TÉMA

Nelahozeves

Reportéři ČT: Likvidace sudů s toxickými látkami je v nedohlednu. S nástupem jara riziko požáru roste

Na Mostecku už několik let tiká časovaná bomba v podobě stovek tun zrezivělých sudů s extrémně hořlavými látkami na skládce Celio. Tam přitom nikdy skončit neměly. I přesto, že uložení sudů dnes policie vyšetřuje jako obecné ohrožení, toxické sudy leží na skládce dál. Politici a úředníci se totiž nedokáží domluvit na tom, jak je zlikvidovat. S nastupujícím jarem navíc riziko vznícení sudů stoupá. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
5. 4. 2023|

Zabezpečení toxického odpadu na skládce u Mostu. Sudy skončí v betonovém sarkofágu

Na skládce u Mostu začaly první přípravy na otevření tisíců zrezavělých sudů s nebezpečnými chemikáliemi. Kdyby začaly hořet, pro lidi v okolí by to znamenalo ohrožení života. Úředníci s majitelem skládky Celio ladili postup měsíce, teď vydají rozhodnutí. Sudy tam ale vůbec neměly být. V kauze padlo devět obvinění, bývalý ředitel prostoru už byl i odsouzen.
18. 12. 2022|

U Nelahozevsi leží sudy s jedovatou chemikálií

Obyvatelé Nelahozevsi mají obavy z tisíců sudů s jedovatou chemikálií, které volně nehlídané leží nedaleko města. Část jich firma odvezla na skládku u Mostu, kde skončily nelegálně zakopané. V kauze jsou obviněni manažeři dvou firem. Zbytek nádob zůstal na původním místě a nově je část sudů i odkrytá.
27. 11. 2022|

První trest v kauze Celio: Bývalý ředitel skládky dostal podmínku a musí zaplatit milion korun

V kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku padl první trest. Bývalý ředitel skládky René Konečný uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kterou nyní schválil pražský městský soud. Případ se týká státní zakázky na uložení nebezpečného odpadu, ve kterém policie v lednu začala stíhat devět lidí a dvě právnické firmy. Konečný dostal tři roky vězení s pětiletým odkladem a musí zaplatit jeden milion korun.
5. 10. 2022|

NCOZ stíhá devět lidi v souvislosti se zakázkou na likvidaci skládky Nelahozeves

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila trestní stíhání devíti lidí a dvou právnických osob v souvislosti se státní zakázkou na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves. Sdělila to vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Centrála provádí domovní prohlídky. Nebezpečné odpady odvážené z Nelahozevsi se ukládají na skládku Celio u Litvínova na Mostecku.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 13:01|

Vykolejený vlak zablokoval trať z Ústí do Prahy

Kvůli vykolejení nákladního vlaku v Nelahozevsi na Mělnicku byl od rána přerušený provoz na frekventované železniční trati z Ústí nad Labem do Prahy. Vlaky nejezdily v úseku mezi stanicemi Kralupy nad Vltavou a Vraňany. Po osmé hodině už byl obnoven provoz na jedné koleji, odpoledne byla částečně zprovozněna i druhá kolej. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda je po upřesnění odhadnuta na 4,5 milionu korun, příčinu vyšetřuje Drážní inspekce, uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.
19. 8. 2021Aktualizováno19. 8. 2021, 20:00|

Nejvyšší žalobce Zeman nesouhlasí s osvobozením bývalých šéfů správy rezerv v kauze Viktoriagruppe, podal dovolání

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nesouhlasí s osvobozením bývalých šéfů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutky a Ondreje Páleníka. Obžaloba je vinila z mnohamilionové škody způsobené uzavřením smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe. Zeman podal koncem roku dovolání, jeho obsah žalobci zpřístupnili ve své databázi. Rozhodovat tak bude Nejvyšší soud.
8. 1. 2021|

Bývalí šéfové hmotných rezerv jsou nevinní. Smlouva s Viktoriagruppe není trestným činem, rozhodl soud

Soud pravomocně osvobodil bývalé šéfy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutku a Ondreje Páleníka. Obžaloba je vinila z mnohamilionové škody způsobené uzavřením smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe. Zrušený rozsudek Perutkovi původně ukládal tříletou podmínku a také povinnosti uhradit hmotným rezervám téměř 50 milionů korun.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 14:57|

Pokuta pro vnitro za ukládání DNA platí, rozhodl soud. Policejní praxe je podle právníka neudržitelná

Policejní nakládání s informacemi o DNA získanými při vyšetřování je neudržitelné. Alespoň si to myslí Nejvyšší správní soud, který odmítl stížnost ministerstva vnitra. Úřad se ohradil vůči pokutě za uchovávání DNA lidí, kteří byli odsouzeni za málo závažné přečiny, nebo je soud dokonce viny zcela zprostil. Ministerstvo se k názorům soudu nevyjádřilo.
23. 4. 2020|

Za smrt čerpadlářky definitivně devatenáct let. Odvolací soud potvrdil vrahovi verdikt

