TÉMA

Turisté

Dělníci opravují brněnskou kapucínskou hrobku. Hrají o čas, mumie potřebují turisty

Začaly opravy Kapucínské hrobky v Brně. Jedna z nejstarších brněnských turistických atrakcí, ve které jsou uložené ostatky řeholníků, je tak uzavřená. Zejména podlaha už nebyla kvůli vlhkosti v dobrém stavu. Práce vyjdou na dva miliony korun, hotovo by mělo být na začátku sezony.
24. 1. 2024|

Na Srí Lance havaroval autobus s českými turisty. Tři lidé utrpěli zranění

Na Srí Lance ve středu ráno podle serveru zdejšího listu The Morning havaroval autobus s českými turisty, když se na železničním přejezdu srazil s vlakem. Dva turisté a řidič utrpěli lehká zranění. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Mariana Wernerová nehodu potvrdila a sdělila, že kvůli pořezání sklem byl ošetřen jeden člověk.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 09:33|

Za úmrtí desítek turistů na sopečném ostrově může firma, která návštěvu povolila, rozhodl soud

V souvislosti se smrtí 22 lidí při erupci sopky na novozélandském ostrově White Island v roce 2019 byla shledána vinnou také firma udělující povolení k návštěvám ostrova. Společnost bratrů Jamese, Andrewa a Petera Buttleových, kteří White Island vlastní, podle soudu neudělala vše pro snížení rizik, informoval v úterý zpravodajský server BBC News.
31. 10. 2023|

Turisté evakuovaní z egyptské Taby se v noci vrátili do Česka

Turisté evakuovaní z Egypta jsou zpátky v Česku. Všechna tři letadla přistála po půlnoci v Brně a v Praze. Zpátky se vrátilo 479 lidí. Cestovní kancelář přepravila klienty zpět poté, co v Egyptě zaútočili zřejmě jemenští šíitští povstalci Hútíové. Zatím ale není jasné, jestli severoafrická země byla primárním cílem. V letovisku Taba dron zasáhl zdravotnické středisko, další exploze se ozvala v nedaleké Nuweibě.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 20:09|

Z nadjezdu u italských Benátek se zřítil autobus. Mezi oběťmi jsou děti a turisté

Nejméně jednadvacet mrtvých si v úterý vyžádala nehoda autobusu nedaleko italských Benátek. Zřítil se ze silničního nadjezdu, uvedl starosta města podle italských médií. Autobus dopadl blízko železniční tratě a ihned poté vzplál. Mezi oběťmi jsou podle médií i děti. Na místě zasahují záchranáři.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 23:31|

Památky táhly o prázdninách méně než před covidem a válkou. Příští rok budou někteří kasteláni šetřit

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos do konce srpna 3,3 milionu lidí, z toho 1,9 milionu o prázdninách. Nejvíce z nich se vydalo na jihomoravský zámek Lednice. Podle generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové je sice letos o státní památky větší zájem než loni, ale zároveň přichází méně návštěvníků, než bylo zvykem před pandemií covidu-19 a před válkou Ruska proti Ukrajině. Chybějí hlavně zahraniční turisté – ti asijští i ruští. Ústav se navíc bude muset příští rok vypořádat i s menším příspěvkem na provoz.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:32|

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Šumavský národní park nabízí tipy na méně turisticky exponovaná místa

Správa šumavského národního parku chce ulevit turisticky nejatraktivnějším a nejnavštěvovanějším místům. Na sociálních sítích začala nabízet tipy na jiná, také zajímavá místa, která ale nejsou tak známá, a tudíž jsou turisty opomíjená. Nacházejí se na Šumavě i v jejím podhůří. Vybírají je sami strážci národního parku.
24. 8. 2023|

