TÉMA

Tatarstán

Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska, cílem byl i závod na Šáhedy

V Rusku se stala terčem dronového útoku ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice. Ukrajinská média uvedla, že za akcí stojí ukrajinská vojenská rozvědka a že jedním z cílů byl závod na montáž dronů Šáhed ve městě Jelabuga v Tatarské autonomní republice. Pomocí dronů útočilo i Rusko na Ukrajinu. Cílilo znovu na energetickou infrastrukturu.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 20:23|

Turecké úřady zintenzivňují razie proti lidem podezřelým z vazeb na teroristický Islámský stát

Stoupenci takzvaného Islámského státu (IS) dále rozšiřují své působení severně od Sýrie a Iráku. Tuto radikální teroristickou skupinu nyní intenzivně vyšetřuje Turecko. Podle tamních bezpečnostních zdrojů protiteroristická policie mimo jiné zadržela podezřelého ruského občana, údajného člena IS, jenž pracoval na stavbě jaderné elektrárny Akkuyu. V posledních dvou týdnech zajistily úřady mnoho dalších osob podezřelých z vazeb na IS. Teroristická organizace se koncem ledna přihlásila také k útoku na katolický kostel v Istanbulu, při kterém dva radikálové zastřelili jednoho člověka.
16. 2. 2024|

Finanční analytický úřad prověřuje další hotel napojený na Rusko

České úřady se zabývají dalším majetkem Ruska, který by mohl být obstavený v rámci národních sankcí. Podle informací ČT Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje hotely ovládané ruskými státními organizacemi. Už před dvěma týdny vláda uvalila sankce na společnost ovládající v Česku desítky nemovitostí Ruské federace.
28. 11. 2023|

Soud v Kazani nechal Kurmaševovou ve vazbě až do prosince. Rusko-americká novinářka vinu odmítá

Rusko-americká novinářka Alsu Kurmaševová zůstane ve vazbě až do 5. prosince. Rozhodl o tom soud v Kazani. Ruské úřady ženu zadržely minulý týden. Podle Výboru na ochranu novinářů se zaměstnankyně Svobodné Evropy / Rádia Svoboda (RFE/RL) v Rusku nezaregistrovala jako zahraniční agentka a nyní jí hrozí trest až pět let vězení. Kurmaševová vinu odmítá. V Rusku je několik měsíců zadržován i další novinář s americkým občanstvím Evan Gershkovich.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 12:31|

Ruské úřady zadržely novinářku Kurmaševovou, která běžně žije v Česku

Rusko ve středu v Kazani zadrželo rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která běžně žije v Česku. Nezaregistrovala se jako „zahraniční agentka“, hrozí jí tak až pět let za mřížemi, informoval na svém webu Výbor na ochranu novinářů (CPJ), který je případem „hluboce znepokojen“. Stanice Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) v prohlášení zatčení své novinářky odsoudila a žádá okamžité propuštění. V Rusku už je několik měsíců zadržován také další novinář s americkým občanstvím –⁠ Evan Gershkovich.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 07:28|

Podnikatel s vazbami na sankcionované oligarchy ovládá komplex v Karlových Varech

Rusky hovořící podnikatelé napojení na kremelské politiky a oligarchy stále kontrolují majetek v miliardách korun. Podle analytiků ze společnosti Datlab jde zejména o nemovitosti a historické budovy. ČT zjistila, že rusky hovořící podnikatel s vazbami na sankcionované oligarchy, který vlastní zámek Hrubá Skála, ovládá i rozsáhlý komplex v centru Karlových Varů.
6. 5. 2023|

Nejen vojenské neúspěchy a ekonomické sankce. Rusko svou agresí ohrožuje vlastní existenci

