TÉMA

Vysoké učení technické v Brně

Brněnští vědci pracují na plazmovém pohonu pro družice. Jeho funkčnost ale bude nutné otestovat

Odborníci z Vysokého učení technického v Brně pracují na generátoru plazmatu, který by měl pohánět satelity na velmi nízké oběžné dráze kolem Země. Ty pohon nutně potřebují, bez něj by je přitáhla zemská gravitace.
12. 3. 2024|

Policie prověřuje studenta kvůli údajnému podezřelému chování. Ten pro to nevidí důvod

Vedení Masarykovy univerzity řeší případ studenta, kterého prověřuje policie kvůli údajnému podezřelému chování. Muž se proti postupu školy ohradil. Jihomoravští policisté prověřovali po prosincové střelbě na pražské filozofické fakultě už několik případů, kdy jim vedení brněnských univerzit nahlásilo nestandardní chování. Samy vysoké školy hledají správný přístup, jak na případná podezření reagovat.
13. 2. 2024|

Jihem Čech jezdily vlaky dvoustovkou. Testy mají pomoci i při budování vysokorychlostních tratí

Na železniční trati mezi Soběslaví a Planou nad Lužnicí proběhly rychlostní testy. V nočních hodinách tam vlaky jezdily rychlostí až dvě stě kilometrů za hodinu – a to aby se prověřilo reálné chování železnice a působení vysoké rychlosti na její okolí. Výsledky testování navíc poslouží pro stavbu plánovaných vysokorychlostních tratí (VRT) v Česku, do kterých chce stát v příštích letech investovat 800 miliard korun. Po těch by už vlaky měly jezdit rychlostí až 320 kilometrů za hodinu.
27. 10. 2023|

Brno nechá zbourat fotbalový stadion Za Lužánkami

Fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. České televizi to potvrdil radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Radnice má demoliční výměr, pracuje na projektu. Samotná demolice by měla začít zhruba v polovině roku 2024. Důvodem je špatný stav tribun. Nový fotbalový stadion by v Brně mohl vzniknout na místě dnešního velodromu v areálu výstaviště.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 14:52|

Vendula Chalánková portrétovala Janáčka či Mendela, teď učí malovat portréty jiné

Laici, studenti i absolventi se setkávají na letních školách, které po celé prázdniny pořádá Fakulta výtvarných umění (FaVU) Vysokého učení technického v Brně. Každý týden patří jinému uměleckému oboru a každý týden vede kurzy jiný absolvent. Aktuálně je to výtvarnice Vendula Chalánková, která se zaměřila na stylizovaný autoportrét.
4. 8. 2023|

Pohnojí a ochrání před suchem. Brněnští výzkumníci pracují na novém typu hnojiva

Brněnští vědci vyvíjejí nová, speciální hnojiva. Přípravky na přírodní bázi mají pomoci rostlinám bojovat proti stresu způsobenému suchem. Živiny by měly plodinám dodávat postupně podle aktuální potřeby. Ke komerčnímu využití by se novinka mohla dostat během několika let, nejdříve se však musí podrobit nezbytným testům ve vnitřním i venkovním prostředí.
22. 7. 2023|

Dívka nemohla kvůli cévní vadě správně hýbat paží, při přípravě operace výrazně pomohl 3D model

Malformace je vrozené cévní onemocnění, které může na laika působit jako obrovský podkožní nádor. Ve Fakultní nemocnici Brno teď k operacím dvou malých dětí s touto diagnózou využili 3D modely, aby byli chirurgové při práci co nejpreciznější. S 3D tiskem zdravotníkům pomáhalo Vysoké učení technické v Brně.
24. 6. 2023|

Pavel jmenoval nové profesory, dekret převzali i Zemanem odmítnutí

Prezident Petr Pavel v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 93 profesorům. Jsou mezi nimi i historik umění Jiří Fajt a fyzik Ivan Ošťádal, kterým Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal nejvyšší akademický titul udělit kvůli výhradám k jejich minulosti.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 11:26|

Laureátkou prvního ročníku Ceny vlády je Barbora Šmahlíková z VUT v Brně

Cenu vlády nadanému studentovi za rok 2022 převzala Barbora Šmahlíková z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Laureátce ji ve čtvrtek předala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) v Hrzánském paláci v Praze. Cena se udělovala poprvé, Šmahlíková ji získala za přínos v oblasti vývoje algoritmů, takzvaných omega automatů.
8. 6. 2023|

České univerzity opouštějí TikTok. „Nepřihlašujte se na něj ze školy,“ nabádají studenty i zaměstnance

České vysoké školy vyzývají své zaměstnance a studenty, aby odinstalovali sociální síť TikTok na zařízeních, která připojují na školní sítě. Řada univerzit také přímo zakázala svým pracovníkům používání TikToku na služebních zařízeních. ČT to sdělily oslovené vysoké školy. Většina z nich své účty na TikToku ruší. Univerzity se odkazují na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ze začátku března, podle kterého představuje TikTok bezpečnostní hrozbu.
6. 4. 2023|

Soud osvobodil dva muže obžalované kvůli dávnému zřícení domu v centru Prahy

Soud pravomocně osvobodil dva muže, které obžaloba vinila, že před třinácti lety zavinili tragické zřícení domu v centru Prahy. Na verdikt upozornily Hospodářské noviny. Osvobozující verdikt se opírá o posudek, podle kterého vinu spíše než majitel stavební firmy a stavbyvedoucí, kteří před soudem stanuli, nesou pražští úředníci, kteří vydali stavební povolení. Pravomocně osvobozený majitel stavební firmy Sting Daniel Rada chce za dlouholeté trestní stíhání žádat vysoké odškodné.
23. 2. 2023|

