TÉMA

Znásilnění

Poškozené vypovídaly v případu Cimického, který je obžalován ze znásilnění a vydírání

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů vydírání, v úterý Obvodní soud pro Prahu 8 začal vyslýchat poškozené ženy. Hlavní líčení je kvůli ochraně jejich údajů neveřejné. Cimický, který už dříve veškerá obvinění odmítl, se ze soudního jednání omluvil.
před 1 h hodinou|

Šly proti celebritě, hodnotí soud s Ferim Zelenka. Rychlíková mluví o velkém zcitlivění

Pondělní rozsudek potvrdil, že práce přechozího soudu není napadnutelná, uvedla k dalšímu dějství kauzy s exposlancem Dominikem Ferim šéfredaktorka Page 404 Apolena Rychlíková. Její redakční kolega Jakub Zelenka, s nímž na případ upozornila, podotkl, že Feri coby mediálně známá osobnost využíval své sociální sítě k „dehonestaci“ poškozených. Bývalého zákonodárce poslal soud pravomocně na tři roky za mříže. Tématu se věnoval pořad Události, komentáře.
před 4 h hodinami|

Feri půjde za znásilnění na tři roky do vězení. Trest potvrdil odvolací soud

Odvolací Městský soud v Praze v pondělí pravomocně potvrdil tříletý trest vězení pro bývalého poslance za TOP 09 Dominika Feriho za znásilnění dvou dívek a pokus o znásilnění další. Rozhodnutí je pravomocné. Feri, který kvůli trestnímu řízení rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku, se dovolá k Nejvyššímu soudu. Svou vinu odmítá.
včeraAktualizovánopřed 20 h hodinami|

„Nemohlo se to stát,“ vypověděla kolegyně Cimického o údajném obtěžování. Podle znalce má lékař sníženou empatii

Kolegyně psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění, v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8 vypověděly, že o žádném obtěžování neslyšely. Obě psycholožky pracují na Cimického klinice Modrá laguna, kde se podle obžaloby část skutků odehrála. Soud rovněž vyslechl znalce, podle něhož Cimický netrpí duševní poruchou, má ale různá osobnostní specifika – sníženou empatii, klade důraz na vlastní význam či výjimečnost. Cimický, který se z jednání omluvil, už v minulosti veškerá obvinění popřel. Hlavní líčení bude pokračovat příští týden, kdy by měl soud začít vyslýchat poškozené ženy.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 15:00|

Sněmovna schválila změnu vymezení znásilnění

Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se patrně změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu schválila sněmovna hlasy všech přítomných poslanců. Předloha, na níž se shodla koalice s opozicí, upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití. Novelu teď čeká posouzení v Senátu.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 16:56|

Změna trestního vymezení znásilnění prošla ve sněmovně druhým čtením

Poslanci nepodali v úterním druhém čtení k vládní novele měnící trestní vymezení znásilnění ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk žádné pozměňovací návrhy. Plénum by o ní mohlo hlasovat už tento týden. Koaliční většina v úterý ve sněmovně probrala sedm předloh, prosadila proto možnost jednání do půlnoci místo obvyklých 19:00. Očekávala se totiž dlouhá debata o podobě programu schůze. Jednání bylo před půl devátou večer přerušeno, pokračovat bude ve středu 10. dubna v devět hodin ráno.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 21:22|

Muž, který znásilnil sedm dětí, u Nejvyššího soudu neuspěl. Odsedí si patnáct let

Nejvyšší soud nevyhověl muži z Liberce, který mezi lety 2020 až 2022 znásilnil celkem sedm dětí. Soud jeho dovolání odmítl. ČT informaci potvrdila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková. Kvůli opakovanému páchání trestných činů uložila justice muži zvýšený nepodmíněný trest odnětí svobody na patnáct let. Jako sedmnáctiletý už byl v letech 2007 a 2008 pravomocně odsouzen za znásilnění dětí. Podle znalců selhala ochranná léčba.
3. 4. 2024|

Dívka, kterou opakovaně znásilnil otčím, se obrátila na Ústavní soud. Domáhá se práva na účinné vyšetřování

Oběť opakovaného znásilňování, za které její otčím dostal podmíněný trest, se obrátila na Ústavní soud (ÚS). Stížnost podala z pozice poškozené, domáhá se například práva na účinné vyšetřování, poukazuje na zásah do práva na ochranu lidské důstojnosti nebo práva na účast v řízení. Informovala o tom mluvčí ÚS Kamila Abbasi. Rozsudek v minulých měsících vzbudil kritiku a protesty. Zmocněnec oběti avizoval, že stížnost podá.
2. 4. 2024|

