TÉMA

Telekomunikace

Zemřel zakladatel pražské dopravní fakulty Petr Moos

Zemřel Petr Moos. Spoluzakladateli Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), někdejšímu prorektorovi této školy a bývalému ministru dopravy z úřednické vlády Josefa Tošovského bylo 78 let. O jeho úmrtí informoval Liberecký kraj, pro který v poslední době Moos připravoval projekt rozšíření nemocnice.
23. 2. 2024|

Vietnam a Čína podepsaly dohody o spolupráci, vztahy obou zemí ale tíží spory

U příležitosti končící návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Vietnamu podepsali představitelé obou zemí desítky dohod o spolupráci. Rozhodnutí posílit vztahy států, které ovládají komunistické strany, označili jejich představitelé za strategické, informovala ve středu agentura Reuters. Vztahy obou zemí zatěžují zejména spory ohledně Jihočínského moře.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 20:42|

Austrálii ochromil výpadek služeb operátora, miliony lidí se ocitly bez internetu a telefonního spojení

Firmu Optus, která je druhým největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Austrálii, ve středu postihl rozsáhlý výpadek. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že výpadek v zemi přechodně způsobil chaos, než se služby začaly obnovovat. Některou z nich využívá kolem deseti milionů lidí, což je zhruba čtyřicet procent australské populace. Společnost podezření na kybernetický útok nemá.
8. 11. 2023|

Poslední mobilní operátor zdražuje tarify. O tom, co by celkově pomohlo zlevnit volání, se vedou spory

Operátor Vodafone od konce února zdraží paušální mobilní tarify. Po T-Mobilu a O2 je tak posledním z velkých hráčů, který se rozhodl zvýšit ceny některých produktů. Krok společnost vysvětluje rostoucími náklady. Podle některých odborníků by ceny tarifů mohl snížit vstup čtvrtého velkého operátora na trh, to však nyní dle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Marka Eberta není reálné.
6. 2. 2023|

Česko prověřuje toxické investice ze zahraničí. Po kontrolách se stáhly dvě firmy

Zdravotnictví, letecký a chemický průmysl nebo telekomunikace – právě v těchto strategických odvětvích vytipovali úředníci ministerstva průmyslu a obchodu dvanáct možných investic do tuzemských společností, které se jevily jako nebezpečné. Kontrolovat podobné obchodní operace může Česko už více než rok. Dva zahraniční investoři se po jednání se státem stáhli, jeden z nich pocházel z Ruska.
5. 7. 2022|

Čínský operátor po 20 letech končí v USA. Regulátor mu zrušil licenci kvůli obavám ze špionáže

Americká Federální komunikační komise (FCC) kvůli obavám ze špionáže zrušila licenci čínské telekomunikační společnosti China Unicom, jejíž americká odnož poskytuje ve Spojených státech služby už dvacet let. Komise pro zrušení hlasovala jednomyslně. China Unicom patří k trojici největších telekomunikačních společností v Číně, na ukončení činnosti v USA má teď šedesát dnů.
28. 1. 2022|

Do dvou let bychom mohli mít kvalitní mobilní sítě ve vlaku i ve městech, říká šéf asociace jejich provozovatelů

Doma, ve vlaku, v přírodě, zkrátka všude a více – doba, kdy Čechům stačila internetová přípojka s dvaceti až třiceti megabity za sekundu, už je podle prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda pryč. Řešením jsou 5G technologie, ale jejich rozvoj 'drží zkrátka' nutné nemalé investice. V nejbližších letech se i tak český trh promění – do dvou let by například mohl být kvalitní signál i ve vlacích a na řadě dalších míst v Česku. Na druhou stranu řada malých poskytovatelů připojení skončí, přibližuje aktuální trendy Grund.
9. 10. 2021|

Volání s nabídkami bude možné jen těm, kteří to chtějí, rozhodli poslanci

Operátoři s reklamními telefonickými nabídkami služeb a výrobků budou moci oslovovat jen ty, kteří si to výslovně přáli. V novele o elektronických komunikacích to ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Odmítla senátní úpravu, která směřovala proti omezení možností telekomunikačního marketingu. Předlohu, která má mimo jiné urychlit zavádění vysokorychlostního internetu, nyní dostane k podpisu prezident.
15. 9. 2021|

