TÉMA

Ottawa

Německo pošle Ukrajině zbrojní balík za půl miliardy eur. Na munici přispějí i Finsko a Kanada

Berlín poskytne Kyjevu nový zbrojní balík v ceně 500 milionů eur, v přepočtu zhruba 12,6 miliardy korun. Jeho součástí je zaplacení 180 tisíc kusů dělostřelecké munice z české iniciativy. Tu spolkový ministr obrany Boris Pistorius ocenil, díky ní prý nastal pokrok v zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí. České úsilí na úvod jednání na americké základně Ramstein vyzdvihl také ministr obrany USA Lloyd Austin, který schůzku uspořádal. V průběhu dne oznámily své finanční příspěvky do české iniciativy také Helsinky a Ottawa.
19. 3. 2024|

Indie dala Kanadě po vraždě sikha ultimátum. Ze země musí odejít desítky diplomatů

Indie požaduje, aby Kanada nejpozději do 10. října stáhla ze země asi čtyřicet ze stávajících šedesáti diplomatů, jinak mohou přijít o imunitu. S odkazem na dobře informované zdroje to napsal server The Financial Times (FT). Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli nedávnému prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua. Ten tvrdí, že za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.
3. 10. 2023|

Spojené státy pošlou Ukrajině balistické střely ATACMS, slíbil Biden podle NBC News

Americký prezident Joe Biden slíbil svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému, že USA pošlou Ukrajině malý počet taktických balistických střel ATACMS, které mají dolet kolem tří set kilometrů. Uvedla to v pátek televize NBC News s odvoláním na tři informované americké činitele a jednoho úředníka z Kongresu. Kdy Biden poskytnutí střel Kyjevu oficiálně oznámí, není jasné. Zelenskyj ve čtvrtek navštívil amerického prezidenta v Bílém domě. Úřad amerického prezidenta i Pentagon věc odmítly komentovat. Pomoc po Zelenského návštěvě Kanady přislíbila i Ottawa.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 22:31|

Kanada viní Indii z podílu na vraždě sikhského vůdce, Dillí to označilo za absurdní

Mezi Kanadou a Indií vypukla diplomatická roztržka kvůli červnové vraždě vůdce sikhské komunity na kanadské půdě. Ottawa tvrdí, že za činem může být indická vláda, ta to označila za „absurdní a zaujaté“. Na vypovězení indického diplomata z Kanady zareagovalo Dillí recipročním krokem a zároveň vyzvalo Ottawu, aby podnikla rázné právní kroky vůči protiindickým silám působícím z jejího území.
19. 9. 2023|

Kvůli dýmu z požárů v Kanadě má New York nejhorší ovzduší ze světových metropolí

Kvalita ovzduší ve městě New York se ve středu večer kvůli kouři z kanadských lesních požárů rekordně zhoršila. Na americkém indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, dosáhlo znečištění bodu 413, což znamená nebezpečnou úroveň. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174. Město se aktuálně stalo světovou metropolí s nejhorší kvalitou ovzduší. Mezi americkými městy na tom byla ještě hůř Filadelfie. Zamlžené nebe mohli pozorovat i obyvatelé jihu Spojených států.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 13:31|

Tisíce lidí na západě Kanady musely opustit domovy kvůli požárům

Tisíce lidí na západě Kanady musely v sobotu opustit své domovy kvůli mnoha požárům v provincii Alberta, která vyhlásila stav nouze, a záplavám v provincii Britská Kolumbie. Premiérka Alberty Danielle Smithová situaci označila za bezprecedentní.
7. 5. 2023|

Ukrajinu zklamalo rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu pro Nord Stream 1

Ukrajinská ministerstva energetiky a zahraničí vyjádřila v neděli hluboké zklamání z rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu, jejíž opravu v Kanadě zajistila německá společnost Siemens Energy a která je určena pro plynovod Nord Stream 1. V prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ministerstva energetiky Ukrajina vyzvala kanadskou vládu, aby své rozhodnutí změnila.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 19:20|

Zelenskyj odvolal vysoké diplomaty z více zemí. Končí i velvyslanec v Česku Perebyjnis

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolává velvyslance v několika zemích, včetně velvyslance v České republice Jevhena Perebyjnise. Informovala o tom v sobotu ukrajinská tisková agentura Ukrinform s odvoláním na dekrety zveřejněné kanceláří prezidenta. Důvody nebyly zveřejněny. Kromě Česka byli odvoláni také velvyslanci v Německu, Maďarsku, Norsku a v Indii. Zatím není ani jasné, co budou dále dělat.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 22:24|