Vlaky na Šumavu nezvládají nápor turistů, část úseků proto posilují autobusy

Vlaky na takzvané šumavské lokálce mezi Českými Budějovicemi a Volary jezdí kvůli opravám pomaleji. Hlavně o víkendu tak na oblíbené trase nestíhají nápor turistů. Jihočeský kraj proto posílil některé úseky autobusy. Ty přepraví i cyklisty.
24. 7. 2023|

Situace na hořícím Rhodosu je velmi vážná, řekl velvyslanec. Evakuují se tisíce turistů

Dvacet tisíc turistů a tamních obyvatel se muselo evakuovat kvůli lesním požárům na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, uvedla tamní policie. Podle ní jde o největší záchrannou akci. Týká se i stovek Čechů v ohněm ohrožených turistických letoviscích. Některé přepravily autobusy nebo lodě, jiní museli jít do bezpečí i deset kilometrů pěšky. Evakuovaní míří do tělocvičen, na stadiony nebo do jiných přeplněných hotelů. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy k registraci do systému Drozd. Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) v případě potřeby připravené vyslat vládní letadlo.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 22:01|

Před plameny prchali pěšky dlouhé kilometry. Češi popisují útěk na Rhodosu

Požáry na řeckém ostrově Rhodos vyhnaly z domovů a hotelů na dvacet tisíc lidí. Někteří Češi popisují dramatický útěk, při kterém si nestihli vzít ani doklady. Turisté si stěžují na chaos a nedostatečnou komunikaci ze strany cestovních kanceláří. Někteří našli náhradní ubytování v hotelech, evakuačních centrech nebo přímo v řeckých domácnostech. Situace je podle velvyslance vážná. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy na ostrově k registraci do systému Drozd.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 18:16|

Dvě léta s požárem. Před ohněm utíkali z Chorvatska i Češi ze Hřenska

Rozsáhlý požár poblíž chorvatského Šibeniku se dotkl i českých turistů, kteří u Jadranu trávili dovolenou. Zatímco někteří se evakuovali tak rychle, že na místě nechali většinu věcí, jiní se přesunuli jen o kus dál a později se vrátili zpět na místo, které o den dřív halil hustý dým.
14. 7. 2023|

Všichni strážci v šumavském národním parku dostanou kamery. Budou nahrávat jednání s turisty

Národní park Šumava chce po loňském testovacím provozu pořídit kamery zaznamenávající jednání s návštěvníky pro všechny své strážce, kteří se pohybují v terénu. Park k tomu vede mimo jiné rostoucí agresivita některých turistů.
9. 7. 2023|

„Jsme silnější než všechny politické strany dohromady.“ Turisté opravují a udržují tisíce kilometrů tras Českem

V Česku je přes 44 tisíc kilometrů turistických tras a jen o něco méně cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stály jen loni skoro 17 milionů korun. Peníze jdou z dotací, o práce se ale stará hlavně Klub českých turistů (KČT). Ten slaví 135 let od svého založení a chystá novinku. Dva tisíce kilometrů tras, po kterých se dá chodit na přírodním povrchu a nejezdí tam auta ani kola. Získají označení Pěšky pro zdraví.
10. 6. 2023|

Cyklista tahal kolo pod kládami, důchodce se plazil pod stromem. Zákaz vstupu řada turistů porušuje

Lidé porušují zákaz vstupu na turistické stezky, kde hrozí pád suchých stromů. Podle starostů obcí zbytečně riskují se zdravím. Jednou z takových lokalit je například úsek u řeky Sázavy nedaleko Stvořidel. Vrcholí tam těžba kůrovcového dřeva a na cestě jsou poražené kmeny. Stejný problém řeší i na jihu Čech, kde platí omezení kvůli následkům silného větru.
1. 6. 2023|

Na italském Lago Maggiore se potopila loď s turisty, zahynuli čtyři lidé

Na jezeře Lago Maggiore v Itálii zemřeli v neděli večer čtyři lidé, když se tam v bouři převrátila loď s 24 osobami na palubě. Mezi oběťmi jsou dva příslušníci italských tajných služeb, jeden Izraelec a ruská manželka italského majitele lodi, píší italská média. Příčiny nehody úřady začnou vyšetřovat.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 19:06|

