO nový zastupitelský klub

Primátor Ostravy Tomáš Macura (dříve ANO) založil s dalšími třemi kolegy nový klub městských zastupitelů. Macura, který v únoru opustil ANO, byl v úterý vyloučen z klubu městských zastupitelů hnutí stejně jako jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová (dříve ANO). Klub ANO z vlastního rozhodnutí opustili další dva zastupitelé, primátorova náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitel Robert Čep. Právě tito čtyři zastupitelé utvořili nový klub.
22. 3. 2023|

Ostrava by v dubnu mohla mít nového primátora, jenž by vystřídal Macuru

Primátor Ostravy, který nahradí ve funkci Tomáše Macuru (dříve ANO), by měl být znám v dubnu. Macuru, jenž v únoru opustil ANO, v úterý vyloučil ze svých řad klub zastupitelů tohoto hnutí. Stejně tak městští zastupitelé za ANO rozhodli o jeho náměstkyni Zuzaně Bajgarové (dříve ANO). Novinářům to řekla nová předsedkyně klubu a bývalá místostarostka části Ostrava-Jih Hana Tichánková. Důvodem k vyloučení byl podle Macury i Bajgarové fakt, že v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla a nehlasovali pro šéfa ANO Andreje Babiše.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:26|

Vondrák vystoupil z ANO. Hejtmanem plánuje zůstat, podle Havlíčka nemá podporu

Ivo Vondrák vystoupil z hnutí ANO, za které byl dvakrát zvolen moravskoslezským hejtmanem a také do Poslanecké sněmovny. Hejtmanem ale hodlá dál zůstat. Vondrák dával najevo výhrady k politickému směřování ANO, které podle něj míří příliš doleva. Spory se začaly stupňovat na podzim, kdy uvedl, že v prezidentských volbách nepodpoří předsedu hnutí Andreje Babiše. V únoru Ivo Vondrák rezignoval na post místopředsedy ANO, poté také vystoupil z poslaneckého klubu a svůj odchod načasoval na chvíli, kdy měla krajská organizace hlasovat o jeho vyloučení.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 18:14|

Ostravské ANO se otřásá. Primátor Macura do půl roku opustí funkci

Primátor Ostravy Tomáš Macura, který před týdnem opustil ANO, odejde do půl roku z funkce primátora. Spolu s ním odejdou i jeho dvě náměstkyně Zuzana Bajgarová, která už z hnutí rovněž vystoupila, i náměstkyně a předsedkyně klubu zastupitelů ANO Kateřina Šebestová. Shodl se na tom klub zastupitelů.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 21:24|

ANO chce, abych skončil jako primátor Ostravy, říká Macura. Tlak cítí i Vondrák, Havlíček mluví o spikleneckých teoriích

Vedení hnutí ANO údajně vyvíjí nátlak na odchod ostravského primátora Tomáše Macury z funkce. Macura, který ukončil členství v ANO, to ve čtvrtek napsal na Twitteru. Tlak cítí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Oba delší dobu kritizují směřování ANO a v prezidentské volbě nepodpořili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka jsou Macura s Vondrákem v zajetí spikleneckých teorií. Do Ostravy přijel i hlavní manažer hnutí Jan Richter, který měl údajně zastupitelům ANO vyhrožovat, že pokud podpoří Macuru, bude oblastní organizace v Ostravě zrušena.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:01|

Okolí kostela Svatého Ducha v Ostravě se promění. Parkoviště nahradí stromořadí a vodní prvek

Okolí kostela Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu se promění podle návrhu brněnského ateliéru m2au, který zvítězil ve vyhlášené soutěži. Na veřejném prostranství u kostela přibude výrazný vodní prvek, stromy a také plocha pro konání příležitostných komunitních akcí. Město předpokládá, že by se s opravou mohlo začít v roce 2025. Náklady odhaduje na sto milionů korun.
23. 11. 2022|

Příprava tramvajové trati v Porubě pokračuje, ujistila ostravská radnice. Spolky to nepříjemně překvapilo

Stavba nové tramvajové trati v Ostravě-Porubě se odsouvá, příprava ale pokračuje. Město ukončilo smlouvu na dosavadní projekt, ale ujišťuje, že pro něj i přes aktuální odklad zůstává prioritou. Je však nutné aktualizovat podklady pro posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Část Porubanů i magistrátní opozice proti zamýšlené trati protestuje.
15. 11. 2022|

Ostrava a Olomouc chtějí cyklistům usnadnit život. Novinky se ale podle cyklistů ani BESIP nepovedly

Města Ostrava a Olomouc se rozhodla, že vyjdou vstříc cyklistům a zajistí jim bezpečnější jízdu. Například v moravskoslezské metropoli vznikají nové cyklopruhy za tři miliony, vedou například přes Frýdlantské mosty. Cyklisté ale pruhy považují za nebezpečné. V Olomouci zase budí rozruch piktogramy, které se objevily na rekonstruované Masarykově třídě. Samo město přiznává, že takzvaný cyklokoridor je s ohledem na bezpečnost cyklistů legislativně nejslabší, na jiné řešení ale prý není prostor.
14. 6. 2022|

V Ostravě vyroste cvičné Městečko bezpečí. Děti se v něm naučí, jak předcházet krizovým situacím

V ostravské části Zábřeh se začne připravovat unikátní Městečko bezpečí. Zejména děti se tam naučí reagovat na krizové situace a dozvědí se o prevenci. Projekt počítá s ukázkami mnoha nástrah, se kterými se lidé mohou setkat. Společně se na projektu podílí složky IZS, město Ostrava i kraj.
18. 3. 2022|

Ostravané mohou rozhodnout o podobě ulice 28. řína. Nápady zapisují přímo do mapy

