TÉMA

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

„Přála bych si, aby se nám dařilo nahradit nenávist respektem.“ Slovenská prezidentka uctila památku obětí prosincové střelby

Na pozvání Knihovny Václava Havla přicestovala do Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Setkala se jak se svým českým protějškem Petrem Pavlem, tak i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve večerních hodinách pak měla na programu premiéru filmu o Václavu Havlovi. Návštěva začala na Palachově náměstí před hlavní budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kam slovenská prezidentka přišla uctít památku obětí prosincové střelby. V projevu také uvedla, že rozumí důvodům, proč tuzemská vláda neuspořádala mezivládní konzultace se slovenským kabinetem.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 15:05|

Opozice žádá komisi ke střelbě na FF UK, koalice zase k prošetření Zemanovy kanceláře

Ve sněmovně leží návrhy na vznik dvou sněmovních vyšetřovacích komisí. Opozice chce prosadit jednu z nich kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, koalice zase chce zkoumat dění na Pražském hradě během prezidentského mandátu Miloše Zemana. Poslanci mají začít jednat o podpoře obou záměrů.
3. 3. 2024|

Filozofická fakulta UK se vrací k běžné výuce, začal letní semestr

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začal letní semestr. Po prosincové tragédii, při které střelec v sídle fakulty zabil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil, se studenti a zaměstnanci vrací k akademickému životu v hlavní budově instituce. Budova na náměstí Jana Palacha se bude využívat s výjimkou čtvrtého patra, které zůstává uzavřené. Příchozí mohou využít služeb krizových interventů a škola také posílila ochrannou službu v budově. Informovala o tom proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:37|

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy se za necelé dva týdny vrátí k běžnému režimu. Čtvrté patro zůstane uzavřené

Od 19. února se Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) vrací k běžnému výukovému režimu. Učit se bude většina předmětů, a to i v hlavní budově, kde došlo nedávno ke střelbě. České televizi to potvrdila proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.
9. 2. 2024|

Policie odložila trestní oznámení na poslance SPD Kobzu kvůli jeho příspěvku o střelbě

Příspěvek poslance hnutí SPD Jiřího Kobzy o prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl trestný. Kriminalisté proto případ takzvaně uložili, aniž by zahájili trestní řízení. ČT to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Kobza na sociální síti mimo jiné označil pachatele střelby za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“. Později se za příspěvek omluvil, univerzita na něj ale podala trestní oznámení.
7. 2. 2024|

Chci pokračovat v Eliščině odhodlání pomáhat menšinám, říká matka zavražděné studentky

Jednou z obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze z 21. prosince 2023 byla i Eliška Šimůnková. Studovala komunikaci a řeč neslyšících, sama také bojovala za práva menšin. Pořadu 168 hodin nyní poskytla rozhovor její matka Lenka Šimůnková. S Eliškou žila sama ve středočeských Čelákovicích. S Eliškou se tam místí rozloučili v pátek 26. ledna. Její matka nyní chce dál nést její odkaz, zakládá nadaci pro neslyšící, která ponese Eliščino jméno. Právě do této nadace chce vložit peníze z univerzitní sbírky. Chce prosazovat například i manželství pro lidi z komunity LGBT+ tak, jak si to přála její dcera.
5. 2. 2024|

Vnitro seznámilo Bezpečnostní radu státu se 33 novými opatřeními v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě

Ministerstvo vnitra představilo Bezpečnostní radě státu (BRS) 33 opatření v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Týkají se policie, hasičů, resortu zdravotnictví či ministerstva školství, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Pro fakultu, kde střelec v prosinci zabil čtrnáct lidí a dalších 25 lidí zranil, připravil resort školství dvacet milionů korun. Jednání se zúčastnil i prezident Petr Pavel.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 21:54|

Lidé se pietním ohněm rozloučili s oběťmi střelby na filozofické fakultě

Desítky lidí se po koncertu v pražském Rudolfinu sešly u pietního ohně, který hoří na náměstí Jana Palacha za oběti a zraněné při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pro zájemce byla na místě připravená dřívka, na která mohli napsat vzkaz či přání a přiložit je do ohně. Ten se postupně nechá vyhasnout. Před Vánocemi v sídle fakulty pachatel zavraždil 14 lidí, dalších 25 lidí zranil. Rozloučení pietním ohněm je zakončením akce Měsíc pro fakultu, jejímž cílem bylo navrátit akademický život na náměstí a pomoci lidem, aby se s tragédií vyrovnali.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:26|