Kanadské policii se podařilo ukončit obležení Ottawy protestujícími s kamiony

Kanadské policii se patrně podařilo ukončit blokádu ulic metropole po třech týdnech protestů proti pandemickým opatřením. V sobotu v Ottawě zasahovaly stovky těžkooděnců, kteří získali zpět kontrolu nad ulicemi kolem parlamentních budov.
19. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 07:28|

Pandemie ve světě: Policie zatýká řidiče blokující Ottawu, Německo je podle vlády za vrcholem omikronu

Po třech týdnech protestů proti koronavirovým opatřením kanadští řidiči kamionů stále blokují centrum Ottawy a tamní policie začala se zatýkáním. Kvůli stoupajícímu počtu pozitivně testovaných odložily hongkongské úřady volby správce města, které se měly konat na konci března. Počty nakažených stoupají také v Koreji. V Německu naopak podle ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha ustupuje omikronová vlna a už by nemělo hrozit přetížení nemocnic.
18. 2. 2022|

Kanadský premiér Trudeau zavedl kvůli protestům v zemi nouzový stav

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že jeho vláda vyhlásila nouzový stav kvůli protestům, které uzavřely některé hraniční přechody a ochromily centrum Ottawy. Poprvé tak využil zákon nazvaný Emergencies Act, který dává vládě široké pravomoce pro potlačení vlny dopravních blokád.
15. 2. 2022|

Kanadská policie rozehnala protest na mostě s USA, protestující zatýkala

Kanadské bezpečnostní složky zasáhly proti zbytkům protestujících na důležitém mostě Ambassador Bridge na kanadsko-americké hranici. Podle agentury Reuters policie prostor na mostě a v jeho okolí vyklidila, místní sbor uvádí, že některé z demonstrantů zatkl a odtáhl jejich vozidla, která blokovala dopravu. Most, přes který proudí asi čtvrtina veškerého zboží mezi Kanadou a USA, však v tuto chvíli stále není průjezdný.
13. 2. 2022|

Kanada chce ukončit protest proti pandemickým opatřením blokující most do USA. Zasahuje i Francie

Kanadská policie v sobotu zahájila akci, jejímž cílem je dostat z mostu na kanadsko-americké hranici protestující proti pandemickým omezením. Demonstranti se začali bez odporu rozcházet a zdá se, že se situace vyřeší pokojnou cestou, napsala agentura AP. Ambassador Bridge je důležitou spojnicí mezi USA a Kanadou a jeho zablokování na počátku tohoto týdne narušilo obchod mezi oběma zeměmi. V Paříži pak proti francouzské verzi konvoje svobody zasahovala policie.
12. 2. 2022Aktualizováno12. 2. 2022, 20:46|

Kanadský protestní konvoj nekončí a inspirují se u něj odpůrci očkování v dalších zemích

Čtyři provincie Kanady v tomto týdnu oznámily částečné nebo úplné zrušení opatření proti šíření koronaviru. Protesty místních řidičů kamionů přesto stále pokračují. Nově zablokovali i několik hraničních přechodů do Spojených států. Premiér Justin Trudeau to označil za ohrožení ekonomiky země. Kanadské demonstrace navíc inspirovaly odpůrce očkování na Novém Zélandu nebo ve Francii.
10. 2. 2022|

Pandemie ve světě: V Ottawě platí kvůli protestům nouzový stav, na Slovensku šíření infekce výrazně zrychlilo

Starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson vyhlásil nouzový stav. Odůvodnil to tím, že demonstrace proti covidovým opatřením, které už přes týden blokují centrum města, představují nebezpečí pro obyvatele. Přístup k demonstrantům zpřísnila i policie a lidem zakázala nosit jim jídlo či palivo. Na Slovensku značně zrychlilo tempo šíření infekce, počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 ale stoupal pomaleji a je výrazně pod úrovní z období vrcholu předchozí silné vlny epidemie. Německo opět hlásí rekordní incidenci. Austrálie otevře hranice zahraničním turistům. Čína uzavřela další několikamilionové město a v Chile očkují čtvrtou dávkou všechny obyvatele starší pětapadesáti let.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 20:02|

SPD chce blokovat korespondenční volbu, koalice zvažuje i mimořádnou schůzi

Spor o korespondenční volbu mezi vládou a opozicí pokračuje. Se zákonem počítá i návrh únorové schůze sněmovny. Hnutí SPD chce ale normu blokovat. Podle koaličního kabinetu je právo volit pro české občany v cizině zásadní, zvažuje i svolání mimořádné schůze. Podobný způsob volby nabízí většina zemí Evropské unie.
7. 2. 2022|

