TÉMA

Moravané

Sanatorium v Pasohlávkách bude důležité pro celou republiku, míní premiér Fiala

Léčebně-rehabilitační ústav Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku bude důležitý nejen pro Jihomoravský kraj, ale pro celou republiku. Při poklepání základního kamene to v pondělí prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ústav doplní páteřní síť neurorehabilitačních center, která jsou v tuzemsku dosud tři. Žádné z nich ale není na Moravě, důležitá je přitom provázanost s klinikami v regionu, zdůraznil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zkušební provoz zahájí ústav v lednu 2026.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 16:35|

Brněnský magistrát podle primátorky Vaňkové ukončí proces privatizace

Brněnský magistrát v návaznosti na kauzy z posledních týdnů podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) ukončí proces privatizace. Vaňková to sdělila v rozhovoru pro Denik.cz. Policisté kvůli privatizaci městských domů zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi deset lidí, tři později propustili. Prohledávali například prostory bytového odboru brněnského magistrátu, o podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, kandidáta na ministra životního prostředí a nyní už exnáměstka primátorky Petra Hladíka.
22. 10. 2022|

V Brně vznikla radniční koalice, Piráti ji kvůli bytové kauze opustili krátce před podpisem smlouvy

Koaliční smlouvu v Brně podepsaly ODS s TOP 09, hnutí ANO, lidovci se Starosty a sociální demokracie. Koalice má 42 z 55 mandátů. V opozici bude SPD, Zelení s Žít Brno a také Piráti, kteří dlouhou dobu patřili do budoucího vládního půdorysu a svou účast odvolali jen krátce před podpisem smlouvy. Nové zastupitelstvo se poprvé sejde ve čtvrtek.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 20:58|

V Olomouci se o senátní křeslo utkají Brázdil a Kantor. Stejně jako před šesti lety

Do druhého kola v senátním obvodu Olomouc postupují poslanec Milan Brázdil (ANO) a senátor Lumír Kantor (za KDU-ČSL). Brázdil byl v prvním kole úspěšnější, získal 32,46 procenta hlasů, zatímco obhájce postu v horní parlamentní komoře 26,06 procenta. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v druhém kole, které se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 15:07|

Kandidáti do sněmovny v Politickém spektru ohodnotili rozpočet i přístup k pandemii

Zástupci pěti stran a hnutí, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny, debatovali v pořadu Politické spektrum na ČT24. Mluvili o státním rozpočtu a stabilizaci veřejných financí. Dotkli se také epidemie covidu-19 a bytové krize. Hosty byli Tereza Urzová (Nevolte Urza), Radim Špaček (Koruna Česká), Ondřej Hýsek (Moravské zemské hnutí), Jakub Olbert (Otevřeme Česko) a Ctirad Musil (Moravané).
3. 10. 2021|

Moravané k tématu Covid-19

Zneužívání tématu COVIDu k zastření politických a ekonomických problémů je ve světě běžné. To ale není omluvenka na to, že to děláme i u nás.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Státní finance

Požadujeme zvýšit podíl přímých financí obcím a regionům tak, aby nemusely žebrat o dotace v Praze.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Zahraniční politika

Zahraniční politiku musíme vytvářet dle našich potřeb, a nikoliv podle potřeb vedoucích mocností NATO a EU.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Místní rozvoj a dotace z EU

Dotace z EU jsou paběrky z toho, co se vyváží do zemí EU jako zisky firem, které si u nás nakradly v divokých 90 letech.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Spravedlnost a stav justice

Právo se v ČR odvíjí od finančního postavení jedince nebo subjektu. Právo je vykládáno podobně jako Korán, a výklad zákonů je věcí fantazie soudců.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Zemědělství a životní prostředí

Zamezit záborům zemědělské půdy výstavbou skladů, obchodních center a průmyslových zón v době přebytku starých a zchátralých areálů.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Zdravotnictví

Zdravotnictví se změnilo v podnikatelský záměr, a občan v něm hraje roli zboží. Bez hrubého zásahu do organizace zdravotnictví bude jen hůř.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Stav demokracie v ČR

Česká republika je ovládána finančními oligarchy a zahraničními mocnostmi, občané se ničeho nedovolají. Nelze tedy mluvit o demokratické společnosti.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Kultura

Ministerstvo kultury je reálně jen finančním správcem pražských kulturních zařízení. Požadujeme rovnoprávnost kultury napříč celým státem bez privilegií.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Průmysl a obchod

Stali jsme se levnou montovnou pro nadnárodní korporace, a import nekvalitního zboží z nás dělá světové smetiště
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Školství, sport, věda a mládež

Odmítáme populistické experimenty ve školství. Výchova další generace je tvrdá práce.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Sociální politika a zaměstnanost

Současný stát podporuje rozpad rodin a trestá úplné rodiny. Chybí lidé v mnoha profesích a přibývá chronicky nezaměstnaných.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Společnost a kvalita života

Společnost České republiky patří mezi kastovně rozdělené společnosti, a to se odráží i na kontrastech v kvalitě života občanů.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Doprava a dopravní infrastruktura

Musí se skončit s nerovnoprávností Moravy a Slezska vůči českému centru ve věcech investic do dopravní infrastruktury.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Obrana a bezpečnost

Malé státy si zajišťují svou bezpečnost spojenectvím s dalšími zeměmi. Bezpečí nám však nezajistí spojenectví s nejhoršími agresory světa.
6. 9. 2021|

O hlasy voličů se v říjnu bude ucházet 22 seskupení, méně než minule

K letošním volbám do sněmovny předložilo kandidátní listiny 22 volebních seskupení. Je jich zhruba o třetinu méně než při minulých volbách před čtyřmi roky. Lhůta pro nominace v úterý v 16:00 skončila. Podobně jako v minulých letech ne všechna seskupení přihlásila své adepty na poslance ve všech krajích.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:59|

Bitva na Bílé hoře nebyla bojem mezi „hodnými“ a „zlými“. Ovlivnila Evropu na stovky let

Před čtyřmi sty lety, 8. listopadu 1620, se na Bílé hoře poblíž Prahy střetlo vojsko českých stavů se spojenými armádami Katolické ligy a císaře Ferdinanda II. Půldruhé hodiny trvající bitva zpečetila osud protihabsburského povstání a ukončila první fázi třicetileté války.
8. 11. 2020|

Opatření proti koronaviru mají být srozumitelná, je také třeba podpořit podnikatele, míní volební lídři z jihu Moravy

Vládní protikoronavirová opatření jsou potřebná, ale nesmějí být zmatečná a chaotická. Cílem všech je zploštit křivku nárůstu nakažených. Na tom se shoduje všech devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem v předvolební debatě České televize. Podporu si podle nich zaslouží nejen podnikatelé v pohostinství, ale i v sociálních službách.
24. 9. 2020|

Jihomoravský kraj dostává na obyvatele méně peněz než jiné regiony, zlobí se kandidáti na hejtmana. Chtějí změnu

Kraje dopadly podle kandidátů na jihomoravského hejtmana v koronavirové krizi dost možná ze všech nejhůře. Devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem se v předvolební debatě České televize shodlo na tom, že i bez toho, že vláda vzala část peněz ze sdílených daní, je Jihomoravský kraj při přerozdělování veřejných peněz oproti jiným krajům znevýhodněn. Mají ambici pokusit se to změnit. Kandidáti do krajských voleb diskutovali také o podpoře firem v kraji nebo o investicích do silnic.
23. 9. 2020|