TÉMA

Zdravotní sestra

Pardubická nemocnice má nový pavilon centrálního urgentního příjmu za dvě miliardy

Společnost Nemocnice Pardubického kraje ve čtvrtek slavnostně otevřela nový pavilon urgentního příjmu a chirurgických oborů v pardubické nemocnici. Stavba stála téměř dvě miliardy korun, což z ní činí největší investici v historii kraje. Na financování se využila dotace pět set milionů korun z evropského programu REACT-EU. V příštích dnech se do budovy začnou stěhovat lékaři a sestry a pavilon uvedou skutečně do provozu, řekl generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald.
29. 2. 2024|

Soud vyslechl zdravotnice pracující s Cimickým. Nevhodné chování k pacientkám nezaznamenaly

Obvodní soud pro Prahu 8 ve čtvrtek pokračuje v projednávání kauzy psychiatra Jana Cimického, který je obžalovaný z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění. Vyslýchá svědky, část z nich vypovídá za zavřenými dveřmi. Šestasedmdesátiletý lékař k aktuálnímu jednání nepřišel, v minulosti obžalobu odmítl. Hlavní líčení je nařízené i na duben.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:05|

Za nezákonné stíhání dostane zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu odškodné sto tisíc korun

Celkem sto tisíc korun jako odškodné za nezákonné trestní stíhání dostane od státu zdravotní sestra, která byla v roce 2022 zproštěna obžaloby z ublížení na zdraví z nedbalosti. Stíhání souviselo s případem chlapce, který v roce 2017 skončil po operaci mandlí v pardubické nemocnici v takzvaném bdělém kómatu. Sestra podala žalobu na ministerstvo spravedlnosti, požadovala původně odškodné milion korun, později dvě stě tisíc korun, nakonec soud schválil smír s podstatně nižší částkou.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 19:16|

Pobytovým zařízením chybí pečovatelé i zdravotní sestry

V pobytových zařízeních chybí podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb kolem tisícovky pracovníků – pečovatelů i zdravotních sester. Největší nouzi o personál mají domovy pro seniory. Kraje do nich přitom investují a staví nové budovy.
20. 9. 2023|

Městská nemocnice Ostrava otevřela novou záchytnou stanici, má větší kapacitu než ta původní

Městská nemocnice Ostrava (MNO) má ve svém areálu novou protialkoholní záchytnou stanici s vyšší kapacitou, než jakou disponovala původní stanice. Vznikla v nevyužívaném objektu, který v minulosti sloužil jako ubytovna sester či skladiště. Stávající stanice už byla nevyhovující a neodpovídala legislativním požadavkům, řekl ředitel nemocnice Petr Uhlig. Přestavba objektu stála 29,2 milionu korun. Provoz záchytky s deseti lůžky zahájí MNO ve středu.
4. 9. 2023|

Britská zdravotní sestra dostala za vraždu sedmi novorozenců doživotí

Soud v britském Manchesteru uložil doživotní trest bez nároku na předčasné propuštění zdravotní sestře Lucy Letbyové odsouzené za vraždu sedmi novorozenců a pokus o vraždu dalších šesti. Agentury o 33leté odsouzené hovoří jako o „nejhorší vražedkyni dětí“ v moderní historii Británie.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 22:31|

Zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu dostala odškodné za nezákonné stíhání

Zdravotní sestra Alena Chovancová získala 80 tisíc korun za nezákonné stíhání v případu chlapce, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Odškodnění jí přiznalo ministerstvo spravedlnosti. Žena, kterou soud pravomocně zprostil obžaloby, požadovala přes 1,1 milionu. Na ministerstvo zároveň podala žalobu, kterou bude projednávat pardubický okresní soud. V kauze padly dvě podmínky pro lékařku a zdravotní sestru.
1. 8. 2023|

TV Prima musí Marešové zaplatit půl milionu za reportáže o stíhání, rozhodl pravomocně soud

Televize Prima musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit půl milionu korun s úroky za to, že v reportážích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze. O sto tisíc však snížil částku, kterou ženě loni přiznal Obvodní soud pro Prahu 8. Rozhodnutí je pravomocné. Žena žalovala i další média, ve všech sporech už soudy pravomocně rozhodly.
22. 6. 2023|