Sbormistr půjde za zneužívání ve farním sboru na šest let do vězení

Sbormistr, který dlouhodobě znásilňoval a zneužíval hochy v pražském farním sboru, si odpyká šest let vězení. Původní trest odnětí svobody mu ve středu na základě odvolání státní zástupkyně o dva roky zvýšil Vrchní soud v Praze. Rozhodnutí je pravomocné. Součástí potrestání zůstaly ústavní sexuologické léčení a také maximální možný, tedy desetiletý zákaz práce s dětmi.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 13:29|

Soud v Plzni začal řešit případ Ukrajince obžalovaného ze znásilnění a pokusu o vraždu školačky

Krajský soud v Plzni otevřel případ, který loni v létě otřásl městem. Devatenáctiletý Viktor Veselovský z Ukrajiny se zpovídá z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Mladík, který podle svých slov žije v Česku asi pět let, přiznal jen pohlavní zneužití a připustil také, že dívku bodl, odmítl ale, že by ji znásilnil nebo že by plánoval vraždu. Hrozí mu až doživotní vězení, státní zástupce navrhuje v obžalobě 18 let vězení.
18. 3. 2024|

Babiš tahá veřejnost za nos, tvrdí Urbanová. Za bezpečnostní hrozbu považuje jeho rétoriku

Šéf ANO Andrej Babiš veřejnost v podstatě tahá za nos – předstírá, že můžeme rozpustit armádu, přestat zbrojit, můžeme přestat podporovat Ukrajinu a že všechno bude v pořádku, řekla v Interview ČT24 místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Barbora Urbanová (STAN). Politika podle ní pro bývalého předsedu vlády není střetem idejí, ale osobní záležitostí. Za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku považuje Babišovu rétoriku. Urbanová se v pořadu také vyjádřila k případu podmíněného trestu za znásilnění uloženého brněnským krajským soudem.
15. 3. 2024|

Blažek podal stížnost v případu, kdy muž za znásilňování nevlastní dcery dostal podmínku

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost pro porušení zákona v kauze nezletilé dívky, kterou dlouhodobě znásilňoval otčím. Uložený podmíněný trest byl podle Blažka zjevně nepřiměřeně mírný. Stížnost bude řešit Nejvyšší soud, který ale nemůže napadené rozhodnutí zrušit. Jeho výrok by však mohl ovlivnit budoucí rozhodování justice v obdobných případech.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 12:53|

168 hodin: Otčím s podmínkou za znásilňování nevlastní dcery se opakovaně dopustil i fyzického napadení dětí. Soud to ignoroval

Děti, které zažívají domácí násilí, mají chránit Orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), policie i soudy. I nedávný případ dívky, kterou přes dva roky znásilňoval její otčím, svědčí o tom, že selhávají. U soudu za to muž dostal podmínku, a to i s odůvodněním, že není násilník. Pořad 168 hodin ale zjistil, že muž figuruje ve třech případech přestupků, kdy fyzicky napadal nevlastní dceru i jejího mladšího bratra. Dívce například rozbil hlavu. Jenže soud to vůbec nevzal v potaz.
4. 3. 2024|

Soud vyslechl zdravotnice pracující s Cimickým. Nevhodné chování k pacientkám nezaznamenaly

Obvodní soud pro Prahu 8 ve čtvrtek pokračuje v projednávání kauzy psychiatra Jana Cimického, který je obžalovaný z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění. Vyslýchá svědky, část z nich vypovídá za zavřenými dveřmi. Šestasedmdesátiletý lékař k aktuálnímu jednání nepřišel, v minulosti obžalobu odmítl. Hlavní líčení je nařízené i na duben.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:05|

„Nechtěla jsem tam být, on ale vždy přesvědčil mou mámu,“ vzpomíná žena, kterou měl zneužívat Cimický

Minulý týden u soudu pokračovalo hlavní líčení s psychiatrem Janem Cimickým, který podle obžaloby v desítkách případů sexuálně napadal své pacientky. Jedna z nich pro pořad 168 hodin zavzpomínala na to, jak ji ošetřující lékař dle jejích slov asi tři čtvrtě roku nutil k intimním stykům a jak ji před Cimickým „zachránil“ psychiatr Zdeněk Šolle. Právě on u posledního soudního stání vypovídal – řekl ale, že si na nic nevzpomíná, což bývalou pacientku velmi zklamalo.
26. 2. 2024|

Stříž nepodá dovolání v případu muže, který za znásilňování nevlastní dcery dostal podmínku

