TÉMA

Náměstí

Autobusy budou v Heřmanově Městci dál stavět na náměstí, nový terminál za 120 milionů je příliš daleko

Až se v Heřmanově Městci otevře nový autobusový terminál, budou autobusy dál zastavovat na náměstí. Původně přitom radnice chtěla terminál postavit proto, aby náměstí ulevila. Pro obyvatele to ale bude podstatně pohodlnější, protože terminál za 120 milionů korun, který je před dokončením, vzniká docela daleko od centra. Kraj s tím, že zastávka na náměstí zůstane, souhlasí.
19. 5. 2023|

Masarykovo náměstí v Letovicích prochází rekonstrukcí. Dostane novou dlažbu, zeleň i vodní prvek

Novou tvář dostane Masarykovo náměstí v Letovicích na Blanensku. Dělníci téměř dokončili práce pod povrchem. Teď budou pokládat dlažbu, vysadí nové stromy a přibude i vodní prvek. Víc než deset let plánovaná rekonstrukce za zhruba třicet milionů korun má být hotová v srpnu.
17. 5. 2023|

Dačice nechají zkontrolovat podzemí v centru města. Hrozí zřícení historických sklepů

Město Dačice zvažuje statický posudek na historické sklepy pod tamním náměstím. U jednoho z nich se totiž po deštích v minulém týdnu propadla klenba, celou noc pak museli prostor zajišťovat hasiči. Podobných sklepů jsou v podzemí centra desítky. Dačická radnice přitom neví, v jakém jsou stavu.
18. 4. 2023|

Ve sklepě domu v centru Trutnova se zřítil strop. Evakuovaní lidé se už mohou vrátit

Ve sklepě domu na Krakonošově náměstí v centru Trutnova se ve čtvrtek ráno částečně zřítil strop. Hasiči z objektu evakuovali 45 lidí a povolali statika. Havárie způsobila únik plynu, který přivolaní technici zastavili. Nikdo se nezranil, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Příčinou zhroucení klenby byl podle hasičů zřejmě dlouhodobý únik vody. Statik odpoledne rozhodl, že se lidé mohou do domu vrátit, bistro v přízemí ale zatím zůstane uzavřené.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:10|

Předvolební Hradec: město diskutuje o stavbě stadionu i ceně lávky přes Labe

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení královéhradeckého zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata v letošních volbách patří rekonstrukce místního náměstí, výstavba fotbalové arény a cena nové lávky přes Labe.
18. 9. 2022|

Občané Vysokého Mýta poděkovali zdravotníkům obří květinovou kresbou

Na dlažbu náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě namalovali lidé květiny. Chtěli tím poděkovat zdravotníkům za záchranu životů během pandemie. Akci zorganizovala místní základní umělecká škola. Vyrobila obří květinové šablony a zajistila 900 kilogramů plavené křídy a dalších pomůcek pro malbu.
30. 4. 2021|

Víc zeleně, vodní prvky, kavárna. Kuřim chce na náměstí vrátit život

Náměstí Osvobození v Kuřimi se změní. Úprava je podle vedení města navržená tak, aby lidé měli opět důvod se tam setkávat nebo třeba pohodlně nakoupit. Ještě letos začnou dělníci upravovat silnici.
3. 3. 2021|

Česká Skalice dokončila první část rekonstrukce náměstí. Má opravenou kašnu i nové chodníky

Česká Skalice na Náchodsku ukončila první etapu rekonstrukce Husova náměstí. Ta se týkala hlavně centrální části prostoru. Stavbaři vybudovali nové chodníky, obnovená je zeleň, opravená kašna, vznikl nový kamerový systém či osvětlení. Rekonstrukce vyšla město na 26 milionů korun. Druhá etapa se bude týkat renovace horní části náměstí. Vzhledem k aktuální situaci ale není jasné, kdy k tomu dojde. „Pokračujeme v projektování, v rozpočtu na příští rok se ale zatím s druhou etapou nepočítá, není to na pořadu dne. Zbytné věci musíme odložit,“ uvedla starostka Zuzana Jungwirthová.
16. 12. 2020|
Události komentáře

Nikoli čecháčkovství, ale mezinárodní iniciativa, odmítl Hřib kritiku pojmenování náměstí po Němcovovi

