TÉMA

Restaurace

Restaurační zahrádky často komplikují život lidem s handicapem. České Budějovice chtějí radu od nevidomých

Nevidomí v Českých Budějovicích začnou pomáhat radnici s řešením nepříznivé situace kolem restauračních zahrádek. Ty často zasahují do míst, která mají sloužit chodcům, a právě nevidomým výrazně komplikují život. Město řeší řadu stížností na provozovatele předzahrádek, kteří i přes daná pravidla a povolené zábory staví do trasy chodců židle a stoly, případně reklamní poutače.
3. 4. 2024|

Britská vláda odložila plánované zvýšení daně u alkoholu v restauracích. Chce zabránit zavírání podniků

Británie řeší drahé pivo v hospodách. S rostoucími cenami tam ubývá zákazníků a stovky podniků tak musí zavřít. Aby provozovatelům pomohla, rozhodla se vláda odložit plánované zvýšení spotřební daně u alkoholu v restauracích.
13. 3. 2024|

Radnice kritizuje vznik bytů na Barrandovských terasách. Jde o apartmánový hotel, tvrdí investor

Rekonstrukce Barrandovských teras v Praze se stala předmětem sporu. Radnice městské části Praha 5 nesouhlasí se záměrem developera v těsné blízkosti památkově chráněné restaurace z doby první republiky. Podle radnice investor porušil územní plán výstavbou nových bytových domů, ten se ale hájí, že jde o apartmány. Městská část uvedla, že připravuje právní kroky.
1. 3. 2024|

Levné obědy v jídelnách nejsou fér, tvrdí restauratéři. Ceny jsou tam poloviční, jenže menší jsou i porce

Kvůli dlouhodobě vysokým cenám potravin hledá stále více lidí levnější varianty stravování. Větší zájem teď registrují například některé školní jídelny. Kromě žáků a studentů nabízejí hotová jídla třeba seniorům, ale i ostatním zájemcům. S tím ale nesouhlasí někteří restauratéři, podle kterých to je neférová konkurence.
16. 2. 2024|

Kvůli zrušené Jizerské padesátce přijde Bedřichov a okolí o desítky milionů, odhaduje starosta

Bedřichov a okolní obce na Jablonecku přijdou kvůli zrušenému závodu běžkařů Jizerská 50 řádově o desítky milionů korun, řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov). Velká ztráta je to podle něj zejména pro podnikatele v cestovním ruchu, restaurace, bufety, ubytovatele. Loni se Jizerské 50 zúčastnilo přes devět tisíc profesionálních i amatérských závodníků.
5. 2. 2024|

V restauracích se mění chování hostů. Ty vesnické řeší existenční problémy

Restaurace hlásí úbytek poledních strávníků. Lidé totiž navzdory pomalejší inflaci stále váhají s útratami. Zároveň se mění chování stálých hostů restaurací. Ti omezují frekvenci večerních návštěv, nebo konzumují méně než v minulosti. Záleží ale na konkrétním místě. Prakticky všechny hospody ale zdražily. Kvůli rostoucím nákladům i kvůli zvýšení DPH u točeného piva.
4. 2. 2024|

Soud uvalil vazbu na muže obviněného ze zapálení baru v Liberci

Liberecký soud poslal do vazby muže, který je podezřelý z pondělního zapálení baru v Liberci. Při požáru utrpělo zranění patnáct lidí. Muž je obviněný pro zločin obecného ohrožení a pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest, informovala státní zástupkyně Iva Plšková. Většina zraněných zůstává v nemocnicích, někteří jsou ve vážném stavu.
2. 2. 2024|

Velká část celiaků nemůže jíst „venku“. Obávají se, že jídlo bude obsahovat lepek, nebo se za svou dietu stydí

Sedmdesát procent celiaků a lidí s alergií na lepek se nestravuje ve školních nebo firemních jídelnách. Jako nejčastější důvod uvádějí obavu z toho, že jídlo bude obsahovat lepek, nebo neochotu personálu poskytnout informace o složení potravin. Ukázal to průzkum neziskového projektu Mňambezlepku.cz. Tři čtvrtiny respondentů by přitom „venku“ jíst chtěly. Prosincového průzkumu se ve spolupráci s Bravo Consulting zúčastnilo přes šestnáct set lidí na bezlepkové dietě žijících v Česku.
1. 2. 2024|

Při požáru baru v Liberci se zranilo 15 lidí, policisté pátrají po muži s kanystrem

