TÉMA

Vorarlbersko

Při nedělním pádu laviny v Rakousku se zranili čtyři lidé. Nikdo se již nepohřešuje

Při nedělní lavině v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se zranili čtyři lidi, z toho jeden vážně. Úřady v noci na pondělí oznámily, že už nikoho nepohřešují, uvedla agentura DPA. Záchranné jednotky v pondělí ale znovu do terénu vyrazily, aby definitivně potvrdily, že se pod lavinou nikdo nenachází. Kolem poledne záchranáři oznámili, že skutečně nikoho dalšího nenašli.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:50|

Lavina v Rakousku zasypala několik lidí, záchranáři po nich pátrají

Několik lidí zasypala lavina, která se strhla v oblasti rakouského lyžařského střediska Lech/Zürs ve spolkové zemi Vorarlbersko. Záchranáři původně pátrali až po deseti osobách, podle aktuálních informací veřejnoprávní televize ORF už ale hledají jen dvě. Český zastupitelský úřad ve Vídni zatím nemá informace, že by se pád laviny jakkoliv dotkl českých občanů. V oblasti oblíbeného lyžařského střediska platila výstraha před lavinovým nebezpečím.
25. 12. 2022Aktualizováno25. 12. 2022, 21:41|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Pandemie ve světě: Britský úřad brání vakcínu AstraZeneca, dalších osm evropských zemí pozastavilo její používání

Dostupné důkazy nenaznačují souvislost mezi vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca a případy krevních sraženin u některých naočkovaných, míní britský úřad pro kontrolu léčiv (MHRA). I přesto se Německo v pondělí z obezřetnosti pozastavilo očkování touto látkou. Následovala i Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Portugalsko, Kypr a Lucembursko.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 22:12|

Rakušané mají o hromadné testování zájem, na Slovensku zkusí odběry pro žáky a jejich rodiče

V Rakousku začalo plošné testování na koronavirus na úrovni spolkových zemí. Otestovat se mohou nechat obyvatelé Vídně, Tyrolska a Vorarlberska. Zájem byl od brzkého rána značný, odběry ale doprovázely problémy s elektronickým systémem. Slovensko mění pravidla pro příjíždějící osoby a na vybraných školách připravuje testování žáků a jejich rodičů. Pandemií covidu-19 se má zabývat na mimořádném zasedání Valné shromáždění OSN.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 22:10|
Počasí

Axel bičuje Německo i Švýcarsko. Propadla se střecha porodnice, Berlín vyhlásil kvůli dešti mimořádný stav

Lijáky způsobené tlakovou níží Axel vyvolaly v Německu další záplavy. Pod vodou se ocitly ulice v hesenském Kasselu, v Berlíně dokonce na čas vyhlásili mimořádný stav. Ve středním Německu kvůli vodě přerušili provoz na dálnici A4. V dolnosaském Helmstedtu se podle agentury DPA kvůli dešti zřítila střecha porodního sálu nemocnice, která byla už v pondělí částečně evakuována. Potíže má po vytrvalém dešti i východ Švýcarska.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 17:03|
Počasí

Sněžení v Alpách nebere konce. A do úterý napadne další metr, varují meteorologové

Vydatné sněžení odřízlo na západě Rakouska od světa desítky obcí, ve kterých se nachází přes 20 tisíc lidí. Kvůli hrozícím lavinám uzavřela policie cesty do bavorského lyžařského střediska Balderschwang, kde zůstalo uvězněno přes tisíc lidí. V pondělí ráno tam zasypala lavina hotel. Sníh prorazil okna a dostal se do budovy, nikdo ale nebyl zraněn. Kvůli sněhové kalamitě a nebezpečí lavin je v Rakousku uzavřena také téměř polovina lyžařských sjezdovek, některé jsou uzavřené také v Bavorsku. Meteorologové varují, že do úterý by mohl na jihu Německa a západě Rakouska napadnout až metr nového sněhu.
14. 1. 2019Aktualizováno14. 1. 2019, 21:58|