TÉMA

Jízdné

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Ostravská MHD podraží. Podnik reaguje na ceny energií i růst mezd

Ceny krátkodobých nezlevněných jízdenek v Ostravě vzrostou od 10. prosince z 25 na 30 korun. Nově ale budou platit pro přestup 60 minut místo 45. Dlouhodobé jízdenky zdraží v průměru o deset procent. Informovali o tom zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) a města, které je jeho zřizovatelem. Městem navržený tarif schválila valná hromada společnosti Koordinátor ODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji.
23. 11. 2023|

V Jihomoravském kraji končí papírové předplatní jízdenky

Čtvrtletní a roční předplatní jízdenky na cestování po Jihomoravském kraji budou od 1. prosince pouze v elektronické podobě. V březnu příštího roku skončí papírové jízdenky i u měsíčního předplatného. Cílem změn je zjednodušení odbavování cestujících i zlevnění dopravy. Kraj také reaguje na narůstající zájem o elektronické jízdné. U jednorázové jízdenky možnost papírové zůstává, možnost nákupu se rozšíří i přes validátor.
15. 11. 2023|

Na východě Čech zdraží jízdné ve veřejné dopravě

Základní jízdné v regionálních vlacích a autobusech na východě Čech zdraží od 10. prosince o osm procent. Podle náměstka pardubického hejtmana pro dopravu Michala Kortyše (ODS) zdraží tarif v integrovaném systému IREDO po dvou letech. IREDO je společný dopravní systém Pardubického a Královéhradeckého kraje.
10. 11. 2023|

Jízdné v regionální dopravě v Libereckém kraji zdraží o čtyři až šest procent

Jízdné v regionální dopravě v Libereckém kraji zdraží od příštího roku v průměru o čtyři až šest procent. Nárůst se týká jednotlivých jízdenek i vícedenních pro konkrétní tarifní pásma zvaných časovky. Beze změn zůstanou jen ceny celokrajských síťových jízdenek, které se vyplatí pravidelným cestujícím při dojíždění nad třicet pět kilometrů a u roční nad dvacet kilometrů.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 17:25|

Státní tarif i jízdenky Českých drah v prosinci o desetinu zdraží

České dráhy zdraží jízdné. Od 10. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, se ceny jízdenek podle firmy zvýší v průměru o 9,5 procenta. Shodně zdraží i státní tarif OneTicket, který je možné použít i ve vlacích jiných dopravců. Dráhy zdůvodnily chystané zdražení inflací – rostoucími cenami údržby či nafty. Růstem nákladů vysvětlovaly zvýšení jízdného i loni, kdy stouplo v průměru o 15 procent.
25. 9. 2023|

Cestující v Ústeckém kraji si připlatí za MHD

Většina měst v Ústeckém kraji od září zvyšuje jízdné v městské hromadné dopravě. Například v Děčíně cestující nově zaplatí za obyčejný lístek na tři čtvrtě hodiny 24 korun. To je o dvě koruny více než dosud. V Mostě pak stoupne jízdné od října o deset procent.
5. 9. 2023|

MHD ve Zlíně a Otrokovicích podraží. Ceny jízdenek se neměnily 11 let

Jízdné v městské hromadné dopravě (MHD) ve Zlíně a sousedních Otrokovicích se od září zvýší. Nejlevnější běžná jízdenka bude za osmnáct korun, bude přestupní a platit bude třicet minut. Zdraží také časové kupony, průměrně o třicet procent. Jízdné v MHD se neměnilo od začátku roku 2012.
28. 8. 2023|

Pod Pradědem si turisté připlatí za jízdné i parkovné

S letními prázdninami stoupá počet turistů na horách. Často parkují v okolních obcích. Zatímco v beskydské Ostravici už dva roky lidé pod Lysou horou auto nechat nemohou, v Jeseníkách vedení Moravskoslezského kraje zvýšilo ceny za parkování. Nově turisté zaplatí o tři sta korun více. Parkování v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně je nyní stojí osm set korun. Podle tamních chatařů ubývá turistů v okolí Pradědu. Jízdné kraj zdražil od poloviny června. Argumentuje vyššími náklady na provoz rekreační linky.
4. 7. 2023|

