TÉMA

Meng Wan-čou

Čínu po 1020 dnech opustili zadržovaní Kanaďané. USA předtím podmíněně propustily manažerku Huawei

Domů odcestovali dva Kanaďané, které v roce 2018 zadržely čínské úřady a obvinily ze špionáže. Peking oba muže propustil bezprostředně poté, co se vrcholná manažerka čínského komunikačního gigantu Huawei Technologies Meng Wan-čou dohodla na urovnání svého obvinění s americkým ministerstvem spravedlnosti. I ona odletěla zpět do Číny.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 20:44|

Američané dosáhli dohody se zadržovanou manažerkou Huawei. Může to pomoci i Kanaďanům

Američtí prokurátoři uzavřeli dohodu s finanční ředitelkou společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou, která je od roku 2018 v Kanadě v domácím vězení na základě zatykače USA. Informovaly o tom v pátek světové agentury s odkazem na vyjádření stran sporu. Dohoda zřejmě umožní Meng Wan-čou vrátit se do Číny a podle pozorovatelů by mohla vést k vyřešení jednoho z dlouhodobých konfliktů mezi Washingtonem a Pekingem.
24. 9. 2021|

Rok od zatčení dcery zakladatele firmy Huawei. Čína zesiluje tlak na Kanadu

Přesně před rokem zadrželi v kanadském Vancouveru na základě amerického zatykače dceru zakladatele společnosti Huawei Meng Wan-čou. Ani po dvanácti měsících soud nerozhodl, jestli bude vydána do USA, nebo propuštěna. Finanční ředitelka technologického gigantu do vynesení verdiktu nesmí opustit zemi javorového listu.
1. 12. 2019|
Huawei

Kanadský velvyslanec v Číně rezignoval, zřejmě kvůli kauze Huawei

Kanadský velvyslanec v Číně John McCallum rezignoval na základě výzvy premiéra Justina Trudeaua. Důvod McCallumovy demise však premiérův úřad neupřesnil. Server BBC uvedl, že velvyslanec tento týden zpochybnil žádost USA o vydání finanční ředitelky čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou, zatčené v Kanadě v prosinci.
27. 1. 2019|

Místo vězení trest smrti. Čínský soud změnil Kanaďanovi postih za pašování drog

Čínský soud v pondělí vynesl trest smrti nad Kanaďanem obžalovaným z pašování drog. Drasticky tak změnil verdikt z původního prvoinstančního řízení, který poslal Roberta Lloyda Schellenberga na patnáct let do vězení, informovaly agentury s poukazem na sdělení soudu zveřejněné na webu. Schellenbergerův právní zástupce už oznámil, že se odsouzený odvolá. Kanadský premiér Justin Trudeau verdikt kritizoval a označil jej za „svévolný“.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 19:30|
Huawei

Šéf Huawei prolomil mlčení a odmítl obvinění firmy ze špionáže

Zakladatel čínské společnosti Huawei Žen Čeng-fej v úterý poprvé po několika letech promluvil se zahraničními médii a odmítl přitom obvinění Západu, že se jeho firma podílí na čínské špionáži, informovala agentura Bloomberg. Podle agentury AP při setkání se zahraničními novináři Žen prohlásil, že případné žádosti čínské vlády o předání důvěrných informací o zahraničních zákaznících by firma Huawei odmítla.
15. 1. 2019|