TÉMA

Životní styl

Atraktivnější tělocvik a více pohybu i cestou do školy mají dle ministerstva zastavit tloustnutí dětí

Ministerstvo školství chce zastavit negativní trend posledních let, kdy narůstá množství dětí s nadváhou a každé čtvrté dokonce trpí obezitou. Má to změnit čtyřletý strategický plán, který ministru Mikuláši Bekovi (STAN) schválila vláda. Jeho cílem je dostat do školní výuky více pohybu, a to nejen v hodinách tělesné výchovy.
před 21 h hodinami|

Děti z obezity nevyrostou. Změnit životní styl musí celá rodina, upozorňují odborníci

Přes šedesát procent Čechů má nadváhu, s kily navíc se potýká skoro čtvrtina dětí. Obezita vede k řadě zdravotních problémů, jako je například cukrovka, onemocnění srdce a cév nebo kloubní potíže. Experti upozorňují, že při léčbě obezity u dětí by měla projít změnou životního stylu celá rodina.
10. 3. 2024|

Dvacet minut cvičení dokáže napravit noc s mizerným spánkem

Pouhých dvacet minut cvičení dokáže zlepšit výkon mozku po probdělé noci, vyplývá ze studie, o které informoval server Independent. Její autoři zdůraznili, že až čtyřicet procent světové populace nemá dostatek spánku, který je podle nich základem zdravého životního stylu.
27. 11. 2023|

Příznaky deprese pociťuje až třetina dospělých. Někdy pomůže úprava životního stylu

Dospělé dle psychiatrů nyní trápí projevy deprese ještě častěji, než tomu bylo během pandemie covidu. Ukazuje to výzkum Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Asi čtvrtina lidí měla na jaře také vážné příznaky syndromu vyhoření, který může přerůst v depresi. Prevencí i samotným lékem na syndrom vyhoření je dle odborníků úprava životního stylu. To může pomoci i u lehkých depresí.
15. 9. 2023|
Doporučujeme

Nejen dědičnost a životní styl mohou za obezitu. Vědci popsali třetí faktor

Co rozhoduje o tom, jestli má člověk nadváhu? Největší vliv má životní styl, ale už řadu let se ví, že významnou roli hrají i zděděné vlastnosti. Jenže ani geny nemohou plně vysvětlit dědičný sklon k nadváze. Vědci teď popsali, jak významný vliv hraje takzvaná epigenetika.
20. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 17:10|

Obezita zvyšuje riziko úmrtí z kardiovaskulární příčiny. Roli hraje genetika i životní styl

Na sobotu připadá Evropský den obezity. Jedná se o nezávislou iniciativu, která si klade za cíl podpořit aktivní přístup k zvládání problému nadváhy a obezity. Nadměrná hmotnost je totiž rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je například ischemická choroba srdeční a s ní spojený srdeční infarkt. Podle kardiologa Nemocnice Na Homolce a předsedy České kardiologické společnosti Petra Ošťádala roli hraje genetika, ale v nemalé míře i životní styl, který lidé mohou ovlivnit a tím snížit riziko onemocnění.
20. 5. 2023|

Obezita je epidemie dnešní společnosti, shodli se odborníci. V Česku podle nich příliš nefunguje prevence

Výskyt obezity se v posledních třech letech výrazně zvýšil a stále se zvyšuje, uvedl v pořadu 90' ČT24 diabetolog a předseda České diabetologické společnosti Martin Haluzík. Dodal, že k tomu přispěla i epidemie covidu-19. Podle kardiochirurga Jiřího Malého jde o epidemii dnešní společnosti. Přednosta Kardiocentra IKEM Josef Kautzner podotkl, že lidé mají infarkty mnohem dříve, než by museli, často k tomu přispívají i kouřením.
29. 4. 2023|
Doporučujeme

Každodenní procházka nebo cvičení mohou zabránit desetině předčasných úmrtí, ukazuje rozsáhlá analýza

Člověk nemusí být běžec nebo se aktivně věnovat nějakému sportu, aby mohl pocítit pozitivní dopady pravidelného pohybu. Dostačující by mohla být i rychlá každodenní procházka, vyplývá z britské studie. Pouhých 11 minut chůze denně by podle ní mohlo zabránit každému desátému předčasnému úmrtí.
6. 3. 2023|

