TÉMA

Lyžařské středisko

Pokud se nezastaví změna klimatu, lyžování v Evropě nemá šanci, ukazuje studie

Oteplování planety způsobované v současné době lidskou činností se projevuje v celé řadě oblastí. Mezinárodní vědecký tým se zaměřil na to, jaký dopad bude mít na oblíbenou evropskou zábavu – sjezdové lyžování.
4. 9. 2023|

Při nedělním pádu laviny v Rakousku se zranili čtyři lidé. Nikdo se již nepohřešuje

Při nedělní lavině v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se zranili čtyři lidi, z toho jeden vážně. Úřady v noci na pondělí oznámily, že už nikoho nepohřešují, uvedla agentura DPA. Záchranné jednotky v pondělí ale znovu do terénu vyrazily, aby definitivně potvrdily, že se pod lavinou nikdo nenachází. Kolem poledne záchranáři oznámili, že skutečně nikoho dalšího nenašli.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:50|

Horská služba staví další nové stanice, stávající už nestačí nebo jsou na špatném místě

Horská služba plánuje do roku 2024 otevřít ještě pět nových služeben. Další pak chtějí rekonstruovat. Nové centrální stanice se dočkají záchranáři v Krušných horách a Jeseníkách. Navíc v Jeseníkách vybudují dvě nové služebny u sjezdovek, které nahradí stávající malé kontejnery. V Orlických horách pak vznikne jedna úplně nová služebna. Podle hlavního náčelníka horské služby Reného Mašína se tím zlepší pracovní a hygienické podmínky a zkrátí se dojezdová vzdálenost k raněným.
13. 11. 2022|

Většina skiareálů v Česku už zahájila sezonu. Po nucené pauze lákají na novinky

Po dlouhé pauze lyžařská střediska postupně spouštějí vleky a lákají na zasněžené sjezdovky. O tři dny dřív, než původně plánovali, zahájili sezonu například v jesenické Ski Aréně Karlov. Ve středu se otevřely i Říčky v Orlických horách. Na pátek plánuje zahájení sezony také největší české zimní středisko Špindlerův Mlýn. Lyžovat se začně i v Peci pod Sněžkou a v Mladých Bukách u Trutnova. Na Klínovci nebo Lipně se vleky rozjely už minulý víkend.
8. 12. 2021|

Většina skiareálů podle asociace zimu vzdává, čeká je velmi těžké období

Většina lyžařských areálů podle Asociace horských středisek (AHS) letošní sezonu vzdává. Pokud by mohly ještě ve druhé polovině března spustit provoz, budou to jen osamocení provozovatelé ve velmi nízkém počtu. Ztráty lze pouze odhadovat, ale vzhledem k tomu, že zima byla na sníh i počasí příznivá, řadila by se letošní sezona k vydařenějším. Tržby v takovém případě dosahují obvykle zhruba tří až čtyř miliard korun.
27. 2. 2021|

Skiareály vybízí lidi k odchodu. Pravomoce na jejich vykázání ale nemají, tvrdí střediska

V lyžařských střediscích v Česku od soboty nepojedou ani vleky, které dosud mohly převážet alespoň pěší turisty a běžkaře. Někteří provozovatelé se kvůli tomu obávají přílišného množství lidí na svazích. Kapacity ani pravomoci vyhánět je ze sjezdovek ale nemají. Informovali o tom provozovatelé skiareálů. Lidé podle nich mohou sjezdovky zničit nebo se na nich zranit. Příjezd rekreantů do skiareálů vláda v rámci protikoronavirových opatření nezakázala.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 17:06|

Rizikové skóre se drží na 68 bodech, rozvolnění se ale nechystá. Situace je kritická hlavně v nemocnicích

V úterý odhalily testy 9144 nakažených covidem-19, vakcínu dostalo během tohoto dne 12 tisíc lidí. Index protiepidemického rizika PES je druhý den na 68 bodech, dva týdny je ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. V zemi ale už měsíc platí opatření, která odpovídají nejpřísnějšímu, pátému stupni. Rozvolnění ale vláda neplánuje především kvůli dlouhodobému zahlcení nemocnic.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 21:16|

Skiareály chtějí co nejdříve obnovit provoz vleků. Změny v systému PES bude vláda schvalovat v pátek

Svazy lyžařských areálů a také obchodu a cestovního ruchu vyzývají vládu k co nejrychlejšímu povolení otevření středisek, bez hledu na termín změny současného pátého stupně protiepidemických opatření na čtvrtý. Provozovatelé mají nárok na kompenzace, to podle nich nestačí. Vláda má změny v protiepidemickém systému (PES) schvalovat v pátek.
21. 1. 2021|

