TÉMA

Nairobi

V Nairobi vybuchl plyn. Zranily se stovky lidí, nejméně dva zemřeli

Při výbuchu plynu a rozsáhlém požáru v Nairobi zemřeli v noci na pátek dva lidé, zraněných je přes dvě stovky. S odkazem na prohlášení keňské vlády to píše agentura AFP. Místní Červený kříž dříve informoval o skoro třech stovkách zraněných. Výbuch podle úřadů nastal v sídle firmy, která se zabývala plněním tlakových lahví plynem.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 06:15|

Je třeba posunout česko-keňskou spolupráci na novou úroveň, řekl Fiala v Nairobi. Do Nigérie nakonec nepoletí

O možném prohloubení spolupráce mezi Českem a Keňou v obranném sektoru či při stabilizaci keňské energetické infrastruktury hovořil v pondělí v Nairobi český premiér Petr Fiala (ODS). Při zahájení česko-keňského podnikatelského fóra také zmínil možnou kooperaci ve zdravotnictví či zemědělství i příležitost k navázání nových kontaktů v oblasti informačních technologií či vesmírném výzkumu. Původně měl pokračovat do Abuji, nigerijské úřady ale oznámily, že nejsou schopné zajistit odpovídající přijetí a program.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 19:33|

Většinu Haiti ovládly gangy, lidé prchají z domovů. OSN vyšle na pomoc ozbrojenou misi

Rada bezpečnosti OSN odsouhlasila vyslání mezinárodní mise na Haiti, které čelí nebývalé vlně násilí. Místní bezpečnostní složky si nedokáží poradit s gangy, které už ovládly většinu země. Misi musí schválit ještě keňský parlament, právě Keňa má totiž stát v jejím čele. Vláda v Nairobi předpokládá, že jednotky na Haiti dorazí začátkem příštího roku.
4. 10. 2023|

30 let zpět: Československá humanitární pomoc Somálsku

V roce 1992 druhým rokem v Somálsku zuřila občanská válka. Vyhnala desetitisíce lidí do sousední Keni. Ti byli v uprchlických táborech odkázáni na humanitární pomoc. Československo se stalo z jedním ze států, které do keňské metropole dodávaly potravinovou pomoc.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 12. 2022|

V Keni dramaticky ubývá dravých ptáků. Nejsou tak roztomilí jako lvíčata, záchrana je složitá

V Keni stále rychleji ubývá dravých ptáků, kteří hrají v tamním ekosystému nenahraditelné role. Na rozdíl od lvů, nosorožců nebo slonů se na jejich záchranu dají jen těžko sehnat peníze.
25. 4. 2022|

Svět udělal první krůček proti znečištění oceánů plasty. Do dvou let může přijít klíčová dohoda

Zástupci 175 zemí OSN schválili velmi důležitou rezoluci o ukončení znečištění plastem. Podle komentářů expertů by to mohlo znamenat přelom – je to začátek procesu, který by do dvou let mohl vést k uzavření mezinárodní smlouvy upravující výrobu, zpracování a recyklaci plastů. A to znamená možná první globální krok pro zastavení plastového znečištění planety.
10. 3. 2022|

Zemřel Miroslav Zikmund. Slavnému českému cestovateli bylo 102 let

Ve věku 102 let zemřel slavný český cestovatel Miroslav Zikmund. Procestoval více než 100 zemí, hlavní dvě cesty podnikl s Jiřím Hanzelkou. V zahraničí proslavil vozy Tatra i samotné Československo. Podílel se na šestnácti knihách, pěti celovečerních filmech a víc než stovce krátkých snímků, hlavně dokumentů. V roce 2014 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 21:18|

Lvi už jsou u dálnice. Divoká zvířata v Keni překračují hranice přírodních rezervací

Nairobi, hlavní město Keni, patří mezi rychle rostoucí metropole Afriky. Vážným problémem urbanistické expanze je zásah do přírody. Velké stavby jako dálnice, železnice nebo sídliště často kříží migrační cesty mnoha druhů zvěře. V důsledku toho se pochod žiraf, lvů nebo nosorožců k jejich přirozeným teritoriím značně komplikuje a při hledání cesty často překračují hranice měst. Nejsložitější je situace v oblasti kolem Nairobského národního parku, kde se nachází i hlavní železniční tah Mombasa–Nairobi. Zvířata zde pravidelně blokují dopravu nebo dochází k nebezpečným střetům s vlaky.
5. 8. 2020|

Kritizovaný i uctívaný. Zemřel nejdéle vládnoucí keňský prezident Daniel arap Moi

Ve věku 95 let zemřel v Nairobi bývalý keňský prezident Daniel arap Moi, který této východoafrické zemi vládl 24 let. Informoval o tom server BBC. Nejdéle vládnoucí keňský prezident, který byl druhou hlavou nezávislé Keni, byl kritizován za autoritářství a korupci. Někteří ale pozitivně hodnotí, že za jeho úřadování (1978 až 2002) byla Keňa ve srovnání s jinými africkými státy relativně stabilní zemí.
4. 2. 2020|