Přejmenování bubenečského náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova plánuje Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) kvůli petici, která na magistrát přišla. Náměstí, které by se mělo jmenovat po bývalém ruském vicepremiérovi a později odpůrci Putinova režimu, jenž byl v roce 2015 zavražděn, leží přímo před ruskou ambasádou, což kritici záměru magistrátu považují za protiruskou provokaci, výhrady vznáší i Hrad. Hřib je odmítá. Primátor a bývalý velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta diskutovali o přejmenování bubenečského náměstí v Událostech, komentářích.
13. 2. 2020|

Vánoční trhy v centru Brna budou trvat déle než jindy. Některé stánky zavřou až 5. ledna

Adventní trhy v Brně budou delší než v minulých letech. Trhy pořádané městskou částí Brno-střed začínají už tento pátek 22. listopadu. Ty, které pořádá brněnský magistrát, skončí až 5. ledna. Náměstí Svobody bude dominovat zimní bar, Skácelova kašna se změní v obří stůl. Na Zelném trhu bude adventní kalendář dobrých skutků a na Moravském náměstí schránka pozitivních přání.
19. 11. 2019|

Olomoucké vánoční trhy se opět rozšíří. Kromě obou náměstí budou i na tržnici

Olomoucké vánoční trhy, které každoročně zaberou Horní i Dolní náměstí, se letos rozšíří také o plochu tržnice. Návštěvníkům tam bude k dispozici 140 stánků s řemeslnými výrobky, gastronomií i desítkami druhů punče. V prostoru tržnice bude nově i 33 metrů vysoké ruské kolo. Tradiční vánoční trhy začnou 22. listopadu a jejich program bude probíhat až do Štědrého dne.
14. 11. 2019|

Osmdesát procent Benátek je pod vodou. Nejhorší záplavy za půl století ničí perlu Itálie

Italské Benátky postihly nejhorší záplavy za půl století, na náměstí Svatého Marka dosahovala voda v úterý do výšky až jednoho metru a dostala se i do nejslavnější památky města, baziliky svatého Marka. Informovala o tom agentura Reuters. Starosta města Luigi Brugnaro vyhlásil stav nouze a požádal o pomoc italskou vládu.
13. 11. 2019|

Olomouc od ledna zakáže pití alkoholu v centru. Pořadatelé velkých akcí budou muset žádat o výjimku

V historickém centru Olomouce bude od 8. ledna příštího roku opět zakázáno pití alkoholu na veřejnosti. Zastupitelstvo v pondělí schválilo úpravu městské vyhlášky, která pro centrum Olomouce ruší plošnou výjimku pro pořadatele kulturních a společenských akcí, na kterých se alkohol objevuje. Pro organizátory to znamená, že o udělení výjimky budou muset sami požádat.
4. 11. 2019|

Archeologové v Přerově odhalili stovky let starou studnu. Je stále funkční

Na Horním náměstí v Přerově archeologové odkryli studnu z přelomu 15. a 16. století. Vznikla v období Viléma z Pernštejna, který v tu dobu město vlastnil. O existenci studny obklopené staletými lípami mluvily historické prameny. Archeologové zjistili, že je stále funkční, o jejím dalším osudu rozhodne vedení města. Pravděpodobně ji obnoví.
4. 10. 2019|

Čína oslavila 70 let komunismu. Pekingem projela armáda a rozsvítila ho světelná show

Čína si připomněla sedmdesát let od chvíle, kdy Mao Ce-tung oznámil založení Čínské lidové republiky, a definitivně tak potvrdil vítězství komunistické strany v zemi. Centrum Pekingu zažilo masivní vojenskou přehlídku, jejíž součástí bylo představení nejmodernějších armádních technologií. Vláda Tchaj-wanu odsoudila čínskou „diktaturu“, zatímco v Hongkongu pokračují protesty.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 22:33|

Přerov se úředníků pod jednou střechou nedočká. Radniční komplex by byl údajně drahý

Vedení přerovské radnice definitivně zamítlo plány na vybudování radničního komplexu na náměstí TGM. Územní rozhodnutí na výstavbu nové radnice, která měla stát v západní části náměstí, tak bude zneplatněno. Podle vedení města by bylo vybudování nového sídla úředníků příliš drahé. Radnice má sídlo v jednom z menších řadových domů na náměstí, další budovy jsou v ulicích Bratrská, Smetanova, Blahoslavova a na Horním náměstí.
30. 9. 2019|

