TÉMA

Fakultní nemocnice Hradec Králové

Za týden přibylo téměř 1500 nových případů černého kašle

Za týden v Česku přibylo podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1494 případů černého kašle. Jde o nejvyšší týdenní nárůst od začátku letošního roku. Od ledna lékaři evidují celkem 7888 nakažených. Více nemocných bylo naposledy na konci padesátých let minulého století, krátce po zahájení očkování proti této nemoci. Vakcíny jsou v současné době jen pro těhotné, tento týden dorazí dle ministerstva zdravotnictví devadesát tisíc nových z Kanady a Francie.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:23|

Část nemocnic přeočkovává své zaměstnance proti černému kašli

Některé nemocnice přeočkovávají své zaměstnance proti černému kašli. Například Fakultní nemocnice Hradec Králové vakcínu nabízí přednostně zdravotníkům, kteří pracují s dětmi, své zdravotníky očkuje i pražská Fakultní nemocnice v Motole. Tato zařízení nejvíce ohroženému personálu vakcínu hradí, jinde to ale není pravidlem, jak zjistila ČT z odpovědí patnácti českých nemocnic.
11. 4. 2024|

Hradecká nemocnice se snaží zbavit firmy provozující následnou péči. Přou se o dluh

Královéhradecká fakultní nemocnice se pokouší vypovědět smlouvu společnosti Estrella Health, která v jejím areálu provozuje patnáct lůžek následné intenzivní péče. Nemocnice tvrdí, že jí firma dluží necelých jedenáct milionů korun. Zatím ale její LDN funguje dál, Estrelly se zastal Nejvyšší soud.
10. 4. 2024|

Problémy pardubické lékařské pohotovosti zatěžují Hradec

Problémy se zajištěním lékařské pohotovosti řeší krajská nemocnice v Pardubicích. Stomatologové si řekli skoro o dvojnásobek peněz, než je kraj ochotný zaplatit. A pro pohotovosti pro děti a dospělé zase nemocnice nesehnala dost lékařů – většinu lednových dnů se neordinuje.
9. 1. 2024|

Jen v Hradci a Barceloně vyměňují srdeční chlopně roboti. Místo řezání hrudníku stačí drobné vpichy

Kardiochirurgové v královéhradecké fakultní používají nejmodernější robotickou technologii k výměnám srdečních chlopní. Operace jsou díky tomu mnohem šetrnější – pacientům nezůstanou jizvy, protože není potřeba do nich řezat. Roboty na operace chlopní mají v Česku pouze v Hradci Králové. V Evropě podobné operace provádějí už jen ve Španělsku.
3. 1. 2024|

Většina lékařů královéhradecké nemocnice souhlasí s dohodou. Vymohli si lepší podmínky

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) skončil protest lékařů, dohodli se s vedením nemocnice. K plnému provozu by se měla FN HK začít vracet v lednu, vyplynulo z úterních sdělení zástupců protestu a vedení nemocnice. FN HK, ve které odvolaly souhlas s prací přesčas zhruba čtyři stovky lékařů z 900, částečně omezila plánovanou neakutní péči. Vedení FN HK a zástupci lékařských odborů se dříve shodli, že budou akceptovat celostátní dohodu.
12. 12. 2023|

Fiala se dohodl s lékaři na platech. Podařilo se tak zřejmě odvrátit větší omezení péče

Premiér Petr Fiala (ODS) se se zástupci lékařů domluvil na navýšení objemu peněz na zvýšení platů, oznámil po společném jednání. Nabídl 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování zdravotníků v nemocnicích. Setkání se uskutečnilo kvůli hrozícím prosincovým protestům. Ty lékaři, kteří vypověděli přesčasy, podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády odvolají, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně. Sněmovna navíc večer schválila úpravu novely zákoníku práce, přestane tak platit ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci, které protesty lékařů vyvolalo.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 19:24|

Nemocnice kvůli protestu lékařů omezí počet lůžek, někde zavřou celá oddělení

Nemocnice budou kvůli nedostatku lékařů od prosince omezovat provoz v různé míře. Ve velkých nemocnicích bude uzavřená část lůžek, ambulantní poradny a delší čekací doby očekávají na akutních příjmových ambulancích. V některých regionálních nemocnicích budou uzavřená celá oddělení, například ve Svitavách urologie, ORL a chirurgie. V různé míře bude omezená plánovaná péče kromě onkologických operací, někde i o více než 80 procent. Na tiskové konferenci Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) to ve středu řekli zástupci nemocničních lékařů.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 21:20|

