TÉMA

Občanský zákoník

Rozvody mají být rychlejší a ty smírné i levnější, plánuje ministerstvo. Novelou chce také zakázat bití dětí

Soudy by podle návrhu nové legislativy neměly v budoucnu při rozvodech zjišťovat příčinu rozvratu manželství a mělo by se spojit rozvodové a opatrovnické řízení o děti. Ministerstvo spravedlnosti, které připravuje novelu občanského zákoníku zavádějící tyto změny, chce, aby začaly platit od počátku roku 2025. Součástí novely má být i zákaz fyzického trestání dětí nebo změny ve vymáhání výživného.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 19:55|

„Žádné tělesné násilí vůči dítěti není v pořádku.“ Chystaná novela zakazuje fyzické tresty, rodiče ale nekriminalizuje

Novelu zákona, podle které by byly fyzické a psychické tresty dětí nepřijatelné, připravilo ministerstvo spravedlnosti. Postihy rodičů například za výchovné pohlavky nezavádí. Cílem novinky je, aby rodiče upřednostňovali vhodnější výchovné prostředky. Česko je jednou z posledních evropských zemí, která takovouto úpravu nemá.
2. 9. 2023|

Opoziční návrh na ochranu pedagogů ve sněmovně neuspěl. Odpůrci se pokusí zarazit i manželství pro všechny

I když je čtvrtek v Poslanecké sněmovně tradičně zasvěcen interpelacím, ráno, kdy měli odpovídat na písemné dotazy poslanců, byli ministři z drtivé většiny omluveni. Nezazněla tak ani jedna odpověď. Po obědě se poslanci k interpelacím vrátili v části věnované ústním dotazům. Před pauzou dlouho diskutovali o novele, která by zavedla manželství pro všechny, ta ovšem bude čelit i návrhu na zamítnutí již v prvním čtení. Již v úvodu sněmovna takto „pohřbila“ opoziční návrh, který měl zlepšit právní ochranu učitelů.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 15:51|

O domácím násilí legislativa mluví, ale nedefinuje ho. Nový návrh to má změnit

Zamezit nejednotnému přístupu soudů, policie či orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) k obětem domácího násilí má nový zákon, který novinářům představily zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a předsedkyně Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách Branislava Marvánová Vargová. Norma přináší definici domácího násilí, která podle nich doposud v české legislativě chybí.
9. 5. 2023|

Justice podle Ústavního soudu chybovala, když chtěla dítě kvůli neshodám rodičů poslat do ústavu

Soudy nemohou posílat děti do diagnostického ústavu jen proto, že se rodiče, kteří spolu nežijí, nedokážou dohodnout na péči a předávání dětí. Jde vždy o krajní prostředek, pro který musí být splněny zákonné podmínky, zdůraznil v nálezu Ústavní soud (ÚS).
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 13:41|

Manželství i pro lidi stejného pohlaví nikoho neomezí, uvedli autoři novely občanského zákoníku

Uzákonění možnosti manželství i pro lidi stejného pohlaví nikoho neomezí a nikomu neublíží, zdůraznili předkladatelé příslušné novely občanského zákoníku na tiskové konferenci. O šancích na její přijetí ale nechtěli příliš spekulovat. Stejnopohlavní páry by podle předlohy měly v manželství stejná práva, jako je mají páry heterosexuální. V minulém volebním období sněmovna o uzákonění manželství pro lidi stejného pohlaví nerozhodla.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 23:26|

Kdo chce úřední změnu pohlaví, musí i nadále podstoupit operaci, rozhodl Ústavní soud

Operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví, vyplývá z nálezu, který zveřejnil Ústavní soud. Zamítl návrh pisatele na zrušení několika pasáží občanského zákoníku a zákonů o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:23|

Ústavní soud odmítl škrtat v zákonech, osvojení dítěte registrovaného partnera zůstává nemožné

Ústavní soud (ÚS) odmítl návrh Obvodního soudu pro Prahu 5, který mohl přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Pražský soud navrhoval zrušit pasáž občanského zákoníku, jež obecně stanovuje, které okruhy práv a povinností spojených s manželstvím se vztahují také na registrované partnerství – a chybí mezi nimi osvojení dítěte registrovaného partnera. Podle ústavních soudců měl návrh mířit spíše na jinou, konkrétnější část občanského zákoníku, vyplývá z usnesení zpřístupněného v databázi soudu.
26. 7. 2021|

„Období na uklidnění“ zafungovalo. V Číně se rozvedlo o 72 procent párů méně

V Číně se v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání s posledním kvartálem loňského roku rozvedlo o 72 procent méně párů. Na svých internetových stránkách o tom informuje americká televizní společnost CNN, podle které to souvisí se zavedením takzvaného období na uklidnění.
20. 5. 2021|

