TÉMA

Galerie Jaroslava Fragnera

Dialogy v čase ukazují, jak může architektura propojit historii se současností

Více než pět desítek rekonstrukcí, novostaveb, ale i intervencí do veřejného prostoru, ve kterých se potkává historie se současností, představují Dialogy v čase. Výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera se zaměřuje na současnou architekturu na území České republiky v historickém kontextu. Částečně je rovněž poctou architektu Ricardu Bofillovi, jehož práce ovlivnily současný ráz pražské čtvrti Karlín.
24. 11. 2022|

Výstavy českého umění: jedna shrnuje 120 let ve zrychlené lekci, další posílá z galerie ven

Dvě pražské galerie se ohlížejí za etapami českého umění. Galerie Zdeněk Sklenář připravila přehledovou výstavu Nepřestávej toužit, která ilustruje vývoj výtvarné scény za posledních sto dvacet let. Galerie Jaroslava Fragnera v instalaci Z galerie ven! mapuje porevoluční umění v tuzemském veřejném prostoru.
9. 8. 2022|

Stačilo umět máchnout kladivem. Výstava seznamuje s oblíbeným způsobem stavění v USA

Pražská Galerie Jaroslava Fragnera se věnuje kapitole z dějin architektury, která zabírá podstatnou část severoamerického stavitelství. American framing neboli rámová konstrukce dřevostaveb tvoří základ devadesáti procent zámořských rodinných domů. Technologie ale umožňuje stavbu mnohem širšího spektra staveb.
4. 5. 2022|

Při plánech na Betlémskou besedu se beseduje i o prezentaci architektury v Česku

Budova Galerie Jaroslava Fragnera na pražském Betlémském náměstí má nového vlastníka. Dům, v němž podle historických pramenů žil mistr Jan Hus, koupilo ČVUT od Nadace české architektury. Galerie architektury tu sídlila téměř padesát let. Místo, které by dokumentovalo a prezentovalo architekturu v její komplexnosti, ale Česko postrádá.
29. 1. 2021|

Nač plýtvat energií. Výstava ukazuje příklady udržitelné architektury

Od letošního roku začíná i v Česku platit směrnice Evropské komise, která vyžaduje u novostaveb téměř nulovou spotřebu energie. Nízká energetická náročnost jako trend moderní výstavby je proto námětem aktuální výstavy v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Ukazuje „estetiku udržitelné architektury“.
12. 8. 2020|

Navzdory. Výstava ukazuje architekturu nepodléhající ideologii ani komerci

V uplynulých padesáti letech čelili architekti mnoha tlakům: od nástupu normalizace až po současný komerční tlak na výkon. Pražská Galerie Jaroslava Fragnera ale nachází desítky příkladů, kdy se svobodu architektonické tvorby podařilo uhájit. Představuje je na aktuální výstavě nazvané Navzdory.
7. 12. 2019|

Nizozemský architekt Crouwel v Praze ukazuje, jak vytvořit příjemnější město

Jak navrhnout veřejný městský a přepravní prostor tak, aby se v něm lidé cítili dobře, je aktuálním tématem pro architekty po celém světě. Pražská Galerie Jaroslava Fragnera představuje projekty nizozemského architektonického studia Benthem Crouwel, které patří mezi současnou špičku v oboru. Kromě projektování nových staveb se zaměřuje i na šetrnou přestavbu a rozšiřování těch starých, s ohledem na okolní městskou krajinu.
21. 4. 2019|

Rozseknout i naklonit. Architekti Stempel & Tesař „se chlubí“ rodinnými domy

Za rekonstrukci a přestavbu mlýna na Slapech se architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař dostali mezi finalisty České ceny za architekturu. „Rozseklá“ stavba je jedním z rodinných domů, které navrhli v posledním desetiletí a které představují na bilanční výstavě své architektonické kanceláře v Galerii Jaroslava Fragnera.
14. 1. 2019|