TÉMA

Mauricius

Soud potvrdil bankéři šest let vězení za vylákání 80 milionů od italské farmářky

Odvolací soud poslal bývalého vysoce postaveného bankéře Petra Vitáska na šest let do vězení za to, že podvedl zámožnou italskou farmářku a připravil ji v přepočtu o téměř 80 milionů korun. Potvrdil tak prvoinstanční verdikt. Stejný trest dostal i jeho spoluobžalovaný, advokát Vratislav Urbášek. Odvolací senát oběma mužům uložil také vysoké peněžité tresty a zákazy činnosti. Peníze se policistům nepodařilo vypátrat.
24. 5. 2023|

Šéf Wirecard stanul před soudem. Firma zesměšnila úřady a podvedla banky i akcionáře

V Německu začíná soud se šéfem zkrachovalé finanční společnosti Wirecard Markusem Braunem. Proces začíná více než dva roky poté, co firma zabývající se digitálními platbami, která byla německou nadějí na technologického šampiona, jenž by konkuroval Silicon Valley, zkrachovala.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:35|

Svobodomyslné kultury zvládají pandemii hůř. Expertka jejich chování přirovnává k blbounům

Pandemie nového koronaviru už za rok zasáhla asi 100 milionů lidí po celém světě, o život jich připravila nejméně 2,2 milionu a Česká republika patří k těm nejpostiženějším. Nová studie zveřejněná v odborném časopise Lancet hledá vysvětlení v kulturních podmínkách – a upozorňuje, že svobodomyslnější společnosti zvládají pandemii hůř než ty zvyklé na pevný řád.
5. 2. 2021|

Barbados už nechce mít v čele státu britskou královnu. Hodlá se stát republikou

Karibský Barbados, který je členem britského Společenství (Commonwealth), přestane za hlavu státu považovat britskou panovnici a vyhlásí republiku. Oznámila to tamní vláda. Bývalá britská kolonie získala nezávislost v roce 1966, avšak formou člena Společenství si zachovala formální spojení s britskou monarchií. Republikou se hodlá stát do listopadu příštího roku.
17. 9. 2020|

U Mauricia umírají delfíni. V oblasti v červenci havarovala japonská nákladní loď

Nejméně 17 mrtvých delfínů se našlo na mauricijském pobřeží, u něhož před měsícem havarovala loď vlastněná japonskou společností, píše BBC. Smrt delfínů podle environmentalistů zavinilo palivo uniklé z plavidla nebo rozhodnutí úřadů nechat klesnout příď rozlomené lodi k mořskému dnu. Kromě oblíbených savců bylo u pobřeží nalezeno také mnoho mrtvých ryb a krabů.
27. 8. 2020|

Z japonského tankeru u ostrova Mauricius uniklo přes tisíc tun paliva. V ohrožení je celý ekosystém

Z lodi MV Wakashio, která minulý měsíc uvázla na korálovém útesu u pobřeží ostrova Mauricius, již uniklo více než tisíc tun paliva. Oznámila to japonská společnost Mitsui O.S.K. Lines, která je provozovatelem plavidla. Dobrovolníkům a úřadům se nedaří šíření ropy zabránit.
10. 8. 2020|
Doporučujeme

Rituály pomáhají zvládat úzkost, prověřili brněnští vědci experimentálně na Mauriciu

Rituály pomáhají lidem zvládat nejistotu a úzkost, ověřili religionisté z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Výzkum prováděli v hinduistické komunitě na ostrově Mauricius v Indickém oceánu. Výsledky zveřejnil časopis Philosophical Transactions of Royal Society B.
30. 6. 2020Aktualizováno4. 7. 2020, 20:33|

Extrémní mauricijský rituál domorodcům prospívá, ukázal výzkum brněnských religionistů

Religionisté z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity zkoumali účinky drastického rituálu, při kterém se lidé na Mauriciu sami propichují. Ukázalo se, že se po něm cítí lépe.
4. 12. 2019|
Horizont ČT24

„Je to jako hodit kámen a schovat ruku.“ Papež se poprvé ohradil proti kritikům

V západní Evropě a Spojených státech se vzájemně obviňuje liberální a konzervativní křídlo katolické církve, zatímco věřících rapidně ubývá. Na poselství současného papeže Františka ale slyší ti, o které Západ nestojí: obyvatelé subsaharské Afriky, jihovýchodní Asie a Latinské Ameriky. Papež se proti kritice poprvé veřejně ohradil po návratu z Afriky.
12. 9. 2019|

Říct si v zahraničí své „ano“? Vedle tradičního Slovenska Češi vybírají i Mauricius

V letních měsících lidé často vyrážejí na zahraniční dovolené, a to i do exotických destinací, například v jihovýchodní Asii nebo v Karibiku. Na oblíbená místa se rádi vracejí a někteří se tam chtějí vzít. Ročně uzavřou Češi v zahraničí kolem dvou tisíc svateb. Vede Slovensko, na druhém místě však v roce 2018 vytlačil Německo exotický Mauricius, kde se nechalo oddat 250 párů.
18. 7. 2019|

Británie se má podle soudu OSN co nejrychleji vzdát souostroví Chagos

Británie se musí co nejdříve vzdát Chagoských ostrovů, které zabrala před půlstoletím krátce před vyhlášením nezávislosti Mauricia, k němuž dříve ostrovy patřily. Rozhodl o tom Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu, podle něhož britská vláda rozdělila území tehdejšího Mauricia nelegálně. Verdikt není právně vymahatelný, ale zvýší v dlouholetém sporu tlak na Londýn. Na největším z ostrovů Diego Garcia mají leteckou základnu Spojené státy.
25. 2. 2019|

Palachův čin ve světě vyvolal ohlas. Jeho jméno nese ulice v Rennes nebo náměstí v Římě

Jméno Jana Palacha nesou v Česku desítky ulic a památníků. Známý je ale i daleko za hranicemi. Českého studenta filozofie, který se na protest proti okupaci země a pasivitě většiny národa v roce 1969 upálil, připomíná druhý nejstarší rockový klub Chorvatska nebo nákupní středisko na Mauriciu.
16. 1. 2019|

Blboun nejapný nebyl blbý. Nový výzkum ukázal, co tento pták uměl

Vědci teprve nyní odhalují tajemství, která obklopují vymřelého ptáka dronta mauricijského, kterému se také říkalo blboun nejapný.
27. 8. 2017|