Zemřel Jiří Jaromír Klemeš, jeden z nejcitovanějších českých vědců. Zkoumal trvalou udržitelnost

Zemřel vědec a vysokoškolský pedagog Jiří Jaromír Klemeš, jenž patřil k nejcitovanějším českým výzkumníkům. Bylo mu 77 let. V posledních letech působil na Vysokém učení technickém v Brně, kde v centru NETME vedl Laboratoř integrace procesů pro trvalou udržitelnost.
17. 1. 2023|

Mladí architekti staví v Mořicích kolumbárium z dusané hlíny. Stavba bude kvalitní, levná a ekologická

Netradiční oboustranné kolumbárium vzniká v Mořicích na Prostějovsku. Na místním hřbitově ho staví během letní školy architekti z Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Pro stavbu zvolili technologii dusané hlíny.
13. 7. 2022|

VUT v Brně přijme až 72 ukrajinských studentů stavebnictví, kteří mají pomoci s opravou země

Vysoké učení technické v Brně (VUT) pomůže Ukrajině se vzděláváním nových odborníků ve stavebnictví. Ve spolupráci s Konfederací stavebníků Ukrajiny přijme v příštím akademickém roce až 72 tamních studentů, kteří by měli po válce přispět k obnově ukrajinské infrastruktury. Učit se budou v češtině, VUT jim kvůli tomu zařídí speciální tříměsíční kurzy českého jazyka. ČT to potvrdilo vedení Fakulty stavební VUT.
3. 6. 2022|

Zlínská univerzita otevřela zrekonstruovanou aulu a oslavila dvacáté výročí

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně slavnostním shromážděním oslavila 20. výročí svého založení. Akce se původně měla konat loni, kvůli epidemii koronaviru ale byla odložena. Zástupci univerzity a hosté se sešli v nově zrekonstruované aule, jejíž novou podobu navrhla architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná.
13. 4. 2022|

Rusko se chce odříznout od internetu. Už roky plánuje vlastní Runet

Rusko plánuje izolovat se od globálního internetu –⁠ poskytovatelé státních webů a dalších digitálních služeb tam mají k 11. březnu podniknout opatření, která by je měla zbavit závislosti na zahraničních sítích. Vyplývá to z vládních dokumentů zveřejněných běloruskou nezávislou televizí Nexta.
11. 3. 2022|

Manažer dronů nebo datový detektiv. Brněnská technika láká uchazeče na profese budoucnosti

Letošní náborová kampaň Vysokého učení technického v Brně vychází z předpokladu, že za dvacet let se pracovní trh výrazně promění a vzniknou nové pozice, například manažer dronů nebo datový detektiv. Podle průzkumů, které si brněnská technika nechává průběžně zpracovat, budoucí vysokoškoláci při výběru školy zohledňují, jestli jejich studijní zaměření zůstane praktické i v budoucnu.
21. 2. 2022|

Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu

Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|

Brněnští vědci vyvinuli systém umělé inteligence na plašení špačků

Vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně vyvinuli inteligentní systém plašení špačků, který pomáhá vinařům zabránit škodám působeným nálety těchto ptáků. Vedoucí projektu Eliška Vlachová Hutová uvedla, že o systém má zájem komerční firma, která jej plánuje vyrábět a prodávat.
8. 2. 2022|

Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:06|

Poptávka po kosmických inženýrech roste. V Brně se otevře program zaměřený na vesmírný průmysl

Vysoké učení technické v Brně (VUT) otevře od příštího akademického roku anglickojazyčný studijní program zaměřený na vesmírný průmysl. Obor Space Applications zastřeší fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií.
26. 1. 2022|

Pardubický kraj chce na budovy instalovat fotovoltaické panely. Do soláru bude investovat i Brno

Pardubický kraj chce školy nebo nemocnice s vlastními fotovoltaickými elektrárnami. Návrh už odsouhlasili zastupitelé kraje, hlavním důvodem je skokové zdražování elektrické energie. Hejtmanství předpokládá, že s alternativními zdroji a energetickou soběstačností výrazně ušetří, a to například na nákladech za svícení, teplou vodu, provoz dílen technických škol nebo za elektřinu, kterou spotřebují přístroje ve zdravotnických zařízeních. Na stovky městských budov chce solární panely instalovat i město Brno.
19. 1. 2022|

Zvýhodnění technických oborů by nebylo spravedlivé, musíme spolupracovat, shodli se zástupci univerzit

Výrok guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka o zavedení školného na vysokých školách vyvolal v posledním týdnu rozporuplné reakce. Uvedl, že studenti by mohli platit patnáct tisíc za semestr a v případě technických oborů by za ně ale poplatek uhradil stát. „Zavádět takové školné, kdy jednomu ano a druhému ne, by opravdu nebylo fér,“ reaguje rektor Vysokého učení technického (VUT) v Brně Petr Štěpánek. Souhlasí s ním ředitelka Centra pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy (UK) Hana Kosová, podle níž jde v debatě o nepochopení smyslu humanitních oborů. Odborníci o tom diskutovali v pořadu Události, komentáře.
16. 12. 2021|

Uherskohradišťská teplárna má spalovat plyn i odpad, schválili zastupitelé

V uherskohradišťské teplárně v místní části Mařatice se po její modernizaci bude spalovat zemní plyn a komunální odpad. Zastupitelé to v pondělí schválili patnácti hlasy z 26 přítomných. Počítají s výstavbou tří kotlů a dvou kogeneračních jednotek na zemní plyn a energetické využití komunálního odpadu s kapacitou 15 tisíc tun odpadu ročně. Nyní se v teplárně provozované společností CTZ, ve které má město menšinový podíl, spaluje hnědouhelný prach.
29. 11. 2021|