TÉMA

Běžný účet

Souhrn ekonomických transakcí Česka se zahraničím skončil po dvou schodkových letech v přebytku

Běžný účet platební bilance Česka vykázal loni přebytek, a to po dvou letech s deficitem. Jde o souhrn všech ekonomických transakcí tuzemského hospodářství se zahraničím. Podle předběžných údajů centrální banky přebytek dosáhl skoro devadesáti miliard korun. O rok dříve byla bilance v rekordním schodku, a to přes 415 miliard.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 12:19|

Premiér nepřiznal podíl v družstevní záložně, situaci chce napravit

Premiér a předseda ODS Petr Fiala ve svých majetkových přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně, napsal v pondělí web Seznam Zprávy. Předsedovi vlády za chybu hrozí padesátitisícová pokuta. Server uvedl, že informaci zjistil při prověřování podezřelých finančních operací v tomto peněžním ústavu. Později portál přinesl informace o pochybnostech kolem pověsti záložny i o tom, že Fialův tým o nich byl informován. Premiér uvedl, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Na sociální síti X doplnil, že začal prověřovat, jakým způsobem lze situaci napravit, a požádá o doplnění chybějících informací.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 16:49|

Souhrn ekonomických transakcí Česka se zahraničím loni skončil v rekordním schodku

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil loni rekordním schodkem 415,3 miliardy korun. Vyplývá to z upřesněných údajů, které ve čtvrtek na svém webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Předloni dosáhl schodek 168 miliard korun, tehdy zaznamenal běžný účet platební bilance deficit poprvé od roku 2013. Dosavadní rekordní schodek z roku 2007 byl 177,1 miliardy korun.
16. 3. 2023|

Souhrn ekonomických transakcí Česka se zahraničím byl loni podle ČNB v rekordním deficitu

S rekordním schodkem skončil loni běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí mezi Českem a zahraničím. Podle předběžných údajů České národní banky skončil v minusu 380,1 miliardy korun, což bylo dvakrát více než dosud nejhorší výsledek z roku 2007 a sedmkrát více než předloni, kdy byl běžný účet platební bilance v deficitu poprvé po osmi letech.
13. 2. 2023|

Jak se bránit zrychlující inflaci? Analytici doporučují rozložit úspory i do investic

Pokračující zdražování dopadá na úspory, inflace v září vystoupala k pěti procentům. Úroky na běžných účtech, kde Češi své peníze drží nejčastěji, jsou ale výrazně nižší. Analytici proto doporučují rozložit úspory i do investic.
24. 10. 2021|

Češi rekordně střádají, na běžných účtech jim ale na úsporách hoduje inflace

Úspory českých domácností podle České národní banky dosahují téměř tří bilionů korun, přičemž téměř polovina peněz leží na běžných účtech. Kvůli inflaci ale lidé o část z nich mnohdy nevědomky přicházejí, protože během posledních čtyř let inflace překročila úroveň úrokových sazeb jak na běžných, tak i na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Podle aktuální prognózy ČNB by letos na konci roku měla inflace dosáhnout až čtyř procent.
17. 8. 2021|

Zahraniční obchod byl loni lepší, než se předpokládalo. Hlásí rekordní přebytek přes 200 miliard

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil loni rekordním přebytkem 203,5 miliardy korun. Zpřesnění zveřejnila Česká národní banka. Přebytek podle ekonomů táhly odložené dividendy. V roce 2019 vykázala bilance podle dat ČNB přebytek 19 miliard korun, schodek naposledy vykázala za rok 2013. Loni skončila bilance ve schodku jen v dubnu a prosinci, jinak vždy vykázala přebytek. V přebytku byla i letos v lednu, činil 28,6 miliardy korun.
16. 3. 2021|

Česko loni v zahraničním obchodu uspělo, platební bilance skončila v přebytku 180 miliard

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil loni rekordním přebytkem 180,473 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera byl přebytek tažen do velké míry odloženými výplatami dividend.
15. 2. 2021|

Platební bilance Česka v listopadu skončila přebytkem 8,7 miliardy. Veřejný dluh země je nejnižší od roku 2009

Běžný účet platební bilance, tedy souhrn všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil loni v listopadu přebytkem 8,7 miliardy korun, vyplývá z údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Běžný účet byl v plusu i v říjnu, kdy přebytek činil téměř deset miliard korun. Za všechny měsíce od začátku roku 2018 do listopadu byl účet v přebytku 37,67 miliardy.
14. 1. 2019|