Lidé v Ostravě mohou rozhodnout o tom, jak po rekonstrukci bude vypadat rušná městská třída na ulici 28. října. Poslouží k tomu pocitová mapa, do které své poznatky a připomínky mohou obyvatelé města vkládat. Aplikace je přímo na webových stránkách městského ateliéru MAPPA. Ostravané mohou díky pocitové mapě ovlivnit vzhled celého desetikilometrového úseku ulice, jak se píše v projektu „Od tanku až ke Globusu“.
23. 2. 2022|

Dům kultury v Ostravě čeká kvůli přestavbě útlum činnosti. Většina zaměstnanců dostane výpověď

Dům kultury města Ostravy propustí k poslednímu srpnu skoro všechny zaměstnance. Kvůli jeho přestavbě podle návrhu newyorského architekta Stevena Holla se celá budova bude muset vyklidit a podle města neexistují vhodné prostory, kam by se načas přemístila. Stavební práce by měly začít letos a potrvají nejméně tři roky.
10. 2. 2022|

Jedna z nejočekávanějších staveb světa. Ostrava má studii futuristické koncertní haly

Město Ostrava už má k dispozici studii stavby nové koncertní haly včetně rekonstrukce celé památkově chráněné budovy kulturního domu. Stavbu koncertního sálu za více než dvě miliardy korun zařadil prestižní magazín Architizer do žebříčku nejočekávanějších staveb světa, řekl v pondělí primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Architektonickou soutěž vyhlásilo město před dvěma lety. Vítězi, které Ostrava oznámila loni, se stali autoři ze studií Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy.
3. 8. 2020|

V centru Ostravy má vyrůst mrakodrap. Mohl by být nejvyšší v Česku

Novou dominantu v centru města chce Ostrava. Zastupitelé proto odsouhlasili prodej pozemku zájemcům ochotným postavit tam výškovou budovu. Vedení Ostravy žádalo alespoň dvanáct nadzemních pater. Developer má ale mnohem ambicióznější plány, chce postavit nejvyšší mrakodrap v Česku za více než 2,5 miliardy korun.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 20:50|

Ostrava i Olomouc chtějí pomoct podnikatelům, odpustí nájem nebo poskytnou peníze

Města v Olomouckém i Moravskoslezském kraji se snaží zmírnit dopady pandemie koronaviru na podnikatele. Živnostníkům se snaží finačně pomoci, například v Olomouci podnikatelům prominou nájemné až do konce června, Ostrava chystá i dotace. Uzavření některých provozoven nařídila vláda od 14. března. Mimo provoz jsou například restaurace, kadeřnictví či obchody s oblečením. Otevřeno mohou mít potraviny, lékárny, drogerie nebo galanterie.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 14:03|

V Ostravě vznikne nová administrativní budova. Město za pozemek utrží skoro sto milionů

Město Ostrava prodá soukromému developerovi za 95 milionů korun pozemek v centru města mezi Forem Nová Karolina a Trojhalím, takzvaný Trojzubec. Společnost Contera Investment X tam chce vybudovat administrativní objekt, který bude navazovat na už fungující obchodně-administrativní a rezidenční komplex. O prodeji ve středu rozhodli ostravští zastupitelé.
4. 3. 2020|

Oprava historických jatek začne na jaře. Část objektu se kvůli špatnému stavu postaví znovu

Dlouho očekávaná oprava historické budovy ostravských jatek začne na jaře tohoto roku. Radní města z šesti uchazečů ve veřejné soutěži vybrali vítěznou společnost Zlínstav, která areál opraví za zhruba 200 milionů korun. Rekonstrukci městských jatek bude hradit město Ostrava z vlastního rozpočtu. Společnost areál přestaví podle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného.
20. 2. 2020|

Ostrava nedá peníze na novou silnici na okraji města. Peníze mají směřovat hlavně do centra

Ostravský magistrát se dostal do sporu s městským obvodem Hošťálkovice kvůli příjezdové cestě k plánovaným rodinným domům. Bývalé vedení města okrajové části peníze na stavbu silnice slíbilo, nové však s investicí nepočítá. Hošťálkovice přitom už do příprav daly stovky tisíc korun. Vedení Ostravy ale tvrdí, že je potřeba investovat spíš do zastavění proluk v centru města.
21. 1. 2020|

Ostrava vybrala podobu nového parkovacího domu. Nabídne 679 míst

Nový parkovací dům u Domu kultury města Ostravy se bude stavět podle návrhu ostravské společnosti Projektstudio EUCZ, která zvítězila v architektonické soutěži. Přišlo do ní 42 návrhů, dva z nich porota vyloučila kvůli nesplnění soutěžních podmínek. Ve finále se vybíralo ze sedmi návrhů. Stavba parkovacího domu by měla začít v roce 2021.
16. 10. 2019|

Trať do Poruby bude později, než se čekalo. Někteří Ostravané jsou ale stále proti

Stavba nové tramvajové trati v Ostravě-Porubě se odkládá. Na pracovním semináři to zástupcům dotčených městských obvodů oznámil primátor města spolu s investiční náměstkyní. Stavba není připravena tak, aby město dosáhlo na dotaci EU. Vedení magistrátu o ni chce zažádat až v dalším programovém období 2021–2027.
15. 2. 2019|

U chystaných univerzitních budov začala Ostrava plánovat dopravu. Přemístí i tramvajovou smyčku

Ostrava chce v souvislosti s výstavbou objektů Ostravské univerzity na výstavišti Černá louka dořešit i několik dopravních staveb. Chystá například úpravu komunikace, která odděluje připravovaný univerzitní areál od řeky Ostravice, potvrdila ve středu náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).
16. 1. 2019|