Francie si Napoleona připomíná, ale neoslavuje. Od císařovy smrti uplynulo dvě stě let

Francouzi si připomínají dvousté výročí úmrtí císaře Napoleona Bonaparta. Oficiální části připomínkových akcí se účastní i prezident Emmanuel Macron. Elysejský palác ale zdůrazňuje, že nejde o oslavy, nýbrž právě o připomenutí Napoleona. Císař je kontroverzní osobností, neboť Francii sice pozvedl a provedl řadu reforem včetně prosazení nového občanského zákoníku, zároveň ale byl tyranem, který znovu zavedl otroctví a jehož velmocenským ambicím padly za oběť statisíce lidí.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 22:13|

Cizozemská osvojení u homosexuálů se v Česku nadále neuznávají, rozhodl Ústavní soud

Česká justice nadále nemůže uznat zahraniční rozhodnutí o osvojení dítěte stejnopohlavním registrovaným párem. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení několika slov v zákoně o mezinárodním právu soukromém. Návrh podal Krajský soud v Praze, nález je dostupný na webových stránkách ÚS.
11. 1. 2021|

Ústavní soud musí zvážit možnost osvojení dítěte registrovaného partnera

Ústavní soud (ÚS) obdržel návrh, který by v případě úspěchu mohl přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Okresní soud Plzeň-jih navrhl vypustit z občanského zákoníku několik slov, kvůli kterým si homosexuálové nemohou osvojit děti svých registrovaných partnerů.
10. 12. 2020|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|

Novela občanského zákoníku chce na rodiče převést dluhy dětí. Pokud škody nespáchaly úmyslně

Peněžité dluhy dětí do 15 let věku by mohly v budoucnu přecházet na rodiče či na lidi, kteří dítě mají v péči, nebo na stát. Počítá s tím novela občanského zákoníku, kterou v prvním čtení ji podpořila Poslanecká sněmovna. Vztahovala by se však jen na dluhy, které dítě nezpůsobí úmyslně.
8. 6. 2019|

Dluhy dětí by měly přejít na rodiče či zákonné zástupce. Novelu podpořila vláda

Poslanecký návrh novely občanského zákoníku, která má zabránit dluhům dětí, podpořila také vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet s novelou souhlasí i přesto, že ministerstva školství a spravedlnosti návrh odmítla. Návrh počítá s tím, že dluhy dětí do 15 let by měly ze zákona přejít na jejich zákonného zástupce či osobu, která je má v péči. Připravili jej poslanci vládních ANO a ČSSD a opozičních Pirátů a lidovců.
6. 5. 2019Aktualizováno6. 5. 2019, 17:36|
168 HODIN

Nejvíce dětí v exekuci je v Plzni. Dopravní podnik dluhy přeprodával do daňového ráje

Nejvíce dětí s exekucí žije v Plzeňském kraji. Místní doplácejí na praktiky běžné v Plzni ještě před pár lety, kdy se dětské dluhy přeprodávaly do daňového ráje. Tématu se v pořadu 168 hodin věnoval Jan Novák.
8. 4. 2019|
168 HODIN

V exekuci je tři a půl tisíce dětí, většině ještě nebylo ani 15 let

V Česku žije 3476 dětí a mladistvých, kteří jsou zatíženi exekucí. Z nich je 2200 mladších patnácti let. Vyplývá to z aktuální statistiky Exekutorské komory. Ministerstvo spravedlnosti situaci analyzuje a chystá změnu po vzoru jiných evropských zemí. Ještě tento týden však hodlá čtveřice poslanců představit vlastní návrh novely občanského zákoníku, která by měla nezletilým dlužníkům zásadně pomoct. Odpovědnost za jejich dluhy by přešla na rodiče. Tématu se v pořadu 168 hodin věnoval redaktor Jan Novák.
1. 4. 2019|

Odstěhovat se s dítětem na druhý konec republiky? Bez souhlasu druhého rodiče to nelze

Po rozchodu nesmí jeden rodič bez souhlasu druhého změnit bydliště nezletilému dítěti. Pokud ho odstěhuje daleko, jedná nelegálně. Podle právníků ale toto ustanovení v občanském zákoníku poněkud zapadlo, lidé o něm nevědí. Navíc chybějí jasná pravidla, jak v těchto případech postupovat.
18. 2. 2019|

Pomluva už nebude trestným činem, navrhují poslanci ČSSD

Podle novely trestního zákoníku by už pomluva neměla být trestným činem. Návrhem poslanců ČSSD se budou poslanci zabývat na lednové schůzi. Podle předkladatelů chrání oběti pomluv dostatečně občanský zákoník.
14. 1. 2019|