TÉMA

Zika virus

Protilátky proti horečce dengue chrání i před virem zika. A mohou vydržet tisíce let, ukázal výzkum

Vědci zjistili, že zkřížené ochranné protilátky proti horečce dengue a viru zika přetrvávají mnohem déle, než se dosud předpokládalo. Ukázala to rozsáhlá studie, která zkoumala více než čtyři tisíce dětí v Nikaragui.
22. 11. 2021|

Koronavirová epidemie už nyní zásadně změnila vědu. K lepšímu

Koronavirová epidemie mění nejen chování lidí a ekonomik, ale má dopad i na vědu. Podle řady expertů ji mění k větší rychlosti a zejména otevřenosti. Daní za to je však vznik nepřesností a falešných zpráv.
29. 2. 2020|
Doporučujeme

Vědci změnili genetické nůžky na kladivo proti chřipce. Výzkum je v začátku, ale nadějný

Většina těch nejběžnějších nebo nejvíce smrtících patogenů jsou RNA viry – ať už jsou to ebola, zika nebo chřipka. Všechny spojuje navíc i to, že se jen velmi špatně léčí a mnohdy na ně léčba dokonce ani neexistuje. Teď ale vědci z MIT a Harvardu přišli na to, jak změnit enzym Cas13 na antivirotikum, které může být naprogramované k ničení virů v lidských buňkách.
14. 10. 2019Aktualizováno19. 10. 2019, 12:57|

Máme svatý grál v boji proti virům, oznámili vědci z Hongkongu

Vědci z Hongkongu oznámili, že dospěli k přelomu v léčbě nakažlivých onemocnění. S úspěchem otestovali chemickou látku AM580, která by měla být schopná útoku na samotnou podstatu toho, co dělá virus virem. Otevřela se tak cesta k medikamentu, jenž by posloužil k širokému úderu proti virovým onemocněním – namísto úžeji cílených vakcín.
16. 1. 2019|