Místo přepážky telefon. Liberecký kraj modernizuje systém veřejné dopravy

Nový odbavovací systém zjednoduší od července cestování veřejnou dopravou v Libereckém kraji. Lidé už nebudou muset na přepážku, vše včetně nákupu týdenních či měsíčních jízdenek vyřídí on-line. Kraj neruší možnost platit ve veřejné dopravě hotovostí, podporuje ale využití bezhotovostních plateb, kde jsou jízdenky o pětinu levnější. Uvedl to ve čtvrtek Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.
1. 6. 2023|

V Olomouci od září zdraží MHD, cena základní jízdenky vzroste z osmnácti na dvacet korun

V Olomouci od 1. září zdraží jízdné v městské hromadné dopravě. Základní jízdenku si cestující v předprodeji nebo mobilní aplikaci pořídí za 20 korun namísto současných osmnácti. Zlevněná jízdenka podraží o korunu na deset korun a cena SMS jízdenky bude činit 22 korun. Podle mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Anny Sýkorové se změna dotkne především krátkodobých jízdních dokladů, méně dopadne na měsíční, čtvrtletní a ostatní dlouhodobé kupony.
10. 5. 2023|

Jedna aplikace, cena i sleva. Plzeň a Plzeňský kraj od dubna sjednotí systémy veřejné dopravy

Vedení města Plzně a Plzeňského kraje se rozhodla propojit od dubna své systémy veřejné dopravy. Ceny jízdného, včetně slev pro seniory a studenty, tak budou sjednocené. Na cesty, na které bylo potřeba několik karet nebo účtů u různých dopravců, už bude stačit jen jediná společná aplikace.
30. 3. 2023|

Řada krajů zdražuje jízdné v autobusech

Cestující krajských autobusových dopravců si letos připlatí. Provozovatelé napříč republikou totiž zdražují jízdné, a to i o desítky procent. Zvyšování cen má reagovat na růst provozních nákladů, které ovlivnila inflace a krátkodobě i ceny pohonných hmot.
23. 2. 2023|

Kupka: Dálniční známky v Česku zdraží

Dálniční známky v Česku zdraží, řekl v neděli v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj je to nezbytné pro další investice. Nové ceny známek zatím nepředstavil, už dříve ovšem připustil možnost každoročního zdražování o inflaci. Ministerstvo dopravy podle Kupky také chystá úspory v řádu desítek milionů korun.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 16:54|

Kupka chce zachovat slevy na jízdném, záležet ale bude na rozpočtu

Ministerstvo dopravy má hotovou analýzu, která má určit další nastavení slev na jízdném pro studenty a seniory. Potvrdil to šéf resortu Martin Kupka (ODS). Rád by zachoval současnou slevu padesát procent, hlavní ale podle něj bude rozhodnutí vlády.
12. 2. 2023|

Zvýhodněné jízdné letos stát vyšlo na pět miliard korun. Úřady zkoumají, jestli sleva není moc vysoká

Stát za letošní zvýhodněné jízdné pro studenty a seniory zaplatí dopravcům pět miliard korun. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevu vláda tento rok snížila z pětasedmdesáti na padesát procent. V současnosti úřady zkoumají, jestli není i tak moc vysoká.
24. 12. 2022|

Středočeský kraj od dubna zdraží jízdné ve veřejné dopravě, nejvíc vyskočí ceny krátkých jízd

Středočeský kraj od dubna příštího roku zdraží jízdné ve veřejné dopravě. Důvodem je růst nákladů na elektřinu a paliva. Nejvíc zdraží krátkodobé jednorázové jízdné, patnáctiminutová jízdenka nově vyjde na 20 korun místo současných čtrnácti. Časové kupony budou dražší o pět procent. Rozhodli o tom v pondělí krajští zastupitelé. Část opozice návrh kritizovala, podle zastupitele za ANO Roberta Bezděka nezohledňuje sociálně ohrožená území. Radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) namítl, že tarify nemohou nahrazovat sociální politiku státu.
28. 11. 2022|