Syndrom diabetické nohy může vést až k úmrtí. Zásadní je včasné odhalení problému

Se syndromem diabetické nohy, který patří mezi hlavní příčiny hospitalizace lidí s cukrovkou, se v Česku léčí sedmdesát tisíc pacientů. Může vést až k amputaci nebo úmrtí. Zásadní je návštěvu lékaře při jakémkoliv podezření neodkládat.
6. 2. 2023|

Česko ročně ztrácí kvůli nemocem 85 miliard. Většinu by zachránila prevence či zdravý životní styl

Česko ztrácí ročně kvůli nemocem zhruba 85 miliard korun. Předcházet je přitom možné až osmdesáti procentům chorob. Na konferenci o efektivní podpoře zdraví to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. Prevenci a správný životní styl podpořil pětiletý projekt, který se zaměřil na lidi s nižším vzděláním, z menšin či s postižením. Do preventivních programů se zapojilo na 104 tisíc osob. Na tiskové konferenci to v úterý uvedli organizátoři ze SZÚ.
6. 12. 2022|

Případů rakoviny slinivky výrazně přibývá. Pravidelná kontrola může odhalit nemoc včas

Lékaři chtějí od ledna intenzivněji sledovat pacienty, u kterých je riziko vzniku rakoviny slinivky. Zapojit se hodlá na třicet nemocnic. Nádor patří k těm nejagresivnějším. Zdravotnické statistiky navíc u této diagnózy ukazují nejvýraznější nárůst.
3. 12. 2022|

Dopady inflace se v domácnostech liší. Záleží na tom, co kupují

Zdražování je stále citelnější. Podle Českého statistického úřadu už inflace přesáhla 14 procent. Zdražování ale nedopadá na každého stejně. Skutečná míra se pohybuje mezi deseti až třiceti procenty. O důvodech se ekonomové přou, podle jedněch jsou za tím kroky centrální banky, podle jiných štědrá podpora vlády v době platnosti proticovidových opatření. Vliv má také válka na Ukrajině. Podle odhadů by měla inflace přestat růst v polovině roku.
30. 5. 2022|

Optimisté opravdu žijí déle. Naznačuje to studie na amerických veteránech

Podle nového výzkumu badatelů z Bostonské univerzity věda potvrzuje rčení, že optimisté žijí déle. Nová studie popsala příčiny – tito lidé se během života musí vyrovnávat s menším množstvím stresujících událostí.
10. 3. 2022|

Na Slovensku ubývá věřících, počet lidí bez vyznání se během deseti let skoro zdvojnásobil

Na Slovensku, které je řazeno k tradičně katolickým zemím, dál ubývá věřících. Výrazně tam přibylo lidí bez náboženského vyznání, v loňském sčítání lidu se tak označila skoro čtvrtina obyvatel. Statistika odhalila bezmála dvojnásobný nárůst ve srovnání se stavem před deseti lety. Důvodů úbytku věřících může být víc, například generační obměna nebo změna životního stylu.
26. 1. 2022|

Lidé nechtějí měnit své zvyky kvůli ochraně planety, ukázal rozsáhlý průzkum

Občané jsou klimatickou krizí znepokojeni, ale většina z nich se domnívá, že již nyní dělají pro ochranu planety dostatek a jen málokdo je ochotný změnit vlastní životní styl, vyplynulo z průzkumu společnosti Kantar v deseti zemích. Respondenti jsou přesvědčeni, že pro boj s klimatickými změnami dělají více než vlády, velké korporace nebo média.
8. 11. 2021|

Samota nás může naučit životnímu štěstí, říká Aleš Palán. Je ale potřeba v ní chvíli vytrvat

Jeho kniha Raději zešílet v divočině o lidech, kteří dobrovolně odešli dál od civilizace, vzbudila široký zájem o téma samoty. A stále budí, obzvlášť v dnešní době. V rozhovoru se spisovatel Aleš Palán rozpovídal o tom, jak nezešílel v karanténě, jak mu práce pomáhá pochopit svět kolem sebe a jak může každý z nás využít izolaci k pohledu dovnitř.
26. 12. 2020|

Jak dlouho by měl člověk po prosezeném dni cvičit? Vědci doporučují nejméně půlhodinu