Z Keňana Somálcem. Falešní uprchlíci se z Afriky snaží dostat na Západ

Z Afriky se snaží do Evropy či Spojených států dostat jako běženci lidé, kteří na status uprchlíka nemají nárok. Kvůli šanci na lepší život jsou ochotni zaplatit za falešné doklady, díky kterým získají identitu člověka pocházejícího z občanskou válkou zmítaného Somálska. Platí to třeba pro falešné keňské uprchlíky, mezi které se podařilo proniknout americké televizi CNN.
14. 10. 2019|

Z keňského letadla vypadl do jedné z londýnských zahrad muž

Na zahradě v londýnském Claphamu bylo v neděli odpoledne objeveno tělo muže, který podle policie zřejmě vypadl z letadla na trase z keňské metropole Nairobi na londýnské letiště Heathrow. Policie následně ve spodní části letounu, kde se muž zřejmě skrýval, objevila tašku, vodu a jídlo. Podle společnosti Kenya Airways letadlo prošlo kontrolou a nebyly objeveny žádné škody.
2. 7. 2019|

Antibiotika jsou v řekách na celém světě. Nahrává to šíření odolných bakterií, varují vědci

První globální studie světových řek přišla s alarmující zprávou. Vodní toky napříč kontinenty jsou zamořené antibiotiky. Na některých místech jejich koncentrace až třistanásobně překračuje bezpečnou úroveň. Léky podávané lidem a zvířatům, které se do řek dostávají hlavně z kanalizace, objevila studie v 65 procentech zkoumaných lokalit.
9. 6. 2019|

Pravěký africký lev byl větší než lední medvěd. Jeho kosti našli v Keni

Neznámý druh obřího savce podobného lvu či tygrovi identifikovali vědci po prozkoumání kostí, které ležely desítky let uložené v zásuvce v keňském muzeu. O objevu informoval odborný časopis Journal of Vertebrate Paleontology a BBC.
23. 4. 2019|

Mezi pádem boeingů v Etiopii a Indonésii je podle ministra „jasná podobnost“

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) už stáhl data z letových zapisovačů ze zříceného letounu etiopských aerolinek. Etiopský ministr dopravy podle listu The Wall Street Journal řekl, že analýza dat z těchto takzvaných černých skříněk Boeingu 737 MAX ukazuje „jasnou podobnost“ s havárií letounu téhož typu indonéské společnosti Lion Air loni v říjnu. Předběžná zpráva o výsledcích vyšetřování má být podle něj hotová do 30 dnů.
17. 3. 2019|

Boeing 737 MAX nesmí do vzduchu, rozhodla po nehodě Čína. Řekovi zachránily život dvě minuty zpoždění

Čínské úřady v návaznosti na leteckou havárii v Etiopii vyzvaly k dočasnému zákazu provozu všech strojů typu Boeing 737 MAX. Aerolinky Ethiopian Airlines prozatím zakázaly start těchto strojů. Boeing 737 MAX se zřítil za rok už podruhé. Nedělní tragédii nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Podle AP byli v letadle i lidé, kteří mířili na klimatickou konferenci OSN. Jeden řecký pasažér osudný let o dvě minuty nestihl, což mu zachránilo život.
11. 3. 2019Aktualizováno11. 3. 2019, 09:04|

Při letu do Nairobi se zřítilo letadlo etiopských aerolinek. Mezi 157 oběťmi je i manželka a děti slovenského poslance

Letadlo společnosti Ethiopian Airlines se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi. Nehoda Boeingu 737 si vyžádala životy všech 157 lidí na palubě. Mezi oběťmi jsou občané 35 zemí světa. Podle dostupných informací nebyl na palubě žádný Čech, sdělilo české ministerstvo zahraničí. Mezi oběťmi jsou ale čtyři Slováci včetně manželky a dětí poslance Antona Hrnka (SNS). Příčina tragédie zatím není jasná. Etiopie vyhlásila na pondělí den smutku.
10. 3. 2019Aktualizováno10. 3. 2019, 18:43|

Ozbrojenci z hnutí Šabáb útočili v Nairobi kvůli americkému uznání Jeruzaléma

Zásah bezpečnostních složek proti útoku teroristů v Nairobi ve středu skončil. Podle agentury AP, která se odkazuje na policii, si útok vyžádal 21 mrtvých. Ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb zaútočili na luxusní hotelový areál v keňské metropoli v úterý odpoledne. Jejich motivem prý byla odplata za americké uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 18:00|

Na luxusní hotel v Nairobi zaútočili ozbrojenci z hnutí Šabáb, nejméně 14 mrtvých

Při útoku ozbrojenců z islamistického hnutí Šabáb na luxusní hotelový komplex v keňské metropoli Nairobi zemřelo nejméně 14 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pracovníka místní márnice. Úřady však tyto údaje zatím nepotvrdily. Z hotelu se přes den ozvala exploze auta naloženého výbušninami a následně i střelba. Podle večerního vyjádření ministra vnitra mají policisté situaci pod kontrolou, avšak agentury píší o další střelbě.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 23:38|