TÉMA

Klínovec

Vykácený úsek lesa na Klínovci není sjezdovka, tvrdí skiareál poté, co soud zrušil kolaudaci

Vykácením části lesa u Klínovce nevznikla podle středečního vyjádření Skiareálu Klínovec sjezdovka, ale úsek slouží jak pro hospodářské, tak pro rekreační účely. Kolaudační rozhodnutí na úpravy v úterý zrušil Krajský soud v Plzni. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který podal na kolaudační rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Jáchymově správní žalobu, bylo skutečným účelem stavby propojení lyžařského areálu. Městský úřad v Jáchymově, jehož rozhodnutí soud zrušil, počká na zdůvodnění rozhodnutí, pak se rozhodne, jak bude reagovat, avizoval.
10. 5. 2023|

Nejvyšší státní zástupce Stříž podal žalobu proti rozhodnutí o rozšíření skiareálu Klínovec

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal správní žalobu proti rozhodnutí o rozšíření skiareálu Klínovec. Kolaudační souhlas se stavbou vydal stavební odbor Městského úřadu v Jáchymově na Karlovarsku. K takovému rozhodnutí podle Stříže ale nebyl věcně příslušný, uvedlo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) na webu. O správní žalobě rozhodne Krajský soud v Plzni. Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu, pokud k jejímu podání nejvyšší žalobce shledá závažný veřejný zájem. Město se k tomu konkrétně vyjádří, až bude znát přesný obsah žaloby.
4. 4. 2022|

Vítr připravil o elektřinu statisíce lidí, stromy zablokovaly tratě a silnice

Čechy, sever Moravy a Slezsko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. V nižších polohách dosahoval v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Počasí do noci komplikovalo dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Nehody se ale obešly bez vážnějších zranění. Bez proudu se ocitlo přes 300 tisíc odběratelů, jejich počet v podvečer klesl na zhruba padesát tisíc. Déšť a tající sníh také zvedaly hladiny řek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem platí pro celé Česko až do půlnoci.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 22:24|

Silný vítr a sněžení na některých místech komplikují dopravu, výstraha platí i na pondělí

I v pondělí by mělo ve vyšších polohách Česka silně sněžit. Na horách může ojediněle napadnout až půl metru sněhu a hrozí sněhové jazyky a závěje. Podobně jako v neděli očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kalamitní situaci a s tím spojené problémy v dopravě nebo energetice. Kvůli silnému větru a sněžení uzavřeli silničáři komunikaci druhé třídy z Božího Daru na Klínovec. Kvůli spadlým stromům zasahovali i hasiči ve středních Čechách. Na Berounsku zase silný vítr převrátil linkový autobus.
6. 2. 2022Aktualizováno6. 2. 2022, 22:15|

Víkendové počasí bude vhodné k lyžování, od pondělí se začne oteplovat

Na horách o víkendu vydrží zimní počasí. Teploty zůstanou většinou i přes den pod bodem mrazu a místy se přidá ještě občasné slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Po dlouhé době budou z kraje prosince velmi dobré podmínky pro zahájení zimní sezony na českých horách, ve většině lyžařských středisek se rozjedou lanovky a vleky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. Některé areály už otevřely minulý víkend. Nicméně ještě v pátek ráno bude platit výstraha kvůli nové sněhové pokrývce.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 18:25|

Většina skiareálů v Česku už zahájila sezonu. Po nucené pauze lákají na novinky

Po dlouhé pauze lyžařská střediska postupně spouštějí vleky a lákají na zasněžené sjezdovky. O tři dny dřív, než původně plánovali, zahájili sezonu například v jesenické Ski Aréně Karlov. Ve středu se otevřely i Říčky v Orlických horách. Na pátek plánuje zahájení sezony také největší české zimní středisko Špindlerův Mlýn. Lyžovat se začně i v Peci pod Sněžkou a v Mladých Bukách u Trutnova. Na Klínovci nebo Lipně se vleky rozjely už minulý víkend.
8. 12. 2021|

Skiareály vybízí lidi k odchodu. Pravomoce na jejich vykázání ale nemají, tvrdí střediska