Třicet až čtyřicet minut tělesné aktivity, jako je třeba jízda na kole, rychlá chůze či třeba práce na zahradě, vykompenzuje negativní následky mnohahodinového sezení. Vypočítali to vědci, jejichž výzkum publikoval British Journal of Sports Medicine. Právě v době koronavirových opatření, kdy lidé tráví více času doma, je sportovní činnost podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zvláště důležitá.
26. 11. 2020|

Zavření škol přineslo žákům lepší jídlo, více spánku, častější internet a samotu, zjistili v Olomouci

Životní styl školáků se během jarního nouzového stavu, kdy byly zavřené školy, změnil v mnoha ohledech k lepšímu. Například 60 procent více a taky lépe spalo. Třetina jedla více ovoce a zeleniny a skoro polovina omezila pití energetických nápojů. Na druhou stranu ale více než polovina žáků přiznala, že trávila více času na internetu a sociálních sítích, asi pětině pak chyběl někdo, s kým by si mohli promluvit. Vyplývá to ze studie Lockdown 2020 odborníků Univerzity Palackého v Olomouci. Zúčastnilo se jí bezmála tři a půl tisíce žáků druhého stupně z celého Česka. Hostem Studia 6 byl v pátek analytik výzkumného týmu Petr Baďura.
6. 11. 2020|

Pětina českých dětí je zdravotně negramotná, tvrdí studie. Chybí jim pohyb i spánek

Pětina českých dětí mezi 13 a 15 lety je takzvaně zdravotně negramotná. Neorientují se v pokynech lékařů nebo nedokážou vyhodnotit informace o zdraví, které dostanou. Často také netuší, co dělat, aby jejich chování neohrožovalo zdraví jejich nebo lidí okolo. Vyplývá to ze studie HBSC o zdravotním stylu školáků, které se zúčastnilo devět tisíc školáků z 230 škol ze všech krajů Česka. Sběr dat se uskutečnil v roce 2018.
19. 5. 2020|

Andrej Babiš v novoročním projevu: Prožíváme jedno z nejlepších období, nemáme se čeho bát

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém novoročním projevu vyzdvihl, že se České republice opravdu daří a její obyvatelé mohou být po právu hrdi. Premiér nevidí důvod ke skepticismu. V hrubých obrysech nastínil priority národního investičního plánu a vyzval lidi, aby si plán prohlédli a sami si řekli, co jim v něm schází. Není se čeho bát, vzkázal také lidem a popřál jim lásku a zdraví.
1. 1. 2020|

Odvrácená strana pohody. Dva týdny zahálení ničí zdraví, upozorňuje studie

Lenošení na pohovce zdraví neprospívá; roste objem pasu i obsah tuku v těle, zhoršuje se fungování srdce a plic. Stačí však znovu začít sportovat a vše se zase obrátí k normálnímu stavu, píše italský deník Corriere della Sera.
29. 12. 2019|

Sportují, povídají si s rodiči, chodí do kroužků. České děti v průzkumu překvapily

Děti v České republice patří v mezinárodním srovnání k těm nejaktivnějším. Sportu, umění či dalším kroužkům se jich věnuje zhruba 86 procent ve věku mezi 11 a 15 roky. Část dospívajících zároveň tráví čtyři a více hodin denně před obrazovkou počítačů, televizí či chytrých telefonů. Vyplývá to z mezinárodní studie o zdraví a životním stylu školáků (HBSC).
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 20:09|

Znojmo vytáhlo do boje proti černým skládkám. Pytle s odpadky hyzdí centrum města

Množící se černé skládky řeší radnice ve Znojmě. Lidé odhazují pytle s odpadem nejen v přírodě kolem silnic, ale i v centru města. Za takové jednání jim hrozí pokuta od několika stovek až do částky sto tisíc korun. Odpad mají přitom možnost zadarmo odvézt do sběrného dvora.
26. 7. 2019|

Počet diabetiků v populaci roste. Některé restaurace se jim začínají přizpůsobovat

Cukrovku má v Česku už přes milion lidí. Jejich počet dál roste, v roce 2030 jich má podle odhadů žít o dalších dvě stě tisíc více. Příčinou je stárnutí populace i životní styl. Obzvlášť v západních státech už diabetes změnil i stravování v restauracích. Tento trend se pomalu začíná prosazovat i u nás.
13. 1. 2019|