TÉMA

Detroit

V Detroitu to vře. Část zaměstnanců tří automobilek vstoupila do největší stávky za desetiletí

Zhruba 13 tisíc zaměstnanců tří amerických závodů detroitských automobilek General Motors (GM), Ford a Stellantis vstoupilo do souběžné stávky za lepší mzdy. Je to poprvé v osmaosmdesátileté historii odborového svazu zaměstnanců automobilek United Auto Workers (UAW), kdy zahájili stávku zaměstnanci všech tří automobilek současně, informují média.
15. 9. 2023|

Zemřel jihoafrický fenomén „Sugar Man“. Americký zpěvák Rodriguez nevědomky přispěl k pádu apartheidu

Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož neuvěřitelný životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec v 70. letech na řadu let přerušil kariéru, jeho sociální texty se ale náhodou dostaly do rasově segregované Jihoafrické republiky (JAR), kde se stal rockovou hvězdou, aniž by to sám Rodriguez tušil. Svou hudbou nevědomky přispěl k pádu apartheidu. Jihoafričtí fanoušci si v té době mysleli, že je tajemný písničkář zřejmě po smrti, a tak se ho vydali hledat.
9. 8. 2023|

Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil část USA. Hořící oblast přesáhla rozlohou Česko

Pro až 80 milionů Američanů od hranic s Kanadou po východní pobřeží a jižně až na úroveň Kentucky ve středu platilo varování před špatnou kvalitou ovzduší. Města zavírají veřejné pláže, ruší koncerty a vyzývají lidi k pobytu uvnitř. Nad území USA se po třech týdnech opět vrátil kouř z hořících kanadských lesů, které trpí nejhorší sezonou lesních požárů od počátku vedení záznamů. Z téměř pěti set aktuálních požárů jich hasiči nemají pod kontrolou více než polovinu.
28. 6. 2023|

Střelba v kampusu univerzity v Michiganu si vyžádala tři oběti

Tři lidé zemřeli a dalších pět utrpělo zranění v areálu Michiganské státní univerzity v USA při řádění střelce, který později obrátil zbraň proti sobě, informovala místní policie. Podezřelého identifikovala jako třiačtyřicetiletého muže bez známých vazeb na vysokou školu. Univerzitní kampus předtím prohledávaly stovky policistů, zatímco se vystrašení studenti ukrývali ve tmě, napsala agentura AP.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:13|

Druhý z vůdců skupiny, která chtěla unést guvernérku Michiganu, dostal 19 let vězení

Druhého z vůdců ozbrojené skupiny, která plánovala únos michiganské guvernérky Gretchen Whitmerové a odpálení mostu v roce 2020, poslal soud na devatenáct let do vězení. Žalobci požadovali doživotní odnětí svobody. O trestu pro Barryho Crofta informovala agentura AP. První vůdce a Croftův spolupachatel Adam Fox byl odsouzen k šestnácti letům vězení.
28. 12. 2022|

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

Kanadská policie rozehnala protest na mostě s USA, protestující zatýkala

Kanadské bezpečnostní složky zasáhly proti zbytkům protestujících na důležitém mostě Ambassador Bridge na kanadsko-americké hranici. Podle agentury Reuters policie prostor na mostě a v jeho okolí vyklidila, místní sbor uvádí, že některé z demonstrantů zatkl a odtáhl jejich vozidla, která blokovala dopravu. Most, přes který proudí asi čtvrtina veškerého zboží mezi Kanadou a USA, však v tuto chvíli stále není průjezdný.
13. 2. 2022|

Střelecký útok na střední škole v Michiganu si vyžádal tři mrtvé. Policie zadržela patnáctiletého studenta

Při střeleckém útoku na střední škole v americkém státě Michigan přišli v úterý o život tři studenti a dalších osm lidí utrpělo zranění. Oznámila to místní policie, která jako pachatele označila 15letého studenta. Mladík je ve vazbě, řekl podle agentury AP zástupce šerifa okresu Oakland Mike McCabe.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 23:21|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

Okres v Michiganu potvrdil ohlášený výsledek hlasování. Trumpův tým poté stáhl žalobu

Právnický tým amerického prezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtek oznámil, že stáhl žalobu zpochybňující regulérnost voleb v části státu Michigan. Učinil tak necelé dva dny poté, co okres Wayne County zahrnující město Detroit potvrdil ohlášený výsledek hlasování. Neobvyklé dění v místní volební komisi nicméně pokračuje, neboť její dva republikánští členové nyní chtějí svůj souhlas odvolat. Podle amerických médií byli předtím v kontaktu se šéfem Bílého domu.
19. 11. 2020|

Trump pohrozil dalšími stížnostmi na průběh voleb. Tým jeho kampaně však zredukoval počet obvinění

