TÉMA

Mobilní síť

Zaměřujeme se teď spíš na podporu menších virtuálních operátorů, říká nový šéf ČTÚ

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert znovu řekl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by v dohledné době přišel do Česka čtvrtý operátor. Důvodem je podle něj velikost trhu, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Úřad se proto podle Eberta v současné době zaměřuje spíše na podporu menších virtuálních operátorů, kteří mohou fungovat jako alternativa nabídky mobilních služeb. Telekomunikační analytik Ondřej Malý pak zmínil, že politici a ČTÚ by podle něj měli pro další roky spíše než cenu pro spotřebitele řešit jednodušší výstavbu infrastruktury a sítí.
26. 2. 2023|

V nové laboratoři v Praze vědci zkoumají 6G sítě. Přinesou hologramy a svět plný dronů

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT představili novou laboratoř, která zkoumá technologie a řešení, jež mohou mít využití i v budoucích 6G sítích. Jejich nasazení se předpokládá kolem roku 2030 – a mohly by svět změnit ještě víc než současné 5G sítě.
23. 9. 2021|

T-Mobile od listopadu spustí mobilní síť 5G v Praze a Brně

Operátor T-Mobile spustí 1. listopadu komerční provoz rychlé mobilní sítě 5G v Praze a v Brně. Do konce roku chce v obou městech pokrýt víc než čtvrtinu populace. Vedle širších center obou metropolí pokryje signálem 5G také část pražského metra, uvedl operátor.
21. 10. 2020|

ČTÚ zahájil tendr na kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G. Nedá se vyloučit kolaps aukce, varuje jeden z operátorů

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek zahájil výběrové řízení, ve kterém formou elektronické aukce rozdělí rádiové kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmech 700 MHz a 3400 až 3600 MHz. Samotná aukce by se zřejmě měla uskutečnit na podzim. Na podmínky připravované soutěže si už dříve stěžovali tuzemští operátoři. Vodafone je kritizuje i nyní, T-Mobile plánuje zvážit další kroky, včetně možných žalob. Společnost O2 si chce podmínky nejprve prostudovat.
7. 8. 2020|

Na VUT začínají testovat zařízení pro 5G sítě. Vědci mají jako jediní v republice speciální simulátor

Nová laboratoř pro testování mobilních sítí páté generace vzniká na Vysokém učení technickém v Brně. Unikátní prostor vytváří odborníci z Ústavu telekomunikací. V ukázkovém pracovišti pro vývoj zařízení určených pro sítě 5G už jsou první přístroje. Prostor v budoucnu nabídne možnost výzkumu a konzultací i firmám.
16. 7. 2020|
Doporučujeme

Jaký (ne)má vliv mobilní síť 5G na zdraví. O inovaci se v Česku šíří dezinformace

V České republice se testuje nová generace mobilní sítě 5G. Ta má nabídnout mnohem rychlejší přenos dat než současné rozhraní. Jedním z míst, kde se spouští pilotní projekt nové sítě, je město Jeseník. Ačkoliv tam 5G sítě zatím nefungují, někteří obyvatelé už tvrdí, že jejich vliv pociťují a mají strach, že mobily ohrozí jejich životy. Českem i světem se totiž šíří dezinformace, že je to smrtící zbraň, která má zlikvidovat lidstvo a pomáhá šíření nového koronaviru.
23. 6. 2020Aktualizováno27. 6. 2020, 09:34|

O2 spustila v části Prahy a Kolína rychlou síť 5G

Společnost O2 spustila v části Prahy a Kolína mobilní síť 5G. Během léta bude dostupná pro 15 procent obyvatel hlavního města. Oproti stávající technologii LTE umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení, uvedli zástupci společnosti.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 22:17|

5G sítě se nemusíte bát, ujišťují v Jeseníku část místních. Testování začne příští rok

Testování vysokorychlostní sítě páté generace (5G) v Jeseníku využijí i pro aplikaci určenou seniorům. Ošetřovatelé se díky ní zvládnou postarat o více klientů. Slezské město je jedním z pěti, kde budou od druhé poloviny příštího roku 5G síť zkoušet. Někteří obyvatelé ale se zavedením technologie nesouhlasí.
12. 6. 2020|