Celostátní konference lidovců vyslovila Jurečkovi důvěru, volební sjezd bude až na podzim

Celostátní konference KDU-ČSL v pátek vyjádřila důvěru předsedovi strany Marianu Jurečkovi, aby lidovce vedl a pokračoval ve funkci ministra práce a sociálních věcí až do volebního sjezdu. Ten se bude konat ve druhé polovině října. Na tiskové konferenci po jednání širokého vedení strany to novinářům oznámil přímo Jurečka. Konference tak nevyhověla části straníků, kteří žádali přesunout sjezd na jarní termín a Jurečku kritizují za to, že neukončil vánoční večírek svého resortu v den tragické střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, a za to, jak o této chybě komunikoval s médii.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:52|

Dokument ČT o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

V neděli uplynul měsíc od tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde útočník zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Událost, která zasáhla celé Česko a vyvolala ohlas i v zahraničí, připomněl dokument České televize, který přinesl mimo jiné svědectví tajemnice fakulty Zdeňky Filipové nebo studenta historie Tomáše Hercíka, který pomáhal zasahujícím policistům zorientovat se v budově fakulty. Dokument připravili redaktoři Richard Samko a Johana Šulcová.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 22:07|

Když se začalo střílet, běžel varovat ostatní. Cítím vnitřní sílu, popsal student po návratu na fakultu

Měsíc po tragické střelbě, která si vyžádala 14 obětí, se pražská filozofická fakulta v centru metropole na několik hodin pootevřela. Podle odborníků je návrat na místo důležitou součástí vyrovnávání se s tragédií. Možnost využily stovky studentů, nechyběl mezi nimi ani Tomáš Hercík. V den střelby pomohl spolužákům i policistům – ukázal jim cestu na ochoz budovy, kde se ukrýval střelec.
21. 1. 2024|

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy částečně otevřela hlavní budovu. Od tragédie uplynul měsíc

Univerzita Karlova uctívá památku obětí prosincové střelby na filozofické fakultě. Pro studující a učitele se zároveň částečně a jen na několik hodin v neděli otevřela hlavní budova fakulty, kde se tragédie před měsícem stala. Studenti a dobrovolníci ze svíček z pietních míst tvoří dočasnou voskovou skulpturu. Student v prosinci na fakultě zastřelil čtrnáct lidí a poté i sebe, dalších pětadvacet lidí zranil.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 20:11|

Měli bychom se zajímat o souvislosti a dopady střelby na fakultě. Média nemají zapomínat na empatii, míní mediální analytik Rožánek

Pokud bychom se o něco měli zajímat, tak o oběti, o dopad na profese, které přišly do přímého kontaktu s tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, říká mediální analytik Filip Rožánek. Na analýzu toho, jak média zvládla událost pokrýt, je podle něj třeba delší časový odstup. Kritika by měla cílit na konkrétní chyby a média by neměla zapomínat na empatii, nabádá Rožánek. V podcastu Background ČT24 také zodpovídá otázku, zda on-line obsah bude v budoucnu plně v režii umělé inteligence, a zamýšlí se i nad tím, co mediální scénu čeká v tomto roce.
12. 1. 2024|

Rakušan chce, aby prodejci zbraní povinně hlásili podezřelé nákupy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na páteční tiskové konferenci k dění ohledně prosincové tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze řekl, že se pracuje na sérii opatření a hledají se dlouhodobá řešení, aby bylo možné podobným činům lépe předcházet. Chce také, aby prodejci zbraní měli povinnost hlásit, že někdo kupuje podezřelou výzbroj nebo její větší množství. Nyní je hlášení takových nákupů dobrovolné, podle Rakušana ale je třeba legislativně zakotvit přímo povinnost.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 12:50|

Rakušan hájil před bezpečnostním výborem sněmovny zásah policie proti střelci na fakultě

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dosud nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) loni v prosinci, řekl ve čtvrtek poslancům z bezpečnostního výboru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální. Zásah už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila. Na jednání měl emotivní vystoupení jeden z poslanců, jehož dceru útočník postřelil. Vytkl policii i vedení školy styl komunikace. Sněmovní výbor projednávání po zhruba třech hodinách bez přijetí závěrů či úkolů přerušil na neurčito.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 23:45|

