TÉMA

Buchlovice

Noční mráz zřejmě poškodil květy meruněk. Někde teplota klesla i pod minus sedm stupňů

Mrazivá noc, při které na některých místech v moravských a slezských nížinách klesla teplota podle meteorologů i pod minus sedm stupňů, patrně už teď opět zmařila úsilí pěstitelů meruněk. Podle výzkumníků kritická teplota, při které je poškozeno ve fázi plného kvetení devadesát procent květů, činí minus 4,4 stupně.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:26|

Na Horské Kvildě spadla teplota 17 stupňů pod nulu. Sadaři zřejmě meruňky před mrazem ochránili

Na polovině meteorologických stanic na jihu Čech v pondělí ráno klesly teploty pod rekordní minimum. Nejchladněji bylo na šumavské Horské Kvildě, kde meteorologové naměřili minus 17,6 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 2015 pro 4. duben byl 15,4 stupně Celsia. Mrazů se obávali sadaři, nejvíce ohroženy jsou kvetoucí meruňky. Sadaři ze Zlínska ale věří, že krátký mráz květy nepoškodil.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 11:53|

Pálenice v Buchlovicích očekává slabší sezonu. Stojí za ní nedostatek ovoce

Pálenice v Buchlovicích zahajuje ve Zlínském kraji pravidelně sezonu jako jedna z prvních. Letos je ale méně ovoce než loni, navíc má nižší cukernatost a pálenky z něj tedy teče méně. Kvas je proto vhodné doslazovat cukrem. V těchto dnech se začínají pálit kvasy z raných švestek, ale nadále pokračuje i pálení letního ovoce. Fotografická exkurze do pálenice představuje technologii, ve které alkohol vzniká.
9. 10. 2021|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Zdravé podzemí, zdravý zámek. Šachty pod zámkem v Buchlovicích čistí dělníci

Památkáři uzavřeli zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Dělníci tam čistí a opravují důmyslný systém historických odvodňovacích šachet. Barokní památku mají čisté šachty ochránit před vlhkostí.
16. 1. 2019|