Technická univerzita v Ostravě bude mít privátní mobilní síť 5G. Spustí ji v polovině roku

Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě (VŠB-TU) spustí privátní mobilní síť 5G. Postupně se tak stane největší živou laboratoří v Česku s ambicí testovat například auta s autonomním řízením nebo simulovat digitální výrobu vedle té fyzické. Do provozu se má kampusová síť 5G dostat v polovině tohoto roku.
26. 2. 2020|

Huawei žaluje amerického regulátora. Podle čínské firmy zákazy porušují zákony

Čínská společnost Huawei zažalovala americký regulační orgán – Federální komisi pro komunikace (FCC), který ji označil za hrozbu pro národní bezpečnost USA. Regulátor také doporučil nahradit čínské vybavení v telekomunikačních sítích jiným zařízeními. Už v březnu firma Huawei zažalovala americkou vládu za zákaz používání jejích výrobků federálními úřady.
5. 12. 2019|

Televize v přechodu. Od poloviny příštího roku budou vysílat už jen v DVB-T2

V polovině příštího roku přejdou všechny české televize na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vypínání stávajících sítí DVB-T začne na konci listopadu. Diváci si budou muset pořídit televizi umožňující příjem DVB-T2 nebo set-top-box. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací (ČRa) na tiskové konferenci. Cílem přechodu je uvolnění části frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě.
3. 9. 2019|
Huawei

Nejbohatší Čech ubezpečoval šéfa Senátu, že případné sankce vůči čínské Huawei dodrží

Majoritní akcionář investiční skupiny PPF Petr Kellner v pondělí jednal s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) mimo jiné o bezpečnosti telekomunikačních sítí. Ubezpečil mě, že jeho firmy budou dodržovat případná omezení pro čínskou firmu Huawei, uvedl k tomu Kubera.
27. 5. 2019|

Americká vláda dočasně zmírnila restrikce vůči firmě Huawei

Americké ministerstvo obchodu v noci na úterý dočasně na tři měsíce zmírnilo obchodní restrikce vůči čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei zavedené minulý týden. Tento krok má omezit negativní dopady na zákazníky čínského podniku po celém světě, píše agentura Reuters.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 11:04|

Sítě 5G přinesou větší změnu než nástup mobilů, prohlásil Babiš. Česko pokryjí do roku 2024

Operátoři dostanou po aukci kmitočtů pro sítě páté generace (5G) čas do roku 2024 na spuštění sítí pro komerční provoz. Na čtvrteční konferenci v Praze o zajištění bezpečnosti při zavádění těchto mobilních sítí to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády očekává, že technologie přinese větší změnu, než v minulosti znamenal nástup mobilních telefonů. Ochraně nových sítí je nutné věnovat mimořádnou pozornost, dodal. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se už dnes hackeři ve službách některých států snaží narušit fungování demokratických zemí, se zavedením 5G toto riziko vzroste.
2. 5. 2019Aktualizováno2. 5. 2019, 20:32|
Huawei

Havlíček nechce předem vyřadit Huawei z tendrů. Usiluje o celoevropský přístup k firmě

Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že žádný zájemce, tudíž ani Huawei, by neměl být dopředu vyřazen z tendrů na zakázky v Česku, včetně výběrových řízení souvisejících s mobilními sítěmi takzvané páté generace (5G). Zdůraznil, že přístup k této čínské technologické firmě je nutné řešit na evropské úrovni a už se začíná koordinovat.
1. 5. 2019|

Česko bude lákat čtvrtého mobilního operátora, schválila vláda. Ale až pro budoucí síť 5G

Česko bude v druhé polovině letošního roku v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G opět lákat čtvrtého mobilního operátora. Vláda schválila návrh podmínek aukce, potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Od příchodu čtvrtého operátora si slibuje pokles cen.
9. 4. 2019|

Hledá se cesta, jak snížit ceny mobilních služeb. ČTÚ musí být aktivnější, míní Babiš