Cesta napříč Českem láká stále více lidí. Hodně oblíbená je stezka podél severních hranic

Několikadenní nebo organizované pochody jsou v Česku stále oblíbenější. Turisté při nich ujdou sto i více kilometrů. ČT to potvrdil místopředseda Klubu českých turistů (KČT) Zdeněk Cabalka a organizátoři pochodů. Češi se podle nich inspirovali v zahraničí. Zájem vzrostl i kvůli covidovému omezení cestování.
28. 5. 2023|

Karlovarské hotely jsou neobvykle zaplněné, i když ruští turisté z města takřka vymizeli

Jen hrstku ruských turistů přivítaly loni hotely v Karlovarském kraji. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 jich ubylo téměř 80 tisíc. Výpadek ale začali nahrazovat Češi a Němci. Zimní sezona, která bývá v lázních slabá, směřuje dokonce k návštěvnickému rekordu.
7. 2. 2023|

V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|

Silvestr je nejteplejší v historii měření. Ve středních Čechách a Praze bylo až 18,2 stupně

Přelom roku je letos mimořádně teplý. Leckde byl nejteplejší Silvestr v historii – rekordy nevydržely více než na dvou třetinách stanic, kde meteorologové měří teploty přes třicet let. Až osmnáctistupňovým maximům neodolal ani historický celorepublikový rekord pro poslední den roku, který byl z roku 1935. Oteplení doprovodil silný vítr. Na Sněžce naměřili meteorologové poryvy odpovídající síle orkánu, v části Slezska platí kvůli větru až do půlnoci výstraha. Protože také prší, je počasí velmi nepříznivé pro lyžaře. Některá střediska omezují provoz.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 17:16|

V peruánském městě Cuzco uvázlo kvůli nepokojům na pět tisíc turistů

Kolem pěti tisíc turistů uvázlo v peruánském městě Cuzco kvůli nepokojům, které vypukly minulý týden po sesazení levicového prezidenta Pedra Castilla parlamentem. Protesty a střety s policií si od té doby vyžádaly přes 20 životů, napsal server BBC.
17. 12. 2022|

Modrý sloup zůstane turistům nepřístupný. Klíčový je tetřev

Ani po desítkách let žádostí obcí na Šumavě se turistům z české strany neotevře hraniční přechod Modrý sloup. Vedení národního parku navrhovalo otevření stezky Luzenským údolím, pokud se rozšíří klidové území rezervace a neohrozí to populaci tetřeva hlušce. Ministerstvo životního prostředí ale s takovým návrhem nesouhlasí, a to i proto, že podle něj park daná území dosud nemá vymezená. Řízení o zpřístupnění hraničního přechodu proto zastavilo.
16. 12. 2022|

Za nemanželský sex až rok vězení, schválili Indonésané. Týká se to i turistů

Indonéský parlament schválil nový trestní zákoník, který mimo jiné zakazuje nemanželský sex a soužití nesezdaných párů. Nová norma, která se bude vztahovat na Indonésany i cizince, počítá s trestem až jednoho roku vězení za pohlavní styk mezi lidmi, kteří neuzavřeli manželství. Zákon musí ještě podepsat prezident, upozornily agentury AP a Reuters. Platnost zákazu i pro cizince kritizují mimo jiné firmy podnikající v cestovním ruchu.
6. 12. 2022|

Na Slovensku havaroval autobus s českými turisty. Devět lidí se zranilo

Při nehodě autobusu s českými turisty na jihu Slovenska se ve čtvrtek zranilo devět lidí, utrpěli lehčí i těžší zranění. Podle hasičů autobus s asi 50 cestujícími bokem narazil do stromů. K události došlo v katastru obce Dolný Bar nedaleko města Dunajská Streda.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 13:05|