Nemocnice plánují služby na prosinec. A často nevědí, s jakým nasazením lékařů mohou počítat

Nemocnice začaly zdravotníkům rozdávat rozpisy plánovaných směn na prosinec. Zatím nevědí, s kolika lékaři a v jakém rozsahu mají počítat. Na šest tisíc z nich už podalo výpověď z dohod o přesčasech. Připojili se tak k protestu, kterým požadují navýšení mezd a změnu zákoníku práce. Nemocnice už teď plánují případné omezování neakutní péče, především plánovaných operací.
16. 11. 2023|

Ministerstvo rodičům garantuje možnost být s dětmi v nemocnici, ne všude to ale dokáží splnit

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který vychází z podnětu veřejného ochránce práv, sice rodičům a dalším zákonným zástupcům garantuje možnost být s hospitalizovaným dítětem během jeho léčby nepřetržitě v nemocnici, mnohé fakultní nemocnice tomu ale nejsou schopné dostát vůbec, nebo jen zčásti. Nemají totiž dostatečné prostorové a pobytové kapacity – hlavně v případě, kdy sídlí v původních, starších budovách.
21. 6. 2023|

V nemocnicích je málo míst pro auta pacientů. Některé proto chtějí postavit parkovací domy

Parkování v nemocnicích je pro pacienty i jejich návštěvy často problém. Česká televize oslovila čtrnáct zdravotnických zařízení napříč republikou s dotazem, jestli jejich parkovací kapacity postačují. Většina odpověděla, že nikoliv a že je plánují navýšit — třeba výstavbou parkovacích domů.
22. 5. 2023|

Za nákazu v hradecké restauraci zřejmě mohla arašídová omáčka, míní hygienici

Zdrojem nákazy z jídla ve vietnamské restauraci v Hradci Králové byla podle hygieniků zřejmě arašídová omáčka. Počet lidí se zdravotními potížemi se zvýšil na 127, z toho u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza, sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí. Hradecká fakultní nemocnice dosud v souvislosti s případem poskytla péči 46 lidem s průjmovým onemocněním.
11. 4. 2023|

Lidí s problémy po jídle z hradecké restaurace přibylo. Už jich je 89, část má salmonelózu

Počet lidí se zdravotními obtížemi po jídle z jedné z restaurací v centru Hradce Králové se zvýšil na osmdesát devět. Salmonelóza byla dosud potvrzena u třiceti osmi z nich. Konkrétní zdroj zdravotních obtíží zatím není objasněn. Několik vzorků hygienici odeslali do Národní referenční laboratoře. Výsledky by hygienici měli znát v příštím týdnu.
5. 4. 2023|

U šestnácti lidí, kteří jedli v hradecké restauraci, byla potvrzena salmonelóza

U šestnácti lidí, kteří měli zdravotní obtíže po jídle v jedné z asijských restaurací v centru Hradce Králové, byla potvrzena salmonelóza. Krajská hygienická stanice (KHS) Královéhradeckého kraje má k úternímu ránu nahlášeno celkem 46 osob, které měly potíže. Ředitel tamní nemocnice Aleš Herman ale už v pondělí ČT sdělil, že pomoc lékařů vyhledalo na šedesát lidí. Hygienici nařídili uzavření provozovny a její sanitaci. Zástupci restaurace se na Facebooku zákazníkům omluvili.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 11:25|

Desítky lidí trápí střevní potíže po návštěvě restaurace v Hradci Králové

Na šedesát návštěvníků asijské restaurace v centru Hradce Králové od minulé středy bylo nebo ještě zůstává v péči lékařů. ČT to sdělil ředitel nemocnice Aleš Herman. Dostali salmonelózu po požití jídla. Lékaři ji potvrdili u většiny nemocných. Tři z hostů skončili v místní fakultní nemocnici. Od středy do pondělka lékaři podali deseti pacientům infuzní léčbu. Podle Hermana není číslo nemocných konečné, vzorky dalších pacientů jsou na analýze v laboratoři. Nemocnice proto vyčlenila ještě patnáct lůžek do rezervy. Majitelka restauraci na Velkém náměstí uzavřela, zastavila i rozvoz jídel a veřejně se omluvila. Případ vyšetřují hygienici.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:25|

Těžká únava a slabost. Řada lidí stále řeší postcovidové potíže, určit diagnózu není snadné