Ruská válka na Ukrajině se nevyvíjí tak, jak si Kreml představoval, což by podle některých ruských i západních analytiků mohlo vést k rozpadu federace. Takové úvahy se sice objevovaly už dřív, neboť odstředivé tendence potenciálně ohrožující územní celistvost Ruska, nejsou nové. Současná situace by ale mohla výrazně oslabit centrální moc v Moskvě, což by v kombinaci s dalšími negativními důsledky války mohlo separatismus posílit.
20. 9. 2022|

Kreml v celém Rusku potichu rekrutuje dobrovolníky pro svou válku, vyhýbá se tak mobilizaci

Ruské úřady v tichosti rekrutují dobrovolníky pro boje na Ukrajině. Ačkoliv Moskva zatím nevyhlásila všeobecnou mobilizaci, nařídila ruským regionům, aby daly dohromady prapory o čtyřech stovkách dobrovolníků, kteří po měsíčním výcviku zamíří na frontu. Úřady za to slibují mzdy v násobcích ruského průměru. Do konce srpna by mohlo na Ukrajinu zamířit kolem 34 tisíc ruských dobrovolníků.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 17:11|

Nehoda malého letadla české výroby v Rusku má nejméně šestnáct obětí

Při nehodě malého dvoumotorového letadla v ruském Tatarstánu zahynulo nejméně šestnáct lidí, šest vyvázlo se zraněním, uvedly v neděli tiskové agentury. Šest osob, které pád letadla přežily, údajně utrpělo vážná poranění. Stroj L-410, který byl vyroben ještě v někdejším Československu a který patřil místnímu aeroklubu, se zřítil bezprostředně po startu z letiště ve městě Menzelinsk.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 18:20|

Při střelbě ve škole v ruské Kazani zemřelo devět lidí, útočník byl zadržen

Nejméně devět obětí si vyžádala střelba ozbrojeného útočníka ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu. O život přišlo sedm dětí, učitelka a další zaměstnankyně školy. Mrtví ale mohou přibýt, protože šest z 18 zraněných dětí je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Zranění utrpěli také další tři dospělí. Úřady vyhlásily v Tatarstánu na středu 12. května státní smutek.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 21:44|

Rusové dopadli sériového vraha. Uškrtil přes dvacet seniorek

V ruském Tatarstánu dopadli jednoho z nejhorších sériových vrahů novodobé historie. Policie podezírá osmatřicetiletého Radika Tagirova nejméně z 26 vražd. Vyšetřovatelé se domnívají, že jich mohlo být ještě více. Své oběti si vybíral mezi důchodkyněmi, které uškrtil a poté oloupil.
3. 12. 2020|

Žádná politika. Za problémy delegace v Rusku mohlo „papírování“, tvrdí Petříček

Nevpuštění letadla s českou delegací v čele s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem do Kazaně byla technická záležitost. Česká strana bude nyní jednat s ruskou stranou o tom, aby se tato situace neopakovala. Po sobotním jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana to řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).
30. 11. 2019|

Ministr Toman předčasně ukončil podnikatelskou misi v Rusku. Tamní úřady zabránily letu do Kazaně

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) předčasně ukončil pětidenní cestu s podnikatelskou misí v Rusku a vrací se do Prahy. Tamní úřady totiž neumožnily delegaci přelet z Moskvy do Kazaně v Tatarstánu. Jako první o tom informoval server deníku E15. Podle Tomana vyvolává situace otázky nad skutečným zájmem ruské strany o vzájemnou spolupráci.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 22:45|

Chrám všech náboženství. V Rusku roste stavba, která spojuje kostel, mešitu i pagodu

Chrám všech náboženství roste v ruské Kazani. Vzniká z peněz místního nadšence a z darů lidí. Svatyně má pod jednou střechou spojit šestnáct světových vyznání. Bohoslužby se tam však konat nebudou, prostor má sloužit jako muzeum a kulturní centrum. Stavba sice není dokončená, už teď ale láká turisty z celého světa.
30. 1. 2019Aktualizováno30. 1. 2019, 13:46|