Za nedostatek zdravotních sester nejvíc může fyzická náročnost, ukazuje výzkum

Za nedostatek zdravotnického personálu v nemocnicích může hlavně fyzická náročnost profese, vyplývá z jednoho z výzkumů institutu SYRI. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví těchto pracovníků nyní chybí až dva a půl tisíce. A to i přesto, že průměrný plat sestry se pohybuje přes padesát tisíc. Resort se chce zaměřit na to,  aby sestry obor neopouštěly. Zahájil kvůli tomu pilotní projekt, který jim má ulevit třeba i pomocí cvičení a relaxačních technik.
16. 6. 2023|

Nemají na opravy ani adekvátní mzdy pro personál. Sociální služby zápolí s nedostatkem peněz

Nedostatek peněz tíží domovy pro seniory a další nestátní sociální služby. Chybí jim finance na mzdy i nutné opravy. Některé organizace už kvůli tomu omezily provoz, jinde už měsíc marně shánějí zdravotní sestru.
29. 5. 2023|

Ústavní soud vyhověl stížnosti Mafry ve sporu se zdravotní sestrou Marešovou

Nejvyšší soud bude muset znovu řešit odškodnění pro zdravotní sestru Věru Marešovou, které má zaplatit vydavatelství Mafra. Ústavní soud totiž jeho původní rozhodnutí zrušil. Vyhověl tak stížnosti, kterou podala mediální společnost. České televizi informaci potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Marešová požadovala po Mafře a dalších médiích náhradu újmy za to, že v době jejího trestního stíhání o ní psaly jako o „sestře Smrti“. Soudy ji pravomocně osvobodily v roce 2016.
24. 4. 2023|

Případ chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu, bude řešit Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se bude zabývat selháním péče po operaci mandlí v pardubické nemocnici, chlapec zůstal v bdělém kómatu. České televizi to řekl mluvčí Okresního soudu v Pardubicích Karel Gobernac. Letos v lednu odvolací soud v Pardubicích potvrdil podmíněné tresty pro lékařku Martinu Šípkovou a zdravotní sestru Barboru Špásovou. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž chce ale trest i pro pardubickou nemocnici a podal dovolání.
13. 4. 2023|

Mikulov má nové praktické lékaře. Město by jich však potřebovalo víc

V Mikulově v pondělí začala fungovat nová klinika, ve které se budou střídat tři praktičtí lékaři. Nahradí bývalého praktika, který loni začátkem listopadu zemřel a zanechal po sobě zhruba čtyři a půl tisíce pacientů. Ti ale nového lékaře hledali většinou marně. Ostatní doktoři v okolí měli plno.
20. 3. 2023|

Lékařům v Ostravě se podařilo zachránit autistu, který odmítal jíst. Pomohla přítomnost jeho matky

Lékařům z ostravské městské nemocnice se podařilo zachránit autistického chlapce, který přestal přijímat potravu. Na jednotce intenzivní péče strávil celkem dva týdny. Teď už znovu potravu přijímá. Podle psychologů se jeho stav zlepšil hlavně díky skvělé spolupráci mezi lékaři a matkou hocha. Případ by se mohl stát i příkladem pro další zdravotnická zařízení.
17. 3. 2023|

Po operaci nádoru ochrnula, teď si chce najít práci invalidnímu vozíku navzdory

I z invalidního vozíku si chce Soňa Mikešová ze Světlé nad Sázavou najít práci, aby nebyla odkázaná jen na pomoc rodiny a nadací. V nejnáročnějším období covidu pracovala jako zdravotní sestra na havlíčkobrodské interně, krátce na to onemocněla. A po operaci nádoru ochrnula, takže se do své staré práce vrátit nemůže.
27. 2. 2023|

Británií zmítají obří stávky. Vláda upokojila alespoň hasiče a zdravotní sestry ve Walesu

Britští hasiči a zdravotní sestry ve Walesu odvolali plánovanou stávku. Část zaměstnanců ve Spojeném království tak postupně přistupuje na nabídky vlády. Ani v pátek ale nevyjela řada sanitek. Anglické sestry navíc stále nejsou spokojené se zvýšením platů v průměru asi o sto dvacet liber (3216 korun) měsíčně. Nové protesty se chystají příští týden.
10. 2. 2023|