Americký prezident Donald Trump uvedl na Twitteru, že brzy podá zásadní stížnosti, které údajně prokážou neústavnost letošních prezidentských voleb, v nichž zvítězil demokrat Joe Biden. Trumpův volební tým ale podle serveru Politico zásadním způsobem zredukoval obvinění vznášená původně proti výsledku v Pensylvánii.
16. 11. 2020|

Protesty proti rasismu v USA neutichají. Problémová města řídí demokraté, tvrdí Trump

Protesty proti rasismu ve Spojených státech neutichají. Stejně jako spory, jak situaci řešit. Prezident Donald Trump pohrozil, že po Portlandu vyšle federální bezpečnostní jednotky i do dalších velkoměst, která ovládají demokrati, aby nepořádek ukončily. Opozice to označuje za ohrožení občanských práv a svobod.
21. 7. 2020|

Trump vyzval státy k tvrdšímu zásahu proti demonstrantům. Jinak nasadí armádu

Prezident Donald Trump pohrozil, že pokud státy nezačnou jednat tvrději, nasadí federální armádu. Guvernér Minnesoty kvůli protestům proti zabití Afroameričana George Floyda nařídil plnou mobilizaci národní gardy. V Detroitu v pátek večer zemřel jeden z protestujících. Harvardský profesor Cornel West označil současnou Ameriku za „neúspěšný sociální experiment.“ Afroameričané po policejních zásazích umírají téměř dvojnásobně než je jejich zastoupení v běžné populaci, připomíná  Washington Post.
30. 5. 2020Aktualizováno30. 5. 2020, 23:12|

Ceny bytů výrazně neklesnou, krátkodobě asi zlevní nájmy, odhaduje asociace

U prodejních cen bytů kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru nelze očekávat propad. Spíše se dá předpokládat prodlužování prodejů. Krátkodobě mohou klesnout ceny nájemného, větší vliv však bude mít spíše omezená nabídka, uvedli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Česká ekonomika by mohla letos podle analytiků klesnout až o 11 procent. Svoji představu ekonomické pomoci nastínily Hospodářská komora a Svaz měst a obcí. Školy mohou od cestovních kanceláří získat zpět peníze za plánované výlety či školy v přírodě, které se kvůli pandemii koronaviru nemohly uskutečnit. Americké automobilky chtějí částečně obnovit výrobu 18. května. Harley-Davidson sníží dividendu a zruší odkup akcií.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 19:41|
Doporučujeme

Část nakažených koronavirem má neurologické potíže, ukazují případy po celém světě

Menší část nakažených novým koronavirem vykazuje neurologické potíže včetně zmatení, záchvatů či mrtvice. Takové symptomy u některých pacientů hlásí podle listu The New York Times (NYT) lékaři v mnoha zemích. Typickými příznaky nemoci COVID-19, kterou koronavir způsobuje, jsou kašel, horečka a potíže s dýcháním. Vědci také zaznamenali neobvyklé symptomy v podobě ztráty čichu a chuti či srdečních potíží.
2. 4. 2020Aktualizováno4. 4. 2020, 17:12|

Do Spojených států dorazil „sibiřský expres“. Teploty spadly i o třicet stupňů

Východní polovinu Spojených států svírají na tuto roční dobu neobvyklé mrazy. Meteorologové předpokládají, že padnou stovky denních teplotních rekordů. Velmi chladné počasí přinesl do USA jev známý jako „sibiřský expres“, tedy příliv mrazivého vzduchu z Ruska. Teploty oproti předchozím dnům prudce klesly, leckde i o třicet stupňů. Počasí působí problémy v dopravě a vyžádalo si už také několik životů.
12. 11. 2019|

USA čeká nebezpečný skok do jara. Oteplí se o 50 stupňů, hrozí záplavy, potrubí mohou praskat

Extrémní mrazy, jež ochromily život na americkém středozápadě, má vystřídat další rekordní změna počasí. Podle meteorologů už v první polovině příštího týdne přijde zvýšení teploty téměř o padesát stupňů Celsia. Informace o úmrtích způsobených polární bouří se různí. Podle některých zdrojů zemřelo už 21 lidí.
1. 2. 2019|

Autosalon v Detroitu: Firmy tlačí na Trumpa, aby vyřešil obchodní spory i rozpočtovou nouzi. VW a Ford uzavřely alianci

Představitelé automobilového průmyslu vyzvali na mezinárodním autosalonu v Detroitu administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa a Kongres, aby nalezly řešení obchodních sporů a otevření vládních úřadů. Politická nejistota sektor finančně zatěžuje. Německý Volkswagen a americký Ford oznámily v Detroitu uzavření globální aliance pro vývoj lehkých užitkových vozů.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 17:29|