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) musí víc využívat své kompetence k nápravě situace na trhu s mobilními službami. Na Twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). S vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou se shodl na potřebě větší regulace v této oblasti, která by měla podle premiéra zvýšit konkurenci a snížit ceny i pro spotřebitele. Babiš to uvedl po schůzce s předsedou Asociace českých virtuálních operátorů Pavlem Humpolíkem.
27. 3. 2019Aktualizováno27. 3. 2019, 15:59|

Neuvěřitelné, postrádá to smysl. Babiš kritizuje dokument o cenách mobilních dat, který si vyžádal

Premiér Andrej Babiš (ANO) zkritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat, který mu dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Obsah šestistránkové prezentace označil za neuvěřitelný, chybí v ní podle něj základní údaje. O ně požádal v polovině března v rámci „tlaku na levnější data,“ jak své tažení označil. Mluvčí asociace Jiří Grund řekl, že premiér asi zapomněl, že stát financuje Český telekomunikační úřad, který má údaje o cenách k dispozici.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 19:38|

Babiš hájí Novákovou kvůli mobilním datům. Zřejmě to myslela dobře, ale špatně řekla, míní

Výrok ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO) ohledně ceny mobilních dat není důvodem k zásadním krokům, řekl v Jeruzalémě premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, zda Novákovou odvolá. Vyjádření ministryně v nedělním pořadu 168 hodin České televize, že data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí a Češi spíš hledají připojení k wi-fi sítím, považuje za nešťastné.
19. 2. 2019|
168 HODIN

Za drahá mobilní data si Češi mohou svým způsobem sami, soudí ministryně Nováková

Podle poslední studie spotřebitelského časopisu dTest má Česko stále jedny z nejdražších mobilních služeb. Současná ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) nabídla pro nedělní pořad ČT 168 hodin nečekané vysvětlení: Data v mobilu jsou drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je kupovali, operátor by více vydělal, a data by pak zlevnil. Odborníci se vysvětlení diví. Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí k výrokům Novákově jednoznačně nevyjádřil.
18. 2. 2019Aktualizováno18. 2. 2019, 15:31|

Čínský velvyslanec a zástupci Huawei přišli na Hrad. Podle Ovčáčka kvůli investicím i bezpečnosti

Čínský velvyslanec Čang Tien-min spolu s představiteli společnosti Huawei navštívili na Pražském hradě prezidenta Miloše Zemana. Oznámil to mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček s tím, že zástupci čínské firmy informovali prezidenta o svých investičních plánech do budoucna. Před výrobky Huawei varoval v prosinci Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Firma se proti varování ohradila, prezident Zeman o tvrzení úřadu zapochyboval.
31. 1. 2019|

O2 loni rostl počet zákazníků i tržby, čistý zisk ale klesl

Největší tuzemský operátor O2 loni zvýšil konsolidované tržby o 0,8 procenta na 38 miliard korun. Čistý zisk však firmě klesl o 2,5 procenta na 5,45 miliardy korun. Důvodem byly vyšší odpisy kvůli investicím do nákupu sportovních práv, transformaci IT systémů a investicím do sítí na Slovensku. Analytiky výsledky firmy spíše zklamaly.
29. 1. 2019|
Huawei

Šéf Huawei prolomil mlčení a odmítl obvinění firmy ze špionáže

Zakladatel čínské společnosti Huawei Žen Čeng-fej v úterý poprvé po několika letech promluvil se zahraničními médii a odmítl přitom obvinění Západu, že se jeho firma podílí na čínské špionáži, informovala agentura Bloomberg. Podle agentury AP při setkání se zahraničními novináři Žen prohlásil, že případné žádosti čínské vlády o předání důvěrných informací o zahraničních zákaznících by firma Huawei odmítla.
15. 1. 2019|

Bez součástek z Brna by satelitní družice Iridium nefungovaly

Z americké letecké základny v Kalifornii vyslala společnost SpaceX na oběžnou dráhu poslední sadu družic Iridium. Ukončila tak největší obnovu satelitní sítě v historii. Speciální komponenty do družic vyrobili vývojáři v laboratořích v Brně.
11. 1. 2019|