Zdravotníci a sestry v Anglii usilují o vyšší platy. Stávka je největší v historii NHS

Desetitisíce zdravotních sester a pracovníků záchranných služeb v pondělí v Británii vstoupily do stávky za vyšší platy. Podle agentury Reuters jde o nejrozsáhlejší stávku za 75 let existence britského státního zdravotnického systému (NHS). Vláda pracovníky ve zdravotnictví vyzývá k ukončení protestů.
6. 2. 2023|

Soud potvrdil podmínky v případu chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu

Pobočka krajského soudu v Pardubicích ve středu zamítla odvolání lékařky, zdravotní sestry i státního zástupce v případu chlapce, který po komplikacích po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Lékařka Martina Šípková dostala za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti roční trest vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Sestře Barboře Špásové za stejné provinění soud uložil šestiměsíční trest s ročním podmíněným odkladem, uvedla mluvčí krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová. Rozsudek je pravomocný.
25. 1. 2023|

Soud opět rozhodl o podmínce pro zdravotní sestru. Dle obžaloby vpíchla pacientovi injekci, po které ochrnul

Na dva měsíce vězení s ročním podmíněným odkladem odsoudil Okresní soud v Děčíně zdravotní sestru Kláru Pavlišovou (dříve Vtelenskou). Podle obžaloby vpíchla injekci pacientovi, který později ochrnul. Stejně děčínský soud rozhodl i před rokem, obžalovaná se tehdy na místě odvolala. Odvolací soud případ vrátil pro nedostatečné vypořádání se s důkazy. Rozsudek není pravomocný, žena se opět odvolala. Od začátku vinu odmítá.
19. 10. 2022|

V areálu ústecké nemocnice se otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií

V areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem se ve čtvrtek otevřela nová budova Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně. Objekt se stavěl dva roky a stál přes 400 milionů korun, na dalších zhruba čtyřicet milionů vyšlo vybavení. Pro studenty se dveře nové fakulty otevřou 3. října, nastoupí jich jedenáct set, řekl děkan fakulty Zdeněk Havel. Ústecké univerzitě umožnily stavbu finance z projektu RE:START Ústeckého a Karlovarského kraje.
22. 9. 2022|

V polských nemocnicích začali vypomáhat ukrajinští zdravotníci. Mohli by zmírnit nedostatek personálu

V polských nemocnicích začali pracovat ukrajinští zdravotníci. Zatím na nižších pozicích, spíše jako pomocná síla. Úřady jim ve zrychleném režimu vyřizují dokumenty potřebné k tomu, aby svou profesi vykonávali naplno. Některým nemocnicím by to mohlo pomoci vyřešit personální krizi.
22. 6. 2022|

Zdravotní sestra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Místo milionů dostane od CNC 900 tisíc korun

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Pomocí dovolání se dožadovala vyšší náhrady újmy po mediálním domu Czech News Center (CNC), který vydává například deníky Blesk, Aha nebo týdeník Reflex. I nadále tak platí, že CNC musí Marešové zaplatit 900 tisíc korun. Původně žádala téměř pět milionů.
1. 6. 2022|

Rodina chlapce, který po operaci v pardubické nemocnici upadl do bdělého kómatu, má nárok na odškodnění

Rodina chlapce, který po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu, má právo na odškodné od pardubické nemocnice. Rozhodl o tom Okresní soud v Pardubicích, který ponechal prostor pro mimosoudní dohodu rodiny s nemocnicí. Soud už v dubnu potrestal lékařku a zdravotní sestru podmínkami. Nemocnice bude dál jednat o výši narovnání, řekla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 11:37|

Soud uložil podmíněné tresty lékařce a sestře v kauze pardubické nemocnice

Pardubický soud uložil podmíněné tresty lékařce a sestře v případu chlapce, který kvůli komplikacím po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu. Další sestru a také Nemocnici Pardubického kraje jako právnickou osobu zprostil obžaloby.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 19:38|