Patnáct lidí utrpělo zranění, z toho sedm vážné, při nočním požáru baru Black Panther v Liberci. Někteří byli popálení, další se nadýchali škodlivin. U jednoho byla nutná resuscitace. Podle mluvčího krajské nemocnice Václava Řičáře už nikdo není v ohrožení života. Podle svědků začala událost hádkou mezi obsluhou a jedním z hostů. Ten poté zapálil kanystr s hořlavinou a hodil ho do prostoru. Okolnosti požáru vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení, zároveň prosí veřejnost o pomoc s pátráním po muži, který se měl na místě pohybovat se světlým plastovým kanystrem.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:02|

Svár o máslové kuře míří v Indii k soudu. Na původ slavného jídla si myslí dvě restaurace

Před indickým soudem skončil bizarní spor o to, kdo jako první uvařil slavné máslové kuře. Žalující restaurace požaduje po konkurentovi v přepočtu 5,5 milionu korun jako odškodné za údajně ukradený recept. Podle místních obyvatel přitom může mít pokrm původ úplně jinde a podniky zbytečně zahlcují už tak přetížené indické soudy.
26. 1. 2024|

Cena točeného piva dál roste, půllitr dvanáctky už v Praze vyjde průměrně na 70 korun

Cena točeného dvanáctistupňového piva v českých podnicích je v polovině ledna o deset procent meziročně vyšší. Zákazníci za půllitr průměrně zaplatí 57,80 koruny. Mezi loňským prosincem a letošním lednem se v průměru cena zvedla o více než dvě koruny, před rokem se mezi prosincem a lednem měnily ceny v řádu desítek haléřů, řekl ve čtvrtek Vladimír Sirotek ze společnosti Dotykačka, která sleduje data z pokladních systémů.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 15:29|

Německé restaurace budou muset po konci úlev zdražit. Tisícům podniků hrozí zánik

Restaurace v Německu budou od příštího roku zdražovat. Reagují tak na konce daňových úlev, které jim poskytla spolková vláda během pandemie. Namísto sedmi procent budou muset na dani z přidané hodnoty odvádět opět devatenáct procent. Většina restauratérů přenese vyšší daňovou zátěž na zákazníky. Tisíce majitelů podniků hrozí tím, že své restaurace uzavřou.
20. 11. 2023|

Válka dopadá na izraelskou ekonomiku. Kvůli mobilizaci chybí pracovní síla i spotřebitelé

Válka Izraele proti teroristickému hnutí Hamás se negativně promítá do mnoha odvětví ekonomiky židovského státu. Problémy mají služby, ale třeba také zemědělství, které se potýká s nedostatkem pracovních sil a raketovými poplachy, které narušují práce na poli. Válka tvrdě dopadá i na turistický ruch.
16. 11. 2023|

Restauracím na začátku týdne chybí hosté. Odborník radí provoz ve slabších dnech zavřít

Některé hospody a restaurace na jihu Čech bývají na začátku týdne poloprázdné. Souvisí to s podzimním úbytkem turistů, kdy se v centru Českých Budějovic nebo Českého Krumlova pohybuje méně lidí. Část restauratérů se však brání případnému omezení otevírací doby. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ale není chytré udržovat restaurace otevřené ve dnech, kdy jsou prakticky prázdné.
8. 11. 2023|

Přehrada Baška je už rok bez vody, oprava hráze má zpoždění. Podnikatelům klesají tržby

Vodní nádrž Baška na Frýdecko-Místecku je už skoro rok bez vody. Loni na podzim tam vodohospodáři přehradu vypustili a na jaře měli začít s opravami hráze, jenže nakonec začali až letos na podzim. Vypuštění přehrady má velký dopad na podnikatele v okolí. Majitelé restaurací nebo kempu si stěžují na to, že se chybějící voda výrazně podepsala na jejich tržbách. Baška, která má rozlohu asi 33 hektarů, je nejmenší přehradou na povodí Odry.
1. 11. 2023|

Pivo zdražuje a štamgasti mají čím dál hlouběji do kapes. Tak z hospod mizejí

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Vesměs zvednou ceny o korunu za půl litru. Obratem počítají se zdražením piva i restaurace. Těm ale podle pivovarů zvedání cen škodí víc – a přitom se blíží ještě další, součástí vládního balíčku je zvýšení DPH na čepované pivo, které zřejmě zákazníci rovněž pocítí. V hospodách a restauracích se přitom již dnes pije výrazná menšina vyrobeného piva. Za poslední desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma zhruba stejný.
2. 10. 2023|

Potravinářská inspekce nařídila zavřít samovýčep, prý porušoval zákon. Provozovatelé se bouří