Zdraží vlaky, autobusy i městská doprava. Někteří dopravci navýší ceny až o patnáct procent

Jízdenky podraží. Cenu plánují zvednout téměř všichni železniční dopravci. Cestující si připlatí i v meziměstských autobusových spojích a za veřejnou dopravu v řadě měst. Vláda si chce navíc udělat analýzu, jestli by státnímu rozpočtu pomohlo další omezení slev na jízdném pro studenty a seniory.
28. 11. 2022|

Jízdné v Moravskoslezském kraji v prosinci zdraží. Kdo si kupuje lístek až u řidiče, pocítí to více

Krajská společnost Koordinátor ODIS schválila změny ve struktuře a ceníku tarifu veřejné dopravy v Moravskoslezském kraji. Znamená to zdražení jízdného i zrušení některých jízdenek. Kraj zdůvodnil zvýšení cen zdražováním pohonných hmot a dalších nákladů na dopravu. Nový tarif začne platit 11. prosince.
25. 11. 2022|

Předseda dopravních podniků Pelikán: Zvyšování cen jízdného je nevyhnutelné

Zvyšující se ceny energií a pohonných hmot se podepisují i na dopravních podnicích, které postupně začínají zvedat ceny jízdného. V pořadu Drahé Česko vysvětloval situaci Tomáš Pelikán, ředitel Dopravního podniku města Pardubic a předseda Sdružení dopravních podniků ČR.
24. 11. 2022|

Jízdenky v krajské dopravě na jižní Moravě zdraží od března téměř o pětinu

Jízdenky v krajské integrované dopravě na jižní Moravě od 1. března zdraží. Předplatní jízdenky budou v průměru dražší o sedmnáct procent, jednorázové v průměru o devatenáct procent. Oba druhy budou levnější v případě, že si je cestující koupí elektronicky, což v případě jednorázových jízdenek znamená nákup přes aplikaci Poseidon. Důvodem zdražení jsou rostoucí náklady na provoz systému. Naposledy se jízdné v kraji zdražovalo od 1. ledna 2012 a kumulovaná inflace činí od této doby 37 procent, řekl náměstek hejtmana Jiří Crha (ODS). I když je součástí krajského systému i brněnská MHD, jízdné v ní zůstává stejné.
23. 11. 2022|

Jízdenky na železnici zdraží od 11. prosince o 15 procent, oznámily České dráhy i ministerstvo

Jízdenky na železnici zdraží od 11. prosince o patnáct procent. Takové zdražení chystají státní dopravce České dráhy u kilometrických tarifů i ministerstvo dopravy pro systém jednotného tarifu (SJT) One Ticket. Jednotné jízdenky lze využívat téměř ve všech vlacích v Česku bez ohledu na dopravce.
18. 10. 2022|

Vlaky a autobusy v prosinci zdraží. Otázka o kolik, zůstává stále nezodpovězená

Druhou prosincovou neděli začnou ve veřejné dopravě platit nové jízdní řády a zároveň i ceníky jízdného. Zatímco však návrhy jízdních řádů jsou na světě, nové ceníky kraje a dopravci vesměs tají. Není zatím ani jasné, o kolik zdraží České dráhy, ani státní jednotný tarif, i když ministr dopravy hovořil o tom, že by měl být nový ceník výsledkem diskusí, které se měly uskutečnit počátkem října. Z krajů sice uvažuje o zdražení většina, ale jen část z nich už ho schválila.
13. 10. 2022|

České dráhy zdraží. Cenový skok ale bude nižší než inflace, řekl Kupka

České dráhy (ČD) v příštím roce určitě nezdraží jízdné ve výši současné inflace, zvýšení cen bude nižší. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Průměrná míra inflace v Česku se nyní pohybuje kolem 17 procent. ČD se chystají zdražovat kvůli nárůstu nákladů na energie a materiál. Zdražení podle Kupky nepřesáhne 15 procent. Ministr chce hledat v dopravě úspory.
18. 9. 2022|