Policie odložila vyšetřování silné novoroční exploze v Přešticích na Plzeňsku, výbuch nikoho neohrozil

Silný novoroční výbuch na náměstí v Přešticích na Plzeňsku není trestným činem. Policie případ po více než půlroce odložila. Podle znaleckých posudků nešlo o trestný čin. Exploze byla podle Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje jen „na oko“,  potvrdila mluvčí plzeňské policie Ivana Jelínková.
24. 9. 2019|

Náměstí Republiky už nemá vypadat jako parkoviště. Olomouc zkouší omezení pro auta

Náměstí Republiky v Olomouci čekají v budoucnu změny. Radnice plánuje zrušit v této lokalitě parkoviště pro osobní auta, nebo alespoň parkování na náměstí výrazně omezit. V tuto chvíli má magistrát připravených několik variant budoucí podoby prostranství. Po celý týden bude místo pro auta z velké části uzavřeno, město tím chce nasimulovat možné využití plochy. Akce probíhá v rámci Evropského týdne mobility.
16. 9. 2019|

Primátor Bratislavy chce pojmenovat část náměstí SNP po něžné revoluci. Vyvolal bouři kritiky

Na Slovensku vzbudil kontroverzi nápad bratislavského primátora Matúše Valla přejmenovat část klíčového náměstí SNP na náměstí Něžné revoluce. Má se tak stát u příležitosti třicátého výročí listopadových událostí. Proti dělení náměstí se okamžitě postavili někteří historici i svaz bojovníků proti fašismu. Současný název totiž připomíná jiný milník v historii země – Slovenské národní povstání, od jehož začátku uplyne za měsíc 75 let.
30. 7. 2019|

Bratislava má první veřejný prostor pojmenovaný po Masarykovi. Prezidentovo jméno nese náměstí

Prostranství v centru Bratislavy s památníkem československé státnosti ponese nově jméno prvního československého prezidenta. Slavnostního ceremoniálu otevření náměstí T. G. Masaryka se zúčastnil mimo jiné dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska a bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
13. 6. 2019|

Olomoucký půlmaraton v sobotu výrazně omezí dopravu, nepojedou ani tramvaje

V Olomouci proběhne v sobotu 15. června už desátý ročník závodu Mattoni 1/2Maraton Olomouc, který opět přinese spoustu dopravních omezení. Uzavřeny budou všechny komunikace, po kterých závodníci poběží, a to od čtyř hodin odpoledne do pozdního večera. Letošního půlmaratonu se účastní deset tisíc běžců z celého světa.
12. 6. 2019|

Zchátralá věžička, která hrozila pádem, zmizela z hranického kostela. Církev ji teď nechá opravit

Odborníci v úterý dopoledne na Masarykově náměstí v Hranicích na Přerovsku sundali pomocí dvou jeřábů zchátralou věžičku kostela Stětí sv. Jana Křtitele. Vzhledem k havarijnímu stavu hrozilo, že spadne, a radnice tak na konci minulého týdne nechala uzavřít okolí památky. Církev teď nechá věžičku opravit.
16. 4. 2019|

Hranice uzavřely část Masarykova náměstí. Hrozí pád věžičky kostela

Radnice v Hranicích na Přerovsku v pátek uzavřela část Masarykova náměstí. Důvodem je havarijní stav menší věže kostela Stětí sv. Jana Křtitele na jižní straně náměstí. Hrozí, že se věžička zřítí. Situaci navíc zhoršuje silný vítr, kvůli němu začnou práce na odstranění věžičky nejdříve v pondělí. Pro dopravu je uzavřeno celé náměstí, pro chodce jen část.
12. 4. 2019Aktualizováno12. 4. 2019, 19:43|

Opravu náměstí v Orlové dokončí jiná firma. Hotové je zatím jen parkoviště před úřadem a zastávka

Radnice v Orlové spolu s ministerstvem financí připravuje výběrové řízení na novou stavební firmu, která by měla dokončit opravu náměstí. S původní firmou se Orlová nedomluvila kvůli navýšení ceny o 58 milionů korun. V tuto chvíli je hotový jen prostor před městským úřadem a autobusová zastávka.
1. 4. 2019|