Komunisté asi podpoří prodloužení nouzového stavu. Je nutný kvůli pomoci v nemocnicích, řekl Filip

Komunisté ve sněmovně pravděpodobně podpoří vládní žádost o prodloužení nouzového stavu. Šéf KSČM Vojtěch Filip po středečním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl, že by měl nouzový stav platit, dokud je nutná pomoc vojáků v nemocnicích či sociálních ústavech. S předsedou vlády projednával i možnosti využití vakcín proti covidu-19 z Ruska a Číny i to, jak budou fungovat lyžařské areály o jarních prázdninách.
20. 1. 2021|

Vláda schválila kompenzace skiareálům, peníze dostanou podle počtu míst na lanovkách

Provozovatelé vleků a lanovek budou mít za nucené uzavření nárok na kompenzaci 210 až 530 korun za den. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se bude počítat podle míst a typu přepravních zařízení. Příspěvek bude podnikatelům náležet za období od 27. prosince do 22. ledna. Příjem žádostí do programu COVID sport III Lyžařská střediska, který v pondělí schválila vláda, by měl začít v lednu. Program připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 21:14|

Studenti v nemocnicích nebudou muset platit daň z příjmu, schválila vláda

Ministerstvo financí odpustí povinnost platit daň z příjmu studentům v nemocnicích a sociálních službách, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Jany Maláčové (ČSSD) nebudou platit ani odvody. Vláda schválila také kompenzace pro provozovatele vleků a lanovek. Podpora se bude počítat podle počtu míst a typu přepravního zařízení.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 19:29|

Lyžařské areály se v pátek rozběhnou bez ubytování. Někteří hoteliéři se chtějí proti vládním krokům bránit soudně

Restauratéři a hoteliéři vítají podpůrné programy, které vláda přijala v souvislosti s chystaným přechodem do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES). Části z nich ale nestačí. Obávají se, že páteční uzavření bude pro řadu podniků znamenat definitivní konec. Někteří provozovatelé ubytování na horách se chtějí obrátit na soud.
16. 12. 2020|

Vyšší návštěvnost v obchodech není podle Havlíčka dramatická. Sjezdovky by se mohly otevřít o Vánocích

Ve středu v Česku přibylo 4563 zjištěných případů koronaviru, o zhruba čtyři stovky méně než o týden dřív. Do čtvrtečních 18:00 pak přibylo 2721 potvrzených případů. Země se od čtvrtka přesunula do třetího stupně indexu PES s mírnějšími opatřeními. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) je zákazníků v obchodech více než obvykle, ale není to dramatické. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek také uvedl, že lyžařské areály v Česku by se mohly otevřít ve stejném termínu jako v Rakousku čili k 24. prosinci.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 20:06|

Italská vláda trvá na uzavření zimních areálů během svátků

Italská vláda trvá na uzavření lyžařských areálů během vánočních a novoročních svátků. Kabinet to oznámil při jednání s předsedy krajských rad, píše agentura ANSA. Regionální představitelé vládu vyzvali, aby uzavřela hranice, pokud provoz v zimních střediscích zatím nepovolí. O pravidlech, která budou platit během vánočních svátků, chce italská vláda rozhodnout do konce tohoto týdne.
27. 11. 2020|

Se sjezdovkami PES nepočítá. Pravidla pro lyžařskou sezonu mají být jasná příští týden

Tuzemská zimní střediska se obezřetně připravují na nadcházející lyžařskou sezonu. Zájem Čechů o pobyt na horách je už teď značný, zůstává ale nejasné, jaká omezení do hor přinese boj s koronavirem; protipandemický systém (PES) s chodem lyžařských resortů nepočítá a podle vlády získají skiareály pravidla na míru. Jasno o nich bude v příštím týdnu.
27. 11. 2020|

Zavřete přes Vánoce lyžařská střediska, vyzývá alpské země Itálie

Italská vláda chce, aby lyžařská střediska v Alpách zůstala kvůli koronaviru přes Vánoce a Nový rok zavřená, a plánuje přesvědčit i další alpské země, aby alespoň do ledna na své sjezdovky lyžaře také nepouštěly. Italský premiér o tom v úterý jednal s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Francie oznámila, že lyžování přes Vánoce nejspíš také neumožní, Rakousko chce v případě uzavření středisek získat finanční kompenzace pro jejich provozovatele.
25. 11. 2020Aktualizováno25. 11. 2020, 18:05|