Hlavní město Kanady zablokovaly kamiony, řidiči protestují proti povinným vakcínám

Kanadskou Ottawu od soboty okupují kamiony. Jejich řidiči nesouhlasí s nařízením, podle nějž se musí ti, kteří překračují hranici mezi Kanadou a USA, naočkovat proti covidu-19. Demonstrují rovněž za zrušení všech epidemických opatření, která kabinet premiéra Justina Trudeaua zavedl na začátku roku. Trudeau skupinu označil za „pouhou okrajovou část“ společnosti s „nepřijatelnými názory“, které nereflektují názory většiny Kanaďanů.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 20:43|

Chlapec přišel na svět ve 21. týdnu. Je nejpředčasněji narozeným dítětem, které přežilo

Curtis Means se narodil loni ve městě Birmingham ve státě Alabama a vážil pouhých 420 gramů. Lékaři mu dávali šanci na přežití kolem jednoho procenta, nyní Guinnessova kniha rekordů potvrdila, že jde o nejpředčasněji narozené dítě na světě, které přežilo. Curtisův zdravotní stav je podle lékařů dobrý, i když zatím potřebuje doplňkový kyslík a výživovou trubici.
11. 11. 2021|

Američané dosáhli dohody se zadržovanou manažerkou Huawei. Může to pomoci i Kanaďanům

Američtí prokurátoři uzavřeli dohodu s finanční ředitelkou společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou, která je od roku 2018 v Kanadě v domácím vězení na základě zatykače USA. Informovaly o tom v pátek světové agentury s odkazem na vyjádření stran sporu. Dohoda zřejmě umožní Meng Wan-čou vrátit se do Číny a podle pozorovatelů by mohla vést k vyřešení jednoho z dlouhodobých konfliktů mezi Washingtonem a Pekingem.
24. 9. 2021|

Trudeau je vítězem voleb v Kanadě, na většinu v parlamentu ale zřejmě nedosáhne

Pondělní předčasné volby v Kanadě vyhráli vládnoucí liberálové premiéra Justina Trudeaua, jimž se však podle výsledkových projekcí nepodařilo dosáhnout svého cíle a získat většinu v parlamentu. Vůdce opozičních konzervativců Erin O'Toole uznal svou porážku a pogratuloval Trudeaovi k vítězství a zisku třetího premiérského mandátu, uvedly tiskové agentury. Ministerský předseda však zřejmě bude muset nadále vládnout s podporou menších stran.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 09:53|

Írán nese plnou zodpovědnost za sestřelení ukrajinského letadla, uvedla kanadská vláda

Kanada v nově vydané vládní zprávě tvrdí, že Írán nese plnou zodpovědnost za loňské sestřelení ukrajinského letounu u Teheránu. Neštěstí stálo život všech 176 lidí na palubě, z nichž jich 138 mělo vazby na Kanadu. Podle Ottawy však neexistují důkazy o tom, že by Írán čin předem plánoval. Teherán v pátek zprávu odmítl a označil ji za „vysoce zpolitizovanou“, píše agentura Reuters.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 10:23|

Verdikt v případu Kanaďana Kovriga, obviněného ze špionáže, vynese čínský soud později

V Pekingu se v pondělí konal soud s Kanaďanem Michaelem Kovrigem, kterého Čína před více než dvěma lety zadržela kvůli podezření ze špionáže. Termín pro vynesení rozsudku bude stanoven později, informovala čínská státní média. Už v pátek se v čínském Tan-tungu konalo soudní stání s jiným Kanaďanem Michaelem Spavorem, který čelí obvinění ze špionáže, a skončilo rovněž bez oznámení verdiktu.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 13:50|

Velvyslance Kmoníčka v USA pravděpodobně vystřídá tajemník Stašek, píší Lidovky.cz

Na místo velvyslance ve Spojených státech by měl nejpozději koncem roku 2022 zamířit státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek (49 let). Vystřídá Hynka Kmoníčka. Uvedl to server Lidovky.cz s odkazem na diplomatické zdroje. Výměnu musí odsouhlasit prezident Miloš Zeman.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 15:23|

Poslední nedotčený kanadský šelfový ledovec se rozpadl

Poslední nedotčený kanadský šelfový ledovec se koncem července během pouhých dvou dnů rozlomil a ztratil 40 procent své rozlohy. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vědce.
10. 8. 2020|