TÉMA

Andreas Gajdošík

Cenu Jindřicha Chalupeckého získal Gajdošík za otevřený aktivismus. Vytvořil vlastní verzi zpráv

Cenu Jindřicha Chalupeckého získal sedmadvacetiletý Andreas Gajdošík, absolvent Ateliéru intermédií na brněnské Fakultě výtvarných umění VUT. Umělec, který v tvorbě dlouhodobě kombinuje programátorské schopnosti se sociální a politickou angažovaností, je známý především projekty zveřejněnými ve virtuálním prostoru. Mezinárodní porota jej vybrala pro jeho otevřeně aktivistický přístup.
6. 12. 2019|

Umělecká stopa ano, ekologická ne. Umělci ve finále Chalupeckého ceny šetří energií

Ve středu Brna, na střeše budoucího Janáčkova kulturního centra, vyrostla v týdnu solární elektrárna. Napájí výstavu nových děl, jimiž se představují veřejnosti finalisté letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého. Významné výtvarné ocenění se uděluje výrazným umělcům nastupující generace – a ta aktuálně řeší klimatickou krizi.
28. 9. 2019|

Fresky, sexuální násilí i mystifikace. Nominacím Chalupeckého ceny nic (vizuálního) není cizí

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2018 je znám necelý měsíc, porota ale už vybrala a představila finalisty aktuálního, třicátého ročníku. Veřejnost se tak s jejich tvorbou bude moci seznamovat celý rok, než bude vyhlášeno vítězné jméno. Finálových tvůrců je nezvykle šest a prestižní ocenění určené pro vizuální umělce do pětatřiceti let může letos získat i umělec ze zahraničí.
15. 1. 2019|