Za předloňskou vraždu ženy obsluhující čerpací stanici v Nelahozevsi stráví David Šindler ve vězení devatenáct let. Předchozí verdikt potvrdil odvolací soud, rozhodnutí tak je pravomocné. Kromě Šindlera, který vinu od počátku odmítal, potrestal prvoinstanční soud i jeho komplice Ivana Hollitzera. Ten byl usvědčen z loupeže a poté, co se přiznal a vypovídal proti Šindlerovi, dostal čtyřletý trest.
28. 1. 2020Aktualizováno28. 1. 2020, 14:04|

Případ vraždy čerpadlářky v Nelahozevsi posoudí vrchní soud. Žalobce i obžalovaný se odvolali

Případ vraždy pumpařky v Nelahozevsi jde k vrchnímu soudu. Státní zástupce i obžalovaný David Šindler se v případu odvolali. ČT to potvrdila mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Krajský soud poslal loni v říjnu údajného střelce Davida Šindlera na 19 let do vězení. Státní zástupce žádal výjimečný, více než dvacetiletý trest.
6. 1. 2020|

Soud vynesl 19 let vězení za vraždu čerpadlářky

Za vraždu čerpadlářky v Nelahozevsi má jít odsouzený David Šindler na 19 let do vězení. Jeho komplic Ivan Hollitzer stíhaný kvůli loupeži si má odsedět čtyři roky. Verdikt není pravomocný. Šindler od počátku vinu odmítá, Hollitzer se k loupeži přiznal a za střelce označil právě Šindlera. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání, stejně učinil i Šindler.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 19:55|

Za vraždu čerpadlářky navrhuje žalobce muži výjimečný trest. Resocializace je téměř vyloučená, míní znalci

Za vraždu čerpadlářky v Nelahozevsi na Mělnicku navrhl státní zástupce pro obžalovaného Davida Šindlera výjimečný trest, tedy více než 20 let vězení. Jeho komplic Ivan Hollitzer, který je stíhán kvůli loupeži, by měl podle žalobce strávit ve vězení okolo pěti let. Šindler od počátku vinu odmítá. Hollitzer se k loupeži přiznal, za střelce označil právě Šindlera. Soud rozhodne v pátek.
21. 10. 2019|

Resocializace obviněného je téměř vyloučená, uvedli znalci v případě vraždy na čerpací stanici

V případě muže obviněného z vraždy čerpadlářky v Nelahozevsi na Mělnicku mluví znalci o téměř vyloučené možnosti opětovného zařazení do společnosti. V pátek promluvilo i několik svědků, někteří další se ale nedostavili, a soudce proto jednání odročil. Obžalobě čelí David Šindler, který je souzen za vraždu a nedovolené ozbrojování, a Ivan Hollitzer, stíhaný kvůli loupeži.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 19:29|

Státní zástupce obžaloval dva muže kvůli vraždě a loupeži na pumpě v Nelahozevsi

Státní zástupce podal obžalobu na dva muže kvůli vraždě a loupeži na benzinové pumpě v Nelahozevsi z loňského prosince. České televizi to potvrdil žalobce Martin Suska z Krajského státního zastupitelství v Praze. První z mužů má být souzen za vraždu a nedovolené ozbrojování, druhý za loupež.
25. 7. 2019|

Pěvkyně Renée Fleming slaví šedesátiny. Rusalka i Arabella v MET poprvé vystoupila jako záskok

Americká sopranistka Renée Flemingová slaví šedesátiny. Její kariéra je spjata s Metropolitní operou (MET), kde debutovala v roce 1991 jako hraběnka v Mozartově Figarově svatbě. Na newyorské scéně zpívala především velké lyrické postavy, například Dvořákovu Rusalku. S MET se rozloučila předloni svou další parádní rolí: Maršálkou ve Straussově Růžovém kavalírovi. Prodala přes dva miliony nahrávek.
14. 2. 2019|

Soud poslal oba podezřelé z přepadení benzinky, při kterém zemřela čerpadlářka, do vazby

Mělnický soud ve čtvrtek poslal do vazby dva muže obviněné kvůli prosincovému loupežnému přepadení čerpací stanice v Nelahozevsi a zastřelení její obsluhy. Oba se vzdali práva stížnosti proti vazbě. U soudu vypovídal pouze mladší z nich, který je obviněný z loupeže a hrozí mu až desetiletý trest. Jeho dvaatřicetiletý komplic obviněný z vraždy vypovídat odmítl, uvedl státní zástupce Tomáš Milec.
17. 1. 2019|

Za přepadení benzinky policie stíhá dva muže. Prvního za vraždu, druhého za loupež

Policisté zahájili stíhání dvou mužů, kteří jsou podezřelí z prosincového přepadení čerpací stanice v Nelahozevsi a vraždy obsluhy. Zadrželi je v pondělí a podali návrh na vazbu. Dvaatřicetiletého muže viní z vraždy, šestadvacetilého z loupeže. Pachatelé při činu ukradli deset tisíc korun v hotovosti a cigarety za zhruba tři tisíce, uvedla středočeská policie.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 15:42|

Dva podezřelé z vraždy čerpadlářky v Nelahozevsi zadržela policie

Policisté v pondělí večer zadrželi dva podezřelé z prosincové vraždy obsluhy benzinové stanice v Nelahozevsi. Uvedl to server Aktu.cz, České televizi to potvrdil mluvčí středočeské policie. Věk ani pohlaví zadržených zatím policisté nezveřejnili. Pachatelům v případě odsouzení hrozí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 19:55|