TÉMA

CERN

Malá verze detektoru částic z CERNu by mohla zajistit přesnější léčbu nádorů mozku

Vědci testují nové zařízení, které má pomoci přesněji zacílit rakovinné buňky při léčbě nádorů hlavy a krku, což by mohlo pomoci omezit vedlejší účinky léčby. Jeho klíčovou součástí je malý detektor částic Timepix3 vyvinutý v CERNu.
7. 3. 2024|

Vědci v CERNu chtějí nový a větší urychlovač částic. Má stát stovky miliard

Jaderní vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) představili návrhy na výstavbu nového, většího urychlovače částic, píše stanice BBC. Obvod nového zařízení by byl téměř 3,5krát větší než u toho už existujícího nedaleko Ženevy. Jen jeho výstavba by přišla asi na 350 miliard korun a vědci doufají, že by přispěl k odhalení dosud neznámých částic a přinesl revoluci v chápání současné fyziky.
6. 2. 2024|

Antihmota reaguje na gravitaci stejně jako hmota, uvedli vědci

Vědcům v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě se podařilo udělat další důležitý krok k pochopení antihmoty. Poprvé demonstrovali, že reaguje na gravitaci stejně jako hmota, tedy padá. Informovala o tom agentura Reuters.
27. 9. 2023|
Doporučujeme

Pátá základní síla vesmíru možná existuje, naznačují pokusy

Další krok na cestě k potvrzení existence páté základní síly hlásí američtí vědci z fyzikální laboratoře Fermilab nedaleko Chicaga. Od roku 2021, kdy poprvé výsledky oznámili, sesbírali více dat a tvrdí, že dvakrát snížili pravděpodobnost, že jde jenom o statistickou chybu.
14. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 15:15|

Energetická krize omezuje vědu. Urychlovač částic CERN se chystá k „zimnímu spánku“

Nárůst cen energií nedopadá jen na domácnosti a firmy, ale i na špičkové vědce. Šetřit tak letos bude i Evropská laboratoř jaderného výzkumu (CERN), která uloží už 28. listopadu, tedy o dva týdny dříve, než je obvyklé, k „zimnímu spánku“ největší urychlovač částic na světě. V příštím roce začne zimní údržba Velkého hadronového urychlovače (LHC) ještě dříve.
22. 11. 2022|

Pátek bude na Colours of Ostrava patřit zpěvačce LP i světelné show dronů

Hvězdou druhého dne festivalu Colours of Ostrava byla americká rocková kapela The Killers. Návštěvníkům se představila i skotská rocková kapela Franz Ferdinand či indonéská metalová skupina Voice of Baceprot. Večerní déšť program neovlivnil, v areálu pršelo jen krátkou dobu. Vrcholem pátečního programu bude jedna z hlavních hvězd letošního ročníku, americká zpěvačka LP. Podle informací ČT do festivalu vstoupila investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta jako strategický investor.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 14:23|

Základní model vesmíru je špatně, tvrdí skupina fyziků. Na hledání slabiny pracovali deset let

Stovky vědců spolupracovaly na přesném změření hmotnosti bosonu W, elementární částice zodpovědné za slabou jadernou sílu. Fyzici teď výsledky zveřejnili – a ke svému překvapení zjistili, že boson je hmotnější, než předpovídá Standardní model částicové fyziky. Výsledky vyšly v odborném žurnálu Science.
9. 4. 2022|

Vědci zřejmě poprvé detekovali v urychlovači LHC nepolapitelná neutrina

Mezinárodnímu týmu Forward Search Experiment (FASER) se poprvé v historii podařilo na urychlovači v CERNu detekovat částice, které by mohly být neutriny.
29. 11. 2021Aktualizováno4. 12. 2021, 07:32|

Před 30 roky představili vědci první webovou stránku. Za pár let se internet rozběhl po celém světě

Od představení první webové stránky na světě a prvního prohlížeče uplynulo třicet let. Služba World Wide Web měla zpočátku pomáhat především pro jednodušší sdílení informací přes internet mezi vědci pracujícími v Centru pro jaderný výzkum CERN.
6. 8. 2021|

V Invalidovně postavili urychlovač částič ze starých reflektorů a kartáčů

O víkendu měla v pražském Studiu Alta premiéra inscenace CERN – urychlovač částic. Spolek Tabula Rasa nabídl svou představu, co se možná odehrává v laboratoři jaderného výzkumu. Inscenaci odehrál on-line na sociálních sítích.
10. 2. 2021|

30 let zpět: Půjčí nám švýcarské banky?

Během cesty do Švýcarska vedl prezident Václav Havel s delegací mnohá jednání. Navštívil celou řadu institucí včetně Mezinárodního červeného kříže či Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN). V rozhovoru po návratu hovořil o půjčce, o kterou Československo svého švýcarského partnera požádalo, a také o nadcházejících komunálních volbách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
23. 11. 2020|

Technologie z CERNu užívaná pro výzkum záření určila pravost Raffaelova obrazu

Částicový detektor vyvinutý v organizaci CERN, používaný i ve vesmírném výzkumu a vyráběný českou firmou, pomohl určit pravost díla připisovaného slavnému renesančnímu malíři Raffaelovi. Technologie využívaná třeba pro měření radiace na Mezinárodní vesmírné stanici dokáže počítat jednotlivé fotony záření a rozlišit jejich vlnovou délku. Výstupem z rentgenu jsou barevné snímky, které podle zástupců firmy InsightArt pomohly určit autenticitu Raffaelova obrazu.
10. 9. 2020|

Jaderný výzkum CERNu představil strategii na příští léta. Bude zkoumat bosony i temnou hmotu

Evropská laboratoř jaderného výzkumu (CERN) přijala novou výzkumnou strategii na příští léta. Laboratoř o tom informovala na svém webu. Zaměřit se chce především na další měření vlastností Higgsova bosonu a zkoumání fyzikálních procesů při nejvyšších energiích. Cílem je tak co nejvíc využít potenciál Velkého hadronového urychlovače (LHC) po plánovaném zvýšení jeho výkonnosti.
22. 6. 2020|

Před deseti lety vědci v CERNu napodobili podmínky panující při Velkém třesku

Velký urychlovač částic LHC, který je ukrytý v podzemí na švýcarsko-francouzské hranici, pomáhá vědcům odkrývat tajemství vesmíru. Už krátce po jeho spuštění 30. března 2010 fyzikové z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) dosáhli prvního velkého úspěchu. Podařilo se jim srazit protonové paprsky a napodobit tak – byť jen ve velmi malém měřítku – podmínky, která panovaly ve vesmíru těsně po takzvaném Velkém třesku.
30. 3. 2020|

CERN představil vizi nového částicového urychlovače. Má být gigantický

Evropská laboratoř jaderného výzkumu (CERN) představila vizi částicového urychlovače nové generace. Má být umístěn v kruhovém tunelu o obvodu 100 kilometrů, informovala agentura AP.
16. 1. 2019|