TÉMA

Turistika

Boom elektrokol skončil. Prodejci řeší plné sklady, podepisuje se to i na bateriích

Zájem o kola a elektrokola výrazně klesl. České televizi informaci potvrdili vybraní prodejci jízdních kol a elektrokol. Velkému přeskladnění čelí všichni od distributorů až po maloobchodní prodejce.
8. 4. 2024|

Do středních Čech se vrátí turistické vlaky, do Brd a Českého ráje zamíří také cyklobusy

V sobotu vyjedou do středních Čech turistické vlaky a také dvě linky cyklobusů, k nimž o letních prázdninách přibude i třetí. V turistické sezoně budou kromě pravidelného provozu motorových vlaků jezdit ve vybrané termíny i parní vlaky, které se vydají na tradiční trasy do Posázaví, nově pojedou například i do Rožmitálu pod Třemšínem.
19. 3. 2024|

Nepoužívané stezky i budování nouzových stanovišť. Dobrovolníci vyráží opravovat turistické stezky

S dřívějším příchodem jara startují dobrovolnické akce na opravu turistických stezek. V rámci projektu Stezky z lásky budou tuto sobotu dobrovolníci spravovat Nelahozeveskou zámeckou stezku. Projekt organizuje Klub českých turistů (KČT). V loňském roce se díky práci dobrovolníků podařilo opravit dvacet sedm kilometrů tras. Dobrovolníci se letos zaměří na obnovení nepoužívaných historických stezek nebo na budování nouzových tábořišť.
16. 3. 2024|

Turismus Čechů do zahraničí ožívá, zájem je o dražší destinace. Cizinci se ale do Česka vrací pomalu

Češi začínají opět častěji utrácet za dovolené. Cestovní kanceláře říkají, že klientů přibývá a letos znovu nakupují zájezdy i s předstihem. Zájem je také o dražší destinace. Oproti tomu zahraniční turisté v Česku stále chybí.
16. 3. 2024|

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|

Skončí Dobšinská ledová jeskyně bez ledu? Slovenští vědci zkoumají, jaký vliv na ni má změna klimatu

Největší zaledněná jeskyně na Slovensku – Dobšinská – má délku 1388 metrů. Přestože je zde průměrná roční teplota jeden stupeň Celsia pod nulou, i na ni má vliv globální oteplování. Výzkumníci složitý systém zkoumají a snaží se zjistit, jaká je budoucnost jeskyně.
13. 3. 2024|

Izrael zachvátila vlna válečné turistiky. Na místa teroristických útoků míří davy návštěvníků

Místa loňských teroristických útoků v Izraeli jsou stále častěji cílem turistů. Davy návštěvníků směřují například do oblasti u hranic s Gazou, kde se konal taneční festival a Hamás tam povraždil 364 lidí. Turisty zajímá také město Sderot na jihu země. Místní obyvatelé z toho nejsou nadšení, protože touží znovu normálně žít, zjistil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
23. 2. 2024|

V Česku se loni ubytovalo 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více

V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o dvě destiny procenta, překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na úroveň roku 2019 naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:34|

Zubačka mezi Tanvaldem a Kořenovem vyjede až po rekonstrukci trati, provizorně ji nahradí jiné vlaky

Vlaky tažené historickou ozubnicovou lokomotivou letos na trať mezi Tanvaldem a Kořenovem nevyjedou. Správa železnic jejich provoz koncem minulého roku zakázala až do skončení plánované rekonstrukce trati. Cestující ale o oblíbené nostalgické jízdy nepřijdou. Zubačku provozovatel nahradí jinými historickými soupravami.
10. 1. 2024|

Neukázněným turistům na Šumavě hrozí pokuta až sto tisíc. Usvědčit je mohou i jejich vlastní fotografie

Neukáznění turisté a skialpinisté vstupují do zakázaných lokalit Národního Parku Šumava. Za neoprávněný vstup mohou strážci uložit až stotisícovou pokutu. Lidé přitom na svoje přestupky leckdy upozorní i sami – třeba přidáním fotky na sociální sítě. U takových případů teď správa parku dokáže dohledat autora a vystavit mu pokutu.
25. 12. 2023|

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Pokud se nezastaví změna klimatu, lyžování v Evropě nemá šanci, ukazuje studie

Oteplování planety způsobované v současné době lidskou činností se projevuje v celé řadě oblastí. Mezinárodní vědecký tým se zaměřil na to, jaký dopad bude mít na oblíbenou evropskou zábavu – sjezdové lyžování.
4. 9. 2023|

Šumavský národní park nabízí tipy na méně turisticky exponovaná místa

Správa šumavského národního parku chce ulevit turisticky nejatraktivnějším a nejnavštěvovanějším místům. Na sociálních sítích začala nabízet tipy na jiná, také zajímavá místa, která ale nejsou tak známá, a tudíž jsou turisty opomíjená. Nacházejí se na Šumavě i v jejím podhůří. Vybírají je sami strážci národního parku.
24. 8. 2023|