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v polovině měsíce zakázala provoz samovýčepu v Rakové u Konice na Prostějovsku. Vysvětlila to tím, že zákon nedovoluje prodej alkoholu z automatu. Čtečka občanských průkazů, která brání tomu, aby si pivo načepovali mladiství, inspekci nestačila. Problém proto mohou mít i další podobná zařízení.
27. 8. 2023|

Prigožin vytvořil kult násilí. Wagnerovcům imponoval kriminální minulostí

Podle informací ruských úřadů ve středu zemřel šéf žoldnéřů Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Byl na seznamu pasažérů soukromého letadla, které havarovalo v ruské Tverské oblasti. Prigožin, který se již jako mladý dostal za kriminální aktivity do vězení, se před spoluzaložením wagnerovců věnoval podnikání v gastronomii. Sblížil se tak s ruským vládcem Vladimirem Putinem a brzy se dostal až na vrchol válečné mašinérie. Příležitost mu nabídly konflikty v Sýrii či Africe, a zejména ruská válka na Ukrajině.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 14:57|

Majitelé pivovarů a restaurací se obávají, že se zvýšením DPH přijdou o další hosty

Pivovary i majitelé restaurací se obávají dopadů vládního konsolidačního balíčku. Od ledna příštího roku by se podle něj měla DPH u čepovaného piva zvednout na 21 procent. Odrazí se to i na jeho ceně. Po covidové pandemii mají restaurace hostů o dvacet procent méně a jejich zájem se může ještě snížit. Například v Plasích, které byly dalším místem zpravodajského seriálu Sečteno, se provozní rok restaurace zkracuje na šest měsíců. Hosty jsou tam většinou turisté, kteří navštěvují klášter a letos nově opravenou opatskou rezidenci.
22. 8. 2023|

Blažek se omluvil, že byl s Nejedlým v restauraci, bylo to podle něj nevhodné. Ve vládě zůstává

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) připustil, že bylo nevhodné, když setrval několik hodin v restauraci s lobbistou a spolupracovníkem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Ministr tvrdí, že se setkali náhodou. Ačkoli čelí široké kritice, která přichází i z koaličních stran, setrvává Blažek dál ve vládě. Premiér Petr Fiala (ODS) sice považuje za ministrovu chybu, že rychle neodešel, když v restauraci uviděl Nejedlého, ale protože se setkali náhodou, nepovažuje to za důvod k Blažkovu odchodu z kabinetu.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:11|

Setkání Blažka s Nejedlým koaličním politikům vadí, chtějí ho dál řešit

Další koaliční politici kritizují fakt, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve středu strávil několik hodin v restauraci, kde pořádal oslavu bývalý poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka například v pátek avizoval, že lidovci budou chtít setkání ministra s mužem, který má vazby na Rusko, probírat na koaliční úrovni. Obdobně k záležitosti přistupují i Piráti.
18. 8. 2023|

Policisté jsou kvůli fotbalu mezi Spartou a Kodaní ve střehu. Řeší už jeden incident v restauraci

Policisté už od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné. Utkání vyhodnotili jako rizikové. Dosud sice nemuseli řešit vážnější problémy, zabývají se ale incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie odpoledne doprovodí pochod příznivců dánského týmu, který má ze Staroměstského náměstí vyrazit na Letnou po 16:00. Zápas začíná v 19:00, brány stadionu se otevřou v 17:30.
15. 8. 2023|

V Česku se ve druhém čtvrtletí ubytovalo o 14,3 procenta více turistů než loni. Celkově ale ve službách klesly tržby

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním druhém čtvrtletí ubytovalo 5,8 milionu turistů, meziročně o 14,3 procenta více. Domácí hosté převažovali nad zahraničními. Turisté strávili v ubytovacích zařízeních dohromady 13,8 milionu nocí, o 14,5 procenta více než ve stejném období loni. V ubytování a stravování také ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly tržby. Celkově ale ve službách v Česku v tomto období meziročně klesly o 3,5 procenta. Oslabila hlavně doprava a skladování. Tržby naopak ve vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 21:16|

Většinu obcí ve Zlínském kraji trápí vylidňování, Modrá ale místo pro další rodiny už nemá

Spoustu obcí a menších měst v Česku trápí vylidňování. Lidé se stěhují za prací do velkých měst, do své rodné obce se už často nevrátí. Zlínský kraj to chce zvrátit, spolupracovat by na tom chtěl i se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati. Opačná situace panuje v obci Modrá na Uherskohradišťsku, kam naopak mladé rodiny chtějí, ale Modrá není „nafukovací“. Situaci v obci zmapoval pořad SeČTeno.
4. 8. 2023|