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nepodá dovolání v kauze muže, kterému odvolací Krajský soud v Brně za dlouhodobé znásilňování nevlastní dcery uložil podmíněný trest. Zákonné podmínky mu neumožňují rozsudek napadnout. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) o tom informovalo na webu. Případ zhruba před měsícem vyvolal protesty, konaly se demonstrace za práva obětí znásilnění.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 20:00|

V případu Dominika Feriho se poškozené odvolaly proti výši odškodného

Proti listopadovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 v případu Dominika Feriho se kromě obžalovaného exposlance odvolaly také všechny poškozené. České televizi to řekl předseda soudu Radek Mařík. Prvoinstanční soud Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus loni v listopadu nepravomocně potrestal tříletým vězením. Feri se proti rozsudku na místě odvolal. Zatímco někdejší politik nesouhlasí s celou obžalobou, oběti požadují vyšší finanční zadostiučinění.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:18|

Soud poslal na dvanáct let do vězení muže, který téměř pět let zneužíval nevlastní dceru

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal muže z Teplicka za provádění sexuálních praktik na nevlastní dceři, pokus o znásilnění a pořizování a šíření dětské pornografie na dvanáct let do vězení. Muži, který se částečně doznal, nařídil sexuální léčení ústavní formou. Rozsudek není pravomocný, muž se na místě odvolal.
13. 2. 2024|

Jsou různé formy a intenzity znásilnění, podmíněné tresty zde mají své místo, míní Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vyjádřil v Interview ČT24 svou spokojenost se středečním rozhodnutím poslanců podpořit vládní novelu měnící definici znásilnění. Zákon je podle něj „správný krok, ale nikoliv velký skok“. Na dotaz, zda by nebylo vhodné zakázat udělování podmíněných trestů za sexualizované násilí, Blažek namítl, že jsou různé formy a intenzity znásilnění, v některých případech by podle něj uvěznění pachatele nebylo vhodné. Ani aktivisté dle Blažka nevolají po zrušení podmínek, jen mají neoprávněný pocit, že je soudy ukládají příliš často.
8. 2. 2024|

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

„Ne znamená ne.“ Změna definice znásilnění prošla ve sněmovně prvním čtením

Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se možná změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila sněmovna. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestané pohlavní zneužití. Novelu nyní čeká posouzení v ústavně-právním výboru.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 21:33|

O zbudování a umístění úložiště jaderného odpadu rozhodne jen vláda, schválila sněmovna

O umístění a vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu bude podle sněmovny rozhodovat jen vláda. Poslanci v úterý odmítli podmínit realizaci rozhodnutí kabinetu souhlasem obou parlamentních komor, což chtěl v souladu s původním vládním návrhem Senát. Prosadili tak znovu svou loňskou verzi zákona, který nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. K samotnému projednávání návrhu se dolní komora dostala až po více než třech hodinách od začátku řádné schůze. Opozice neúspěšně prosazovala dvě desítky změn jejího programu. Poslanci rovněž schválili novely týkající se pracovní doby dobrovolných hasičů či pokut za přetížené kamiony.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 19:13|

168 hodin: Nastavení trestů v Česku. Za pěstování konopí lidé dostávají i 12 let za mřížemi, za znásilnění někdy jen podmínku

Pro české právo jako by sexuální násilníci byli menší zlo než pěstitelé marihuany, vyplývá ze zjištění pořadu 168 hodin. Zatímco za znásilnění mohou pachatelé odejít od soudu i jen s podmínkou, jak se stalo nedávno v případu otčíma, který dva a půl roku znásilňoval nevlastní dceru, za pěstování konopí se běžně dává vězení na pět, osm nebo dokonce dvanáct let. Končí pak na celách ve společnosti vrahů a těžkých zločinců. Na nepoměr výše trestů upozornil reportér Jaroslav Hroch.
29. 1. 2024|

Státní zástupkyně obžalovala mladíka stíhaného kvůli znásilnění ženy v Hostivaři

Státní zástupkyně minulý týden obžalovala nezletilého muže, kterého policie viní ze znásilnění ženy v pražské Hostivaři. ČT to potvrdil Adam Wenig z Městského soudu v Praze, který bude případ řešit. Šestnáctiletý muž měl loni v srpnu zaútočit na ženu u zastávky MHD, policisté ho dopadli po několikahodinové pátrací akci. Podle některých médií jde o Ukrajince, policie ale jeho národnost neupřesnila. Vzhledem k věku mu hrozí maximálně pět let vězení.
26. 1. 2024|