Filozofická fakulta nabídla vlastní chronologii útoku z 21. prosince

Po policistech zveřejnila podrobný sled událostí z loňského 21. prosince také Univerzita Karlova. Upozornila mimo jiné, že když policisté přišli hodinu a půl před střelbou hledat podezřelého mladíka, který později zastřelil čtrnáct lidí, hovořili v hlavní budově Filozofické fakulty s vrátnými a některými dalšími zaměstnanci, nikoli však s děkankou. Policie nicméně tvrdí, že se domnívala, že v hlavní budově fakulty získala relevantní informace, které nasměrovaly její pátrání do Celetné ulice.
10. 1. 2024|

Muž, který vyhrožoval rodině střelce z filozofické fakulty, přiznal vinu. Zaplatil 15 tisíc korun

Státní zástupce odložil případ muže z Vysočiny, který vyhrožoval rodině střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. K činu se přiznal a zaplatil 15 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. České televizi to řekl okresní státní zástupce v Jihlavě Kamil Špelda. Policisté muže zadrželi den po střelbě a odebrali mu legálně drženou zbraň. Hrozily mu až tři roky vězení.
10. 1. 2024|

Potřebujeme nový registr zbraní, míní policejní prezident Vondrášek

Efektivitu policie by mohl zvýšit nový centrální registr zbraní a také analytický nástroj, který by propojil policejní informační systémy, řekl v Interview ČT24 policejní prezident Martin Vondrášek. Vyzdvihl práci policistů, kteří zasahovali proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
10. 1. 2024|

Internetový prostor šíření nenávistných výroků nahrává, míní filozof jazyka Koblížek

Lidé, kteří po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy šířili nenávistné výroky, je zastávají dlouhodobě a tragická událost je pro ně příležitostí, jak si „říct svoje“, uvedl v pořadu Události, komentáře filozof jazyka z Filozofického ústavu Akademie věd Tomáš Koblížek. On-line prostor tyto osoby navíc často strhává k brutálnějším výrokům, než by řekly v reálném světě. Podle reportérky ČT Zuzany Černé mnoho z nich věří dezinformační scéně nebo konspiračním teoriím.
9. 1. 2024|

Vláda by měla v ekonomických reformách přidat, říká Kalousek

Bývalý šéf TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek vyčítá současné koaliční vládě mimo jiné to, že „neuklízí po vládách předchozích“. Sám by si přál razantněji snižovat státní výdaje, uvedl v Interview ČT24. Kabinet by podle něj měl o problémech v rozpočtu lépe informovat veřejnost. Také vyvracel, že by se chystal v dohledné době zakládat vlastní politickou stranu, neurčitě vidí své angažmá v budoucích volbách.
9. 1. 2024|

Byli na místě střelby a teď se s tím vyrovnávají. Se záchranáři, policisty i přeživšími natáčeli Reportéři ČT

Byli na místě tragické střelby na filozofické fakultě a teď se s tím vyrovnávají. O tom, co prožili, chtějí sami mluvit a své pocity sdílet. Ubližuje jim i nenávist, která se šíří na sociálních sítích. Speciální vydání Reportérů ČT se věnovalo přeživším i těm, kteří zasahovali 21. prosince na Filozofické fakultě UK.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 23:07|

Střelce je třeba včas rozpoznat, psychotesty ano, omezení zbraní ne, zaznělo v debatě politiků

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy otevřela debatu o ochraně měkkých cílů a tuzemské zbraňové legislativě. Tu hosté Událostí, komentářů převážně považují za kvalitní, prostor vidí pro důslednější psychologické testování držitelů zbraní. Preventivní opatření jsou složitá, potenciálního osamělého střelce ale lze včas zachytit, zaznělo v diskuzi.
5. 1. 2024|

Lidé uctili památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Rektorka s děkankou zapálily symbolický oheň

U Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se ve čtvrtek konal pietní průvod za oběti tragické střelby, při které zemřelo čtrnáct lidí. Akce s názvem Přenesení světla je první z řady aktivit Měsíce pro fakultu, které by měly vrátit univerzitní akademický život zpět na náměstí Jana Palacha.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 20:08|

Letní semestr na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začne podle plánu, řekla děkanka

Letní semestr začne na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 19. února, tedy podle původního harmonogramu. Výuka se bude odehrávat i v budově, kde útočil střelec. Nicméně po celou dobu zůstane zavřené čtvrté patro budovy, které útok nejvíc poškodil. Děkanka fakulty Eva Lehečková předpokládá, že kvůli opravám bude v novém semestru menší část výuky probíhat on-line nebo v náhradních prostorách.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 14:04|