Lyžařské areály čekají na upřesnění podmínek otevření. Někde už začali zasněžovat

Provozovatelé lyžařských areálů v Česku zatím nevědí, za jakých podmínek budou moci otevřít. Někde už začali zasněžovat a upravovat přístupy k vlekům. O nastavení pravidel jednali zástupci ministerských expertních týmů s Národní sportovní agenturou a Asociací horských středisek. Shodli se, že je nutné nastavit především funkční postup, jak organizovat fronty u lanovek. Komplexní pravidla by mohla být známa v příštím týdnu.
24. 11. 2020|

Skiareály se připravují na sezonu. Zda začne a jak bude vypadat, ale netuší

Zima se blíží. Obvykle by to znamenalo, že by na horách vrcholila příprava na lyžařskou sezonu, aby bylo možné pustit vleky, jakmile bude na sjezdovkách dost sněhu. Letos se ale počátek zimní sezony topí v podobné nejistotě jako konec té minulé. Jedinou jistotou se jeví silvestr – na přelom roku jsou horské hotely přese všechno již plné.
30. 10. 2020|

Rakousko vyhodnotilo jarní rozšíření koronaviru v Tyrolsku. Lyžařské areály měly zavřít o den dříve

Rakouská komise odborníků představila zprávu o rozšíření koronaviru v Tyrolsku letos na jaře. Konstatovala, že tamní úřady se sice dopustily chyb, ale nelze hovořit o všeobecném selhání. Ohnisky byla lyžařská střediska, ta se měla podle komise zavřít o den dřív. Panel expertů také zkritizoval špatnou komunikaci úřadů s veřejností.
12. 10. 2020|

Rozjezd lyžařské sezony byl na českých horách pomalý. Na konci roku se však řada areálů otevřela

Pro české hory bývají Vánoce jedním z vrcholů sezony. Každoročně do nich na svátky přijedou tisíce lyžařů. A hotely bývají plně obsazené. Letos ale podnikání ski areálům komplikuje počasí. Někde už vleky spustili, jinde ale sníh chybí. Třeba na západě Česka je řada sjezdovek i běžkařských tratí stále mimo provoz. Řada vlekařů tak spoléhá na tento víkend, kdy by mělo v řadě míst sněžit.
28. 12. 2019|

Sedačka se na lanovce v Jeseníkách utrhla proto, že selhalo zabezpečení, zjistila inspekce

Drážní inspekce zhruba po půl roce uzavřela vyšetřování pádu jedné ze sedaček lanovky v Karlově na Bruntálsku. Nehodu, ke které došlo na konci února letošního roku, způsobilo selhání mechanického zabezpečovacího zařízení, které neodhalilo technickou závadu na ukotvení sedačky. Muž, který se zřítil dolů, naštěstí neutrpěl žádná poranění. Drážní inspekce nyní vydala nová doporučení pro provozovatele lanovek.
14. 10. 2019|

Sněhová smršť pomůže vzácným rostlinám a živočichům, hodnotí největší jesenickou lavinu ekologové

Největší lavina v Jeseníkách od 50. let minulého století, která na začátku roku postihla Velkou kotlinu, udělala radost ekologům. Tuny sněhu, které se valily svahem zhruba kilometr, udělaly místo pro ohrožené druhy rostlin a živočichů. K lavinám v této lokalitě dochází často, ale ta lednová byla až o stovky metrů delší, než je obvyklé.
7. 6. 2019|

Ski areály postupně ukončují sezonu. Poslední možnost si o víkendu zalyžovat nabízí Ještěd nebo Černý Důl

Lyžařská sezona na českých horách pomalu končí. Menší areály už kvůli holým svahům zavřely, nebo nastartují vleky naposledy tento víkend. Poslední možnost si zalyžovat nabízí třeba Ještěd. Kvůli teplému počasí končí sezona i na středočeském Šibeničním vrchu, v krkonošském Černém Dole nebo v Sobotíně v Jeseníkách. Velké areály ale mají sněhových zásob dost a chystají se provoz udržet až do konce března nebo začátku dubna. Lákají nejen na posezonní ceny, ale i různé kulturní akce a soutěže.
15. 3. 2019|

OBRAZEM: Boží Dar zasypal sníh. Závěje dosahují až po střechu, cesty zmizely

Přívaly sněhu na Božím Daru – zafoukal příjezdové cesty i okna a dveře domů. Kvůli kalamitě jsou uzavřeny příjezdové cesty. Sníh sice obyvatelům i turistům zkomplikoval život, na druhou stranu ale přinesl klasickou ladovskou zimu.
12. 1. 2019|