30 let zpět: Nedostatečný stav telekomunikací

Telefonní sítě a ústředny byly v roce 1991 zastaralé, vše stále fungovalo na bázi analogu a bylo třeba urychleně digitalizovat. Jak ale nákladnou rekonstrukci financovat?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 8. 2021|

České dráhy odkoupily od PPF zbývající podíl v ČD-Telematika

České dráhy odkoupily od investiční skupiny PPF zbývající 29procentní podíl v telekomunikační firmě ČD-Telematika. Obě společnosti ve středu transakci definitivně stvrdily podpisem kupní smlouvy. Dráhy se tak staly jediným akcionářem firmy, uvedl státní dopravce. Hodnotu transakce společnost neuvedla, podle ní vychází ze znaleckých posudků.
23. 6. 2021|

Mach a Šebestová už si sluchátko neutrhnou. Z Česka zmizela poslední telefonní budka

Technologický zázrak a sociálně-kulturní fenomén 110 let staré historie míří do muzea. První telefonní budka na českém území byla instalována v roce 1911, svůj vrchol zažila na přelomu století, ale jedinečnost ji vzala mobilní komunikace. Provozovat tento typ služby je v současnosti neekonomické, v loňském roce se z budek uskutečnilo v celé zemi pouze pět set hovorů. Legislativa následně umožnila jejich odstranění, 17. června dělníci ve středočeské obci Hlubyně demontovali tu úplně poslední. Uzavírá se tím historie, která se týkala pěti generací Čechů.
17. 6. 2021|

Virtuální operátor si účtoval bezplatnou koronavirovou linku. Šlo o chybu, tvrdí

Koronavirová informační linka 1221 má být bezplatná. Tři největší operátoři od podzimní dohody se státem hovory neúčtují. Vrituální operátoři, jejichž služby využívají stovky tisíc lidí v Česku, ale mají volnější ruce.
26. 4. 2021|

Huawei chce výrábět elektromobily, první modely může představit už letos, tvrdí Reuters

Čínská technologická společnost Huawei Technologies plánuje výrobu elektromobilů pod svou vlastní značkou. Některé modely by mohla představit už v letošním roce, uvedla v pátek agentura Reuters. Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě, kvůli sankcím ze strany Spojených států ale v poslední době expanduje do nových odvětví.
26. 2. 2021|

S čínskými telekomunikačními firmami se bude na newyorské burze obchodovat dál, jejich akcie reagují růstem

Akciová burza v New Yorku (NYSE) překvapivě odstoupila od rozhodnutí vyřadit z obchodování akcie tří čínských telekomunikačních firem. Situaci chce ještě podrobněji posoudit s regulátory a dalšími úřady. Záměr vyřadit akcie společností China Mobile, China Telecom a China Unicom burza původně oznámila minulý týden; své rozhodnutí tehdy zdůvodnila nařízením prezidenta Donalda Trumpa.
5. 1. 2021|

Dva poslanci ANO navrhují prolomit anonymitu u předplacených SIM karet

Prodejci předplacených SIM karet do mobilních telefonů by měli mít právo získávat rodná čísla zákazníků, kteří si tyto karty kupují. U cizinců by pak směli získávat údajů více, například jejich jména, data narození nebo bydliště. Tyto údaje by pak předávali operátorům. Počítá s tím pozměňovací návrh poslanců ANO Moniky Červíčkové a Jiřího Maška k vládní novele zákona o elektronických komunikacích, který oba poslanci předložili ve sněmovně.
12. 12. 2020|

Operátoři v USA musejí začít odstraňovat zařízení čínské Huawei

Americké telekomunikační společnosti musejí začít ze svých sítí odstraňovat zařízení čínské společnosti Huawei Technologies a nahradit je zařízením jiných výrobců. Vybraným operátorům to ve čtvrtek nařídila Federální komise pro spoje (FCC). Ta rovněž zahájila proces k odejmutí licence čínské telekomunikační společnosti China Telecom, která by tak nemohla působit na americkém trhu, uvedl server BBC.
11. 12. 2020|

