TÉMA

Hornictví

30 let zpět: Cesta Václava Klause do regionů

První cesta Václava Klause do regionů ve funkci českého premiéra vedla na severní Moravu. Premiér se mimo jiné setkal se členy krizového štábu Moravskoslezského sdružení FOS pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu. Ti zaslali premiérovi 4. září pět požadavků podmíněných ultimátem, že nebudou-li vyřešeny právě do 10. září, bude v ostravsko-karvinském revíru vyhlášena stávková pohotovost. Podle Václava Klause se přesto nejednalo o jediný ani hlavní, důvod jeho cesty na severní Moravu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 9. 2022|

Záchranáři našli v polském dole další dva mrtvé horníky. Nezvěstní zůstávají čtyři havíři

Záchranáři v Dole Zofiówka na jihu Polska v pondělí našli další dva mrtvé horníky. Počet obětí sobotního neštěstí tak stoupl na šest, nezvěstní zůstávají čtyři havíři, uvedla polská média s odvoláním na vlastníka dolu, kterým je Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW).
25. 4. 2022|

Po dvou letech rekonstrukce se otevře muzeum v České Lípě. Novinkou je uranový důl

Po dvouleté přestávce se ve čtvrtek pro návštěvníky otevře hlavní budova muzea v České Lípě. Prošla částečnou rekonstrukcí a muzejníci obměnili i expozice, přibyl tam třeba exponát grizzlyho v životní velikosti. Nejvýraznější novinkou je ale nově vytvořená expozice ve sklepení muzea připomínající důlní štolu, která je věnovaná těžbě uranu na Českolipsku. Ředitel muzea Zdeněk Vitáček řekl, že vstupné bude první čtyři měsíce v dobrovolné výši.
2. 3. 2022|

V Krásně se znovu otevřelo hornické muzeum, lidé si mohou prohlédnout cínový důl

Hornické muzeum v Krásně na Sokolovsku se ve středu, s téměř dvouměsíčním zpožděním kvůli epidemii koronaviru, otevřelo veřejnosti. Vedení muzea ale počítá s větší návštěvností až o letních prázdninách. Podobně jako tomu bylo vloni, kdy byla sezona rekordní, řekl novinářům ředitel muzea Michael Rund.
6. 5. 2021|

Zájem o hornické obory opadl. Jejich absolventi se přitom o práci bát nemusejí

Vysoké školy v Česku v těchto dnech sčítají uchazeče, kteří mají zájem o studium, některé fakulty dokonce navzdory pandemii obdržely rekordní počet přihlášek. U některých oborů naopak zájem klesá, snížil se například na Hornicko-geologické fakultě Vysoké školy báňské - Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO). Za nižším zájmem o studium stojí například útlum těžby v dolech OKD v Moravskoslezském kraji.
6. 4. 2021|

30 let zpět: Důlní nehoda v Karviné

V říjnu roku 1990 vybuchl v jedné ze slojí Dolu Barbora, který v té době nesl název 1. máj, metan. Při důlním neštěstí v Karviné zemřelo celkem třicet horníků, dalších devět bylo těžce zraněno.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 10. 2020|

Drama chilských horníků sledoval celý svět. Před 10 lety uvázli v dole San José

Jen velmi zřídka dokážou lidé přežít několik desítek dní, nebo dokonce týdnů uvěznění v troskách zřícených budov nebo po závalech v dolech. Jeden takový případ se stal před deseti lety v chilském dole San José u města Copiapó, a to 13. října 2010, kdy se po 69 dnech podařilo vyprostit 33 živých horníků. Jejich příběh sledovaly miliony lidí.
13. 10. 2020|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|

Před 35 lety zabíjel v dole Doubrava výbuch plynu. Některé horníky se z podzemí nikdy nepodařilo dostat

Před pětatřiceti lety, 7. května 1985, zahynulo v Dole Doubrava v Orlové na Karvinsku po výbuchu plynu pětadvacet horníků. Událost patří mezi nejtragičtější poválečná důlní neštěstí na území dnešního Česka.
7. 5. 2020|

Záchranáři vyprostili pozůstatky horníků z Dolu ČSM-Sever. Příčina výbuchu se stále vyšetřuje

Báňští záchranáři v sobotu vynesli na povrch pozůstatky posledních čtyř horníků, kteří zahynuli při prosincovém neštěstí v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. Bude provedena jejich pitva. V pondělí to sdělila okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.
13. 5. 2019Aktualizováno13. 5. 2019, 11:14|

V čínském uhelném dole zemřelo při propadu šachty 21 horníků

Při propadu šachty v uhelném dole ve střední části Číny zemřelo 21 horníků. Informovala o tom v neděli tamní média. V době neštěstí se v podzemí nacházelo 87 lidí, záchranářům se podařilo vyprostit 66 z nich.
13. 1. 2019|