TÉMA

Česká ženská lobby

Sněmovna schválila změnu vymezení znásilnění

Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se patrně změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu schválila sněmovna hlasy všech přítomných poslanců. Předloha, na níž se shodla koalice s opozicí, upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití. Novelu teď čeká posouzení v Senátu.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 16:56|

Řešení násilí na ženách nemá politickou podporu, stěžují si organizace hájící práva žen

Zástupkyně organizací na podporu žen, lidských práv a rodin varovaly, že řešení problému domácího a sexuálního násilí nemá v Česku dostatečnou politickou podporu. Reagují tak na plán odložit až do konce roku 2023 projednávání mezinárodní úmluvy o prevenci a boji proti násilí na ženách, takzvané Istanbulské úmluvy.
1. 2. 2022|

Piťha dezinterpretoval Istanbulskou úmluvu, ale trestný čin nespáchal, řekl státní zástupce

Výroky kněze Petra Piťhy o Istanbulské úmluvě nebyly trestný čin. Trestní oznámení České ženské lobby (ČŽL) kvůli Piťhovu kázání vyhodnotil státní zástupce jako nedůvodné. Slova o nadvládě homosexuálů, odebírání dětí či vyhlazovacích táborech po přijetí dokumentu však označil za dezinterpretaci.
14. 1. 2019|