TÉMA

Malý princ

Správně vidíme jen srdcem, připomíná už osmdesát let Malý princ

Ani po osmi desítkách let nepřestává na čtenáře působit příběh Malého prince. Filozofická pohádka Antoina de Saint-Exupéryho je jednou z nejprodávanějších knih všech dob, ročně se jí prodá přes milion výtisků. Poprvé vyšla 6. dubna 1943 v USA s ilustracemi samotného autora.
6. 4. 2023|

Psi rozeznávají různé lidské jazyky, zjistili vědci předčítáním Malého prince

Psi dokážou rozlišit jazyk, v němž byli vycvičeni, od neznámé řeči. Ve studii, kterou vydal časopis NeuroImage, to uvádí tým vědců z Univerzity Loránda Eötvöse v Budapešti. Výzkumníci sledovali aktivitu mozku u osmnácti psů, když jim předčítali pasáže z Malého prince ve dvou odlišných jazycích, informovala agentura EFE.
8. 1. 2022|

Uzavření divadel přineslo nové zkušenosti, on-line zážitek ale není autentický, říkají umělci

Kvůli protikoronavirovým opatřením se loni v březnu začala uzavírat divadla. Navzdory krátkému podzimnímu rozvolnění se tak na většinu uplynulého roku rozloučila s živým publikem. Rychle se ale začala přizpůsobovat situaci, a to přesunem do on-line prostoru. Vznikly nové záznamy představení, ale také dosud neobvyklé formáty. Kontakt s diváky však umělcům chybí. On-line divadlo je jako dort bez cukru, někomu tam chybí ta chuť, říká herečka libereckého Divadla F. X. Šaldy Eliška Jansová.
16. 3. 2021|

Díky ilustracím Elišky Podzimkové k sobě Malý princ připoutal Island

Nejnovější české vydání Malého prince neprovází typické ilustrace autora této knihy Antoina de Saint-Exupéryho. Nakladatelství Albatros se tentokrát rozhodlo oslovit ilustrátorku Elišku Podzimkovou. Ta hrdinu známého příběhu o přátelství a odpovědnosti umístila na Island. Vydání knihy doprovází do konce roku interaktivní výstava v pražském prostoru Vnitroblock.
5. 11. 2019|

V laboratoři Studia DVA vytvořili Malého prince

Pražské Studio DVA se inspirovalo slavnou knihou Antoina de Saint-Exupéryho. Novou inscenaci Malého prince nastudoval Jan Cina. Je představitelem titulní a v této divadelní verzi také jediné role.
17. 1. 2019|