TÉMA

Zámecký park

Zastupitelé Napajedel schválili záměr koupit část pozemků v zámeckém parku

Zastupitelé Napajedel na Zlínsku ve středu schválili záměr koupit od soukromého majitele část pozemků v areálu zámeckého parku. Město by díky tomu získalo přístup k objektům, které v parku má. Jde o klub kultury či loutkové divadlo. Majitel nabídl městu také koupi zámku, to však zastupitelé odmítli.
6. 9. 2023|

Nové otáčivé hlediště by mohlo být v bývalém zahradnictví. Řešení vítá divadlo i Český Krumlov

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mohlo stát v bývalém zahradnictví za zámeckou zahradou. Vznikla by nová točna i její zázemí. Je to nejreálnější varianta, shodují se ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek a krumlovský místostarosta Zbyněk Toman (ODS). Než bude nové hlediště hotové, mělo by se hrát na nynějším v zámecké zahradě, kde umístění točny památkáři dlouhodobě kritizují. Odhad nákladů na stavbu nové točny byl podle Národního investičního plánu pro léta 2020 až 2050 bývalé vlády asi jeden a půl miliardy korun.
16. 2. 2023|

Firma dostane za zpoždění při revitalizaci zámeckého parku v Přibyslavi pokutu

Oprava zámeckého parku v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku má zpoždění. Práce měly být dokončeny už před začátkem letních prázdnin. Stále však v parku chybí mobiliář, který vysoutěžená firma zapomněla objednat, situaci navíc zkomplikovaly přívalové deště. Ty odplavily část upravovaného prostoru. Město tak kvůli zpoždění přistoupilo k pokutě.
17. 8. 2022|

V ovocném sadu zámeckého parku v Holešově jsou nové stromy, altán a lavičky

V zámeckém parku v Holešově na Kroměřížsku skončila obnova historického ovocného sadu. Část původních stromů starých odrůd odborníci kvůli jejich stáří a zdravotnímu stavu vykáceli. Vysadili naopak téměř 170 mladých stromů. Součástí veřejně přístupného sadu je také nový dřevěný altán nebo lavičky.
20. 12. 2021|

Začala obnova zámeckého parku ve Strážnici. Veřejnosti bude částečně uzavřený

Zámecký park ve Strážnici na Hodonínsku prochází po zhruba sto padesáti letech obnovou. Areál je proto částečně uzavřený pro návštěvníky. Úpravy mají zajistit větší bezpečnost a také lepší prostředí pro vzácné druhy hmyzu i ptactva.
25. 8. 2020|

Hlediště v Českém Krumlově se bude dál otáčet v zámecké zahradě. Areál památky UNESCO neopustí

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane v zámecké zahradě. Shodli se na tom v úterý zástupci Českých Budějovic s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Nová točna by mohla být poblíž nynějšího hlediště, u části zahrady zvané broskvovna, kde by mohlo vzniknout i zázemí.
30. 6. 2020|

Posedět si v zámecké zahradě. V Bruntále opravili venkovní sál

Oprava zahradního sálu bruntálského zámku skončila, stála přes 31 milionů korun. Historický objekt si mohou lidé prohlédnout do konce června a pak až za rok. Přístupný běžně bude až po rekonstrukci celého zámku, která potrvá do příštího léta.
25. 6. 2020|

Vstup do zámeckého parku v Lednici zůstane zatím zdarma. Budou ale chybět peníze na jeho údržbu

Od května měli návštěvníci zámeckého parku v Lednici na Břeclavsku začít platit vstupné. Po protestech místních zasáhlo ministerstvo kultury a záměr budou muset památkáři odložit. Peníze ze vstupného měly sloužit na údržbu zahrad, která stojí ročně čtyři miliony korun a správci už s nimi počítali.
28. 3. 2019|

Zdravé podzemí, zdravý zámek. Šachty pod zámkem v Buchlovicích čistí dělníci

Památkáři uzavřeli zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Dělníci tam čistí a opravují důmyslný systém historických odvodňovacích šachet. Barokní památku mají čisté šachty ochránit před vlhkostí.
16. 1. 2019|