V lyžařských střediscích v Česku od soboty nepojedou ani vleky, které dosud mohly převážet alespoň pěší turisty a běžkaře. Někteří provozovatelé se kvůli tomu obávají přílišného množství lidí na svazích. Kapacity ani pravomoci vyhánět je ze sjezdovek ale nemají. Informovali o tom provozovatelé skiareálů. Lidé podle nich mohou sjezdovky zničit nebo se na nich zranit. Příjezd rekreantů do skiareálů vláda v rámci protikoronavirových opatření nezakázala.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 17:06|

Hory se plnily turisty, horská služba stále varuje před lavinami

Ideální sněhové podmínky opět lákaly běžkaře, skialpinisty i rodiny se sáňkami. Na horách se tak v sobotu plnila parkoviště, silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností. A především pro skialpinisty je důležité, aby dávali pozor také na laviny. V Jeseníkách a Krkonoších platí druhý stupeň nebezpečí. Právě v Krkonoších začala fungovat i nová policejní hlídka na lyžích.
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:04|

Meteorologové varují před silnými mrazy, z neděle na pondělí bude na východě až minus osmnáct stupňů

Meteorologové varují před silnými mrazy, které od nedělního večera do pondělního dopoledne zasáhnou východ republiky. Na Moravě a ve Slezsku očekávají při zmenšené oblačnosti ojediněle až -18 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav to uvedl ve výstraze pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Na západě a jihu Čech má být v neděli místy až -12.
16. 1. 2021|

Lyžařské areály čekají na upřesnění podmínek otevření. Někde už začali zasněžovat

Provozovatelé lyžařských areálů v Česku zatím nevědí, za jakých podmínek budou moci otevřít. Někde už začali zasněžovat a upravovat přístupy k vlekům. O nastavení pravidel jednali zástupci ministerských expertních týmů s Národní sportovní agenturou a Asociací horských středisek. Shodli se, že je nutné nastavit především funkční postup, jak organizovat fronty u lanovek. Komplexní pravidla by mohla být známa v příštím týdnu.
24. 11. 2020|

O víkendu se vrátí zima. Chumelit bude hlavně na Šumavě

Do Česka dorazí o víkendu výrazné ochlazení, které přinese sněžení i do níže položených míst. V sobotu dopoledne se teplota dostane maximálně na pět stupňů Celsia, odpoledne se ještě více ochladí a může se tvořit i náledí. Nejvíce by mělo v sobotu sněžit na Šumavě, v polohách nad 800 metrů nad mořem může za dvanáct hodin napadnout až patnáct centimetrů sněhu. První déšť nebo přeháňky se na severu země objeví už v pátek večer.
20. 3. 2020|

Lyžařské školy zdražují. Cena jedné soukromé lekce s instruktorem stoupne až o 70 korun

Zájemci o lyžování s instruktorem si v následující sezoně připlatí. Lyžařské školy oproti loňskému roku zdražují své služby. Cena za soukromou lekci se zvýší v průměru o padesát korun. Výrazně stoupne cena individuální výuky na Ještědu, ale například Klínovec ponechá ceny na loňské úrovni. Rozdíl je také mezi službou objednanou předem přes internet a poptanou až v resortu.
15. 12. 2019|

Návrh rozhledny na Klínovci rozhádal obyvatele z okolí. Přírodu zaplaví turisté, bojí se kritici

Krušnohorské obce rozdělil spor o podobu Klínovce. Soukromá společnost tam chce postavit rozhlednu s naučnou stezkou. Boží Dar se bojí, že atrakce přiláká až moc turistů. Okolní větší města ale naopak více turismu vítají.
10. 6. 2019|
Počasí

Boží Dar se vysvobodil ze sněhového sevření. Ukončil kalamitní stav

Silnice I/25 na Boží Dar a do Německa je po několika dnech opět průjezdná a krušnohorské město odvolalo i kalamitní stav. Silničáři před polednem zprovoznili také cestu z Božího Daru na Neklid a Klínovec, a mimořádně uzavřená tak už v republice zůstává jediná silnice v Pardubickém kraji. Meteorologická varování ale nekončí, na horách se mohou kvůli větru tvořit sněhové jazyky.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 17:48|