TÉMA

Alma Lily Raynerová

Chalupeckého cenu pro mladé výtvarníky nevyhraje nikdo, a zároveň všichni

Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého se rozhodli, že se 31. ročník obejde bez vítěze. Umělci a umělkyně nominovaní letos na ocenění pro výtvarné umělce do 35 let totiž odmítají princip soutěže. Doufají, že se díky tomu dostane stejného prostoru a pozornosti všem, aniž by publikum od jejich tvorby odváděla potřeba srovnávání. Ceremoniál, při němž mělo původně padnout jméno laureáta za rok 2020, nahradí dvoudenní sympozium pro veřejnost.
5. 8. 2020|

Umělecká stopa ano, ekologická ne. Umělci ve finále Chalupeckého ceny šetří energií

Ve středu Brna, na střeše budoucího Janáčkova kulturního centra, vyrostla v týdnu solární elektrárna. Napájí výstavu nových děl, jimiž se představují veřejnosti finalisté letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého. Významné výtvarné ocenění se uděluje výrazným umělcům nastupující generace – a ta aktuálně řeší klimatickou krizi.
28. 9. 2019|

Fresky, sexuální násilí i mystifikace. Nominacím Chalupeckého ceny nic (vizuálního) není cizí

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2018 je znám necelý měsíc, porota ale už vybrala a představila finalisty aktuálního, třicátého ročníku. Veřejnost se tak s jejich tvorbou bude moci seznamovat celý rok, než bude vyhlášeno vítězné jméno. Finálových tvůrců je nezvykle šest a prestižní ocenění určené pro vizuální umělce do pětatřiceti let může letos získat i umělec ze zahraničí.
15. 1. 2019|