CETIN uzavřel miliardový kontrakt na výstavbu sítě 5G s Ericssonem

Největší tuzemský vlastník telekomunikační infrastruktury CETIN ze skupiny PPF uzavřel kontrakt o výstavbě sítě 5G a modernizaci svých stávajících mobilních sítí s firmou Ericsson. Celková hodnota zakázky a částka, kterou CETIN bude do modernizace své mobilní přístupové sítě a do výstavby 5G investovat, dosahuje řádu miliard korun, uvedly firmy. Hodnotu blíže neupřesnily.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 12:17|

Čtvrtý velký operátor v Česku nebude, vyplývá z aukce kmitočtů

Čtvrtý velký mobilní operátor v Česku nebude, vyplývá z výsledků aukce kmitočtů, kterou provedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Klíčové kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G v pásmu 700 megahertzů (MHz) si mezi sebou rozdělí O2, T-Mobile a Vodafone. Tyto firmy si také se společnostmi CentroNet a Nordic Telecom rozdělily bloky v pásmu 3400 až 3600 MHz. Kmitočty se celkem vydražily za 5,6 miliardy korun. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) považuje dražbu za úspěšně dokončenou. Podle něj se tak zvýší konkurenční tlak na operátory a na další snížení cen.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 21:46|

T-Mobile od listopadu spustí mobilní síť 5G v Praze a Brně

Operátor T-Mobile spustí 1. listopadu komerční provoz rychlé mobilní sítě 5G v Praze a v Brně. Do konce roku chce v obou městech pokrýt víc než čtvrtinu populace. Vedle širších center obou metropolí pokryje signálem 5G také část pražského metra, uvedl operátor.
21. 10. 2020|

Operátoři budou muset uvádět přesnou rychlost internetu, uvedla Továrková

Operátoři budou muset od příštího roku ve smlouvách se zákazníky uvádět přesnou rychlost poskytovaného připojení k internetu. Pokud deklarovanou rychlost nedodrží, čekají je od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pokuty, uvedla v rozhovoru s ČTK předsedkyně úřadu Hana Továrková. ČTÚ také chystá do příštího roku nabídnout minimálně čtyři další pásma rádiových kmitočtů pro rychlý internet nebo digitální televizi. V listopadu příštího roku dále vypíše soutěž na nového držitele poštovní licence, kterou má nyní Česká pošta.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 11:16|

Jsou to operátoři, kteří musí zajistit bezpečnost sítí, ne dodavatelé, zdůraznil viceprezident Huawei Radoslaw Kedzia

Česko by mělo posuzovat dodavatele technologií pro mobilní sítě 5G na základě technických kritérií, ale při zachování mimořádné možnosti státu vyloučit dodavatelskou firmu na základě politického rozhodnutí. Rizikovost dodavatelů by měli primárně hodnotit operátoři, kteří jsou za bezpečnost sítí zodpovědní, a nikoliv stát. Vyplývá to ze studie advokátní kanceláře Toman & Partneři, kterou prezentovala na tiskové konferenci spolu s firmou Huawei, která studii platila.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 12:05|

Huawei bezpečnostní prověrku v Česku nedostane, píše Deník N

Telekomunikační společnost Huawei v Česku nedostane bezpečnostní prověrku, firma potvrdila tuto informaci Deníku N. Zvažuje, že požádá o nižší stupeň prověření. Před společností varoval v roce 2018 i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Vedení firmy ale opakovaně odmítá nařčení ze špionáže.
15. 9. 2020Aktualizováno15. 9. 2020, 22:51|
OVM

Aukce by mohla zlevnit neomezená mobilní data na sedm set korun, říká Dzurilla

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G by mohla vést ke snížení ceny neomezených mobilních dat na zhruba 700 korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Současná cena v Česku se u operátorů pohybuje nad tisícem korun.
16. 8. 2020Aktualizováno16. 8. 2020, 16:44|

Huawei převzal žezlo od Samsungu. Stal se největším prodejcem smartphonů

Čínská společnost Huawei Technologies se ve druhém čtvrtletí navzdory americkým sankcím stala díky odbytu na čínském trhu největším prodejcem chytrých telefonů na světě. Dodala 55,8 milionu přístrojů. Ukázala to data, která zveřejnila analytická společnost Canalys. Čínský podnik tak na druhé místo odsunul jihokorejského rivala Samsung Electronics, který trhu smartphonů kraluje už několik let. Třetí je americká společnost Apple.
30. 7. 2020|