Sezona dovolených je v polovině. Lidé po Česku jezdí na kratší dobu a na poslední chvíli

Hlavní sezona dovolených je téměř v polovině. Oproti původním předpokladům míří do zahraničí více lidí, než uváděly průzkumy před létem. Trendy tuzemské dovolené jsou ale letos jasné, jsou to krátké pobyty a rezervace na poslední chvíli. Celková obsazenost v českých hotelích je podobná jako loni i přes růst cen. V srpnu by se mohla ještě mírně zvýšit. Lidé ale více šetří na vedlejších výdajích dovolené.
29. 7. 2023|

Dolní Morava je turistickým lákadlem, provozovatelé si přesto všímají úbytku návštěvníků

Provozovatelé horských středisek v Česku zaznamenali pokles návštěvníků. Týká se to například Dolní Moravy. Jenže i přesto, že je turistů méně, je jich stále dost. Najdou se i místní, podle kterých jsou některé resorty přeplněné. Tématu se věnoval pořad Sečteno.
25. 7. 2023|

Vlaky na Šumavu nezvládají nápor turistů, část úseků proto posilují autobusy

Vlaky na takzvané šumavské lokálce mezi Českými Budějovicemi a Volary jezdí kvůli opravám pomaleji. Hlavně o víkendu tak na oblíbené trase nestíhají nápor turistů. Jihočeský kraj proto posílil některé úseky autobusy. Ty přepraví i cyklisty.
24. 7. 2023|

Vody je málo, v mnoha obcích přitom poptávku po ní násobně zvyšují turisté

Kombinace sucha a velkého množství ubytovaných turistů znamená, že v některých obcích vysychají zdroje vody. Zatímco kvůli suchému počasí vody v nádržích i pod zemí ubývá, třeba na šumavské Kvildě se poptávka po ní o prázdninách zvyšuje až patnáctkrát. Nezbývá pak než obnovit starší, dříve zrušené zdroje.
19. 7. 2023|

Turisté znovu objevují Irák. Mnohé vlády však před jeho návštěvou varují

Irák je pro některé lidi stejný, jako by byli v jakékoliv jiné turisticky běžné zemi. Navštěvují památky, ochutnávají dobré jídlo a prohlížejí náboženské objekty. Říkají, že tam jsou místa bezpečná a riziková, jako v každé zemi. Většina západních vlád se tváří opatrněji.
13. 7. 2023|

Holašovičtí vzpomínají na 25 let v UNESCO. Slaví, ale upozorňují i na negativa

Holašovice si připomínají čtvrtstoletí od zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. Vesnice proslulá selským barokem je díky tomu světově proslulá a je doslova magnetem pro turisty. Místní obyvatelé ale poukazují nejen na výhody, ale i nevýhody členství v UNESCO.
7. 7. 2023|

Pod Pradědem si turisté připlatí za jízdné i parkovné

S letními prázdninami stoupá počet turistů na horách. Často parkují v okolních obcích. Zatímco v beskydské Ostravici už dva roky lidé pod Lysou horou auto nechat nemohou, v Jeseníkách vedení Moravskoslezského kraje zvýšilo ceny za parkování. Nově turisté zaplatí o tři sta korun více. Parkování v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně je nyní stojí osm set korun. Podle tamních chatařů ubývá turistů v okolí Pradědu. Jízdné kraj zdražil od poloviny června. Argumentuje vyššími náklady na provoz rekreační linky.
4. 7. 2023|

Česká turistka zemřela v Řecku na pláži. Na sanitku čekala necelou hodinu, tvrdí tisk

Česká turistka zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos poté, co čekala zhruba 50 minut na příjezd záchranky. Píše o tom řecký tisk. Úmrtí vyvolalo kritiku odborů i levicové opozice, podle které za špatné fungování záchranné služby mohou škrty ve zdravotnictví. Na celém ostrově, který je v létě vyhledávanou turistickou destinací, je podle tisku v provozu jen jedna sanitka.
27. 6. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Američané vedou pátrací akci po ponorce, která se ztratila u vraku Titanicu

Americká a kanadská pobřežní stráž pátrají po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Na palubě byl jeden pilot a čtyři cestující, plavidlo bylo schopno být pod vodou 96 hodin. S pátráním, které se rozšířilo do větší hloubky, pomáhá i Francie. Expedice se podle BBC účastnil i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding. Vzduch v ponorce podle Reuters dojde ve čtvrtek v poledne.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:47|

Cesta napříč Českem láká stále více lidí. Hodně oblíbená je stezka podél severních hranic

Několikadenní nebo organizované pochody jsou v Česku stále oblíbenější. Turisté při nich ujdou sto i více kilometrů. ČT to potvrdil místopředseda Klubu českých turistů (KČT) Zdeněk Cabalka a organizátoři pochodů. Češi se podle nich inspirovali v zahraničí. Zájem vzrostl i kvůli covidovému omezení cestování.
28. 5. 2023|