Praktičtí lékaři stále řeší postcovidové potíže některých pacientů. Ti se potýkají s plicními, srdečními a neurologickými komplikacemi. Odborníci také dodávají, že existuje řada dalších potíží, které se však těžko prokazují a jejich příčinu nelze jednoznačně určit.
24. 3. 2023|

Ve Dvoře Králové se oxidem uhelnatým otrávily žena a dvě děti. Jedno zemřelo

Policie se zabývá případem otravy ženy a dvou dětí ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku zřejmě nebezpečným oxidem uhelnatým. Jedno z dětí na místě zemřelo. Šlo o členy jedné rodiny, vyplynulo ze čtvrtečních informací zdravotnických záchranářů, policie a hasičů. Na případ upozornila televize CNN Prima News.
9. 3. 2023|

Porucha horkovodu z Opatovic přerušila dodávky tepla. Elektrárna chce na běžný provoz přejít v noci

Elektrárna Opatovice zprovoznila záložní zdroje tepla. Kvůli havárii horkovodu jsou od čtvrtečního rána přerušené dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Záložní zdroje by měly do večera obnovit tepelný komfort většině odběratelů, řekla mluvčí společnosti Hana Počtová. Na standardní provoz chce elektrárna přejít v noci. Teplo z elektrárny proudí do 63 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a přilehlých obcích, do nemocnic, škol i podniků. Na rozdíl od jiných let elektrárna vloni nedělala celkovou tlakovou zkoušku rozvodné sítě.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 18:36|

Ježíšek může přijít i k hospitalizovaným. Nemocnice spouštějí vánoční dobročinnost

Nemocnice v Česku vybírají dárky pro pacienty, kteří přes Vánoce zůstanou v jejich péči. Zájem je především o křížovky, ponožky, omalovánky nebo kosmetiku. Pomoci mohou lidé například ve Fakultní nemocnici Olomouc a Hradec Králové nebo v Nemocnici Boskovice. Většina sbírek končí v týdnu před Vánocemi, některé až 20. prosince.
11. 12. 2022|

Nemocnice se připravují na nápor covidových pacientů

Počty nakažených koronavirem stoupají. Podle dat ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek testy odhalily 3670 nových případů a 1467 reinfekcí, což je více než před týdnem. Zvyšuje se ale i počet testovaných osob. Nemocnice se připravují na nápor. Některé omezují návštěvy a otevírají nové covidové jednotky.
30. 9. 2022|

Ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové se stal kardiolog Aleš Herman

Fakultní nemocnici v Hradci Králové převzal kardiolog Aleš Herman. Nahradil dosavadního ředitele nemocnice Vladimíra Paličku, který v červenci požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o uvolnění z funkce. Jednašedesátiletý Herman označil v oblasti výstavby a investic za svoji prioritu modernizaci chirurgických oborů. Bude chtít řešit například také provozní stav budov nemocnice či zúžit její vedení.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 11:32|

„Existuje to, ale je to naštěstí méně strašidelné,“ říká expert o následcích covidu

Lékaři stále sledují pacienty, kteří měli těžký průběh onemocnění covid-19 nebo mají po prodělané nákaze dlouhodobé potíže. Pneumologové mají v databázi sedm tisíc takových pacientů. Podle jednoho z nich nejsou následky tak zlé, jak se předpokládalo. Nad očekávání všech dělá velké pokroky i tříletý Adam, který bojoval o život v nemocnici. Jeho příběh před půl rokem vyvolal mimořádnou vlnu solidarity.
25. 7. 2022|

Ředitel hradecké nemocnice Palička skončí na vlastní žádost

Ředitel Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové Vladimír Palička požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o uvolnění z funkce. Ministr jeho žádost přijal s tím, aby nemocnici vedl do doby, než resort vybere vhodného nástupce. Konkurz na nového ředitele hradecké FN vypíše ministerstvo v nejbližších dnech, řekl při návštěvě nemocnice Válek. Šestasedmdesátiletý Palička chce dál působit v hradecké FN. V čele nemocnice nahradil v srpnu 2016 kvůli konfliktu zájmu odvolaného Romana Prymulu.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 13:16|

Zdražení energií dopadá na pacienty, kteří se doma léčí na přístrojích

Zdražování energií se dotýká i vážně nemocných lidí, kteří jsou doma napojeni na přístrojích. Nejčastěji jde o nemoci plic a dýchacích cest. Nedostatek peněz na zaplacení elektřiny pacienti teď častěji řeší i s lékaři, kteří jim zařízení předepisují.
12. 12. 2021|