TÉMA

DANA

České houfnice pomáhají Avdijivce, důležitou roli hraje i česká munice

Ukrajina se dál připravuje na svou dlouho očekávanou protiofenzivu. Roli by v ní mohly sehrát i samohybné houfnice české výroby. O nich v oblasti Avdijivky natáčela zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová.
18. 5. 2023|

Reportéři ČT: Česká armáda má mít nové francouzské houfnice. Dražší, než se plánovalo, přitom nekompletní

Jak důležité je dělostřelectvo, to ukazuje průběh ruské agrese na Ukrajině. Moderní zbraně dodávané Západem pomáhají Ukrajincům tlačit ruskou armádu k ústupu. Před modernizací svého dělostřelectva stojí také česká armáda. Půlstoletí staré houfnice by měla nahradit francouzská samohybná děla. Podle původního plánu mělo Česko zaplatit za houfnice maximálně šest miliard korun, cena je však aktuálně mnohem vyšší a pravděpodobně ani není definitivní. Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Ondřej Stratilík.
11. 10. 2022|

Ukrajina dostane od Česka dělostřeleckou munici. „Je důležité ukázat, že Ukrajina má spojence,“ řekl Fiala

Dar čtyř tisíc dělostřeleckých granátů Ukrajině schválila vláda. Oznámil to Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která návrh kabinetu předložila, považuje dar za důležité gesto solidarity. Věří, že se tímto darem podaří posílit obranyschopnost Ukrajiny.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 22:19|

Armáda koupí děla od Francouzů. Cena je proti plánu asi o čtyřicet procent vyšší

Nová děla pro českou armádu koupí ministerstvo obrany od francouzské firmy Nexter Systems za 8,52 miliardy korun s DPH, informoval v pondělí vládu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministr to uvedl na Twitteru. Většinu děl zkompletuje v Česku holding Czechoslovak Group (CSG), který dodá podvozky Tatra a pancéřové kabiny.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 18:24|

Ministerstvu obrany se nedaří dotahovat velké zbrojní nákupy. Mnohé jsou zpožděné

Strategické nákupy pro českou armádu za téměř 70 miliard korun nabírají zpoždění. Ministerstvu obrany se je nedaří dokončit. Jde o bojová vozidla pěchoty, samohybná děla i protiletadlové rakety. Vojáci mluví o nutnosti nahradit zmíněnou zastaralou techniku už přinejmenším šest let. Pokud se smlouvy nepodepíšou do voleb, bude o nich zřejmě rozhodovat nová vláda. Opozice v tom vidí rizika dalšího zpoždění.
22. 5. 2021|

Na vrtulníky, radary a houfnice vojáci pořád čekají. Zakázky armáda nestihla dokončit

Armáda nestihla dokončit plánované projekty skoro za 20 miliard korun. Jde o víceúčelové vrtulníky, mobilní radary nebo nové houfnice. I přes několikaletou přípravu dostanou vojáci první část techniky nejdřív na konci příštího roku.
14. 1. 2019|