TÉMA

Dieta

Celiakům nebo diabetikům uvaří jen třetina školních jídelen. Pomoci má nová metodika

V Česku přibývá dětí, které ve školních jídelnách vyžadují speciálně upravené jídlo. I kvůli tomu jídelny v únoru obdržely od ministerstva zdravotnictví metodiku pro poskytování stravy, která je vhodná například pro diabetiky nebo celiaky. Alternativa k běžným obědům ale stále zůstává spíše výjimkou. Například v Pardubicích takto vaří jen na jedné základní škole a v jedné školce.
2. 4. 2024|

Psi mohou být vegany, stravu ale potřebují pečlivě vyváženou, zjistila studie

Současná doba je otevřená různým stylům stravování. Platí to nejen pro lidi, ale také pro domácí mazlíčky. Někteří chovatelé psů experimentují s vegetariánskou nebo veganskou stravou pro svá zvířata. Výzkum amerických vědců se podíval na to, jestli taková dieta může zvířatům prospívat.
4. 4. 2023|

30 let zpět: Z reklam se valily „zázračné“ diety

Porevoluční Československo zaplavily „zázračné“ prostředky na hubnutí jako Multaben, Herbalife či Green 7Day Diets. Schvalovacím řízením však podle úřadu Hlavního hygienika prošla sotva desetina z nich.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 2. 2022|

Pacienty v nemocnicích čeká lepší jídlo, diety se změní po víc než 65 letech

Pacienti v nemocnicích by v následujících měsících měli začít dostávat moderní, chutnou a zdravou stravu podle nových doporučení ministerstva zdravotnictví. Nový systém počítá s posílením role nutričních terapeutů. Při příjmu by pacientovi mohli doporučit základní dietu s výběrem z české, středomořské či orientální kuchyně nebo dietu pro lidi s rizikem podvýživy s typicky českými pokrmy. Systém devět měsíců pilotně ověřovala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN).
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 13:36|

Více ryb i zeleniny. Olomoucká nemocnice vaří zdravěji, pacienti mají na výběr ze tří jídel

Olomoucká fakultní nemocnice spustila hlavní část první etapy projektu Nemocniční strava. Spočívá v podávání pestřejšího, kvalitnějšího a také zdravějšího jídla pro pacienty upoutané na lůžku. Součástí pilotního projektu, nad kterým převzalo záštitu ministerstvo zdravotnictví, je také možnost výběru ze tří obědů v nedietním režimu.
18. 9. 2019|

Počet diabetiků v populaci roste. Některé restaurace se jim začínají přizpůsobovat

Cukrovku má v Česku už přes milion lidí. Jejich počet dál roste, v roce 2030 jich má podle odhadů žít o dalších dvě stě tisíc více. Příčinou je stárnutí populace i životní styl. Obzvlášť v západních státech už diabetes změnil i stravování v restauracích. Tento trend se pomalu začíná prosazovat i u nás.
13. 1. 2019|