TÉMA

EK

Polský prezident navrhl změny zákona, který má zkoumat ruský vliv na politiky

Polský prezident Andrzej Duda navrhuje změnit zákon o posuzování ruského vlivu, který kritizuje opozice nebo polští ústavní právníci a výhrady k němu má i Evropská komise či Spojené státy. Duda normu o zřízení komise, která má vyšetřovat vlivy Ruska v letech 2007 až 2022, začátkem týdne podepsal, zároveň ale řekl, že ho pošle k posouzení ústavnímu soudu.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 14:01|

Evropská komise schválila státní podporu 7,5 miliardy korun České poště

Evropská komise (EK) schválila státní podporu České poště. Zamýšlených 7,5 miliardy korun jí v souladu s pravidly Evropské unie náleží jako náhrada za plnění povinnosti univerzální poštovní služby v letech 2018 až 2022. Komise to v pondělí uvedla v uveřejněném sdělení. Univerzální služba obsahuje například povinnost provozovat 3200 poboček nebo doručovat na všechny adresy v České republice každý pracovní den. Tyto služby jsou přitom ztrátové, proto je stát doplácí.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 12:59|

Zelenskyj podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do EU. Zeman a další doporučují udělit zemi status unijního kandidáta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal žádost o přijetí své země do Evropské unie. Na Facebooku to v pondělí napsal zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Andrij Sybiha. Dokumenty jsou podle něj už na cestě do Bruselu. Zelenskyj už dříve během dne v projevu řekl, že země žádá o okamžité členství podle nové speciální procedury. Prezidenti osmi členských států EU, včetně České republiky, později vyzvali unijní země, aby umožnily okamžitě udělit Ukrajině status kandidáta EU a zahájit přístupová jednání. Snahu Kyjeva podporuje také český premiér Petr Fiala (ODS).
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 21:01|

Maďarský zákon o nevládních organizacích porušuje unijní předpisy, míní advokát při soudu EU

Maďarský zákon omezující zahraniční financování nevládních organizací porušuje právní předpisy Evropské unie. Uvedl to generální advokát Soudního dvora EU, podle něhož není zákon v souladu s principem volného pohybu kapitálu ani s dalšími zásadami. Normu v roce 2017 iniciovala maďarská vláda.
14. 1. 2020|
Huawei

Šéf Huawei prolomil mlčení a odmítl obvinění firmy ze špionáže

Zakladatel čínské společnosti Huawei Žen Čeng-fej v úterý poprvé po několika letech promluvil se zahraničními médii a odmítl přitom obvinění Západu, že se jeho firma podílí na čínské špionáži, informovala agentura Bloomberg. Podle agentury AP při setkání se zahraničními novináři Žen prohlásil, že případné žádosti čínské vlády o předání důvěrných informací o zahraničních zákaznících by firma Huawei odmítla.
15. 1. 2019|