TÉMA

São Paulo

Za agresivitu psů nemůže jen plemeno, ukázal brazilský výzkum

Některá plemena psů se označují za agresivní. Nový výzkum provedený v Brazílii ale ukazuje, že plemeno je jen jednou z řady vlastností, které mají na agresitivu jednotlivých psů vliv. Autoři studie, kterou otiskl časopis Applied Animal Behaviour Science, se zaměřili nejen na fyzické parametry zvířat, ale i na sociální a environmentální faktory.
17. 1. 2023|

Města v Amazonii se stávají zdrojem oxidu uhličitého. Viníkem je hlavně odlesňování

Osm z deseti brazilských měst, která na národní úrovni produkují nejvíce oxidu uhličitého, leží v Amazonii a u všech emise souvisí zejména s odlesňováním. První příčku zaujímá amazonské město Altamira, na které připadá dvojnásobek emisí CO2 ve srovnání s nejlidnatějším brazilským městem Sao Paulem. Vyplývá to ze studie brazilské platformy Klimatická observatoř, která sdružuje sedm desítek ekologických organizací.
14. 6. 2022|

Do nebezpečných brazilských favel nechtěly firmy doručovat zboží. Změnil to mladý podnikatel

V chudinských čtvrtích brazilských měst žije na dvanáct milionů lidí. I na ně od loňského roku dopadly uzávěry vyvolané pandemií. Nákupy v e-shopech pro ně zpočátku nebyly řešením, přepravní společnosti jim totiž odmítaly zboží doručit. Tak přišel podnikatel, který má pro strach uděláno. Jeho přepravní startup teď velmi rychle expanduje.
2. 12. 2021|

Na hasiče v Brazílii se při cvičení zřítil kus jeskyně, devět z nich zemřelo

Členové týmu dobrovolných hasičů v Brazílii se při nacvičování zásahu v jeskyni dostali do závalu. Devět z nich neštěstí nepřežilo. S odvoláním na úřady státu São Paulo o tom v pondělí informují agentury AFP a AP. Prvotní informace hovořila o jednom mrtvém a několika zraněných.
1. 11. 2021|

Brazilské město Serrana naočkovalo 96 procent dospělých a epidemie zmizela

Malé městečko obklopené poli cukrové třtiny v jihovýchodní Brazílii se stalo vzorovým příkladem, který ukazuje, že i málo účinná vakcína dokáže pandemii covidu výrazně potlačit.
3. 6. 2021|

Studie připisuje klimatickým změnám 37 procent úmrtí způsobených horkem. Města se adaptují

Více než třetina úmrtí způsobených horkem je nyní přímým důsledkem oteplení globálního klimatu, uvádí nová studie na téma dopadů klimatických změn. Podle autorů každý rok čistě kvůli tomuto faktoru zemřou tisíce lidí. Započteny přitom nejsou oběti dalších fenoménů spojených s oteplováním, jako jsou intenzivnější bouře nebo sucha. Studie vyšla v odborném časopise Nature Climate Change.
2. 6. 2021|

Brazílie zjistila novou variantu koronaviru, je podobná té jihoafrické

Brazílie zjistila ve státě Sao Paulo novou variantu koronaviru, která je podobná jihoafrické variantě viru. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na šéfa výzkumného institutu Butantan. Šéf tohoto institutu sídlícího v Sao Paulu také uvedl, že pacient s touto variantou nebyl v Jihoafrické republice, ani nebyl v kontaktu s nikým, kdo by se odtamtud vrátil.
31. 3. 2021|

Brazilský zdravotní systém je na pokraji zhroucení, pandemie v zemi dál sílí

Nákaza koronavirem se v Brazílii v těchto dnech šíří nebývalým tempem. Denní přírůstky nových infekcí přesahují sedmdesát tisíc, rekordně stoupá i počet mrtvých. Místní zdravotní systém je na hranici zhroucení. I když prezident Jair Bolsonaro epidemii nadále zlehčuje, některé státy zpřísňují restrikce. Odborníci dávají zrychlující se šíření nemoci do souvislosti také s takzvanou brazilskou variantou koronaviru.
4. 3. 2021|

Brazilské město Manaus dosáhlo zřejmě skupinové imunity proti covidu. Přesto tam případů znovu přibývá

Veřejnost po celém světě je už mnohde unavená bojem proti covidu-19; stále hlasitěji tedy zní hlasy po tom, aby se šíření nemoci „uvolnily otěže“ a virus se nechal projít populací. Ta by pak využila takzvané skupinové imunity. Klíčová otázka ale zní: co by tento experiment přinesl a co by stál? Brazilské město Manaus se touto cestou vydalo.
12. 10. 2020|

Francie si připsala první vítězství, boj ale nekončí, prohlásil Macron. Evropa dál uvolňuje opatření

Evropské země dál rozvolňují protipandemická pravidla. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že celá Francie bude od pondělí brána jako „zelená zóna“ s nízkým rizikem šíření koronaviru. Španělsko otevře hranice o více než týden dřív, než původně plánovalo. Na začátku týdne se navíc obnoví velká část schengenského prostoru. Některá opatření ruší i Bulharsko navzdory tomu, že v zemi stoupá počet nových případů.
14. 6. 2020Aktualizováno14. 6. 2020, 21:36|

Země EU by měly do pondělí zrušit hraniční kontroly. V červenci chce Komise otevřít i vnější hranici

Evropská komise doporučila členským státům, aby do pondělí zrušily hraniční kontroly. Od července by se pak částečně mohla otevřít i vnější hranice Unie. V brazilském nejlidnatějším městě Sao Paulo se ve středu –⁠ zatím jen na několik hodin –⁠ otevřela většina z obchodů.  Latinská Amerika přitom nadále zůstává ohniskem nákazy, podle Reuters už v regionu s koronavirem zemřelo přes 70 tisíc lidí.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 23:02|

Na Slovensku se otevřou nákupní centra a divadla. Latinská Amerika hlásí celkem přes půl milionu nakažených

Slovensko od středy umožní otevřít velká obchodní centra a rovněž kina a divadla pro nanejvýš sto lidí, restaurace budou moci podávat jídlo i ve svých vnitřních prostorech. Od června budou v omezeném režimu otevřeny školky a část základních škol, které úřady v zájmu zpomalení šíření pandemie koronaviru uzavřely v polovině března. Latinská Amerika registruje celkem přes půl milionu lidí s covidem-19 a na třicet tisíc úmrtí, zhruba polovina nakažených i úmrtí připadá na Brazílii. V Německu počet nově nakažených nadále klesá.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 21:59|

Belgie zavádí „koronavirové bubliny“, Británie zůstává v karanténě

V Belgii smí nově každá domácnost pozvat na návštěvu maximálně čtyři lidi z jiné domácnosti. Členové této „koronavirové bubliny“ se pak mohou vzájemně navštěvovat. V Německu se zvýšilo takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden infikovaný, nad hranici jedné, což znamená, že se tam nákaza znovu rozšiřuje. Velká Británie pak příliš nemění nastavený karanténní režim, do práce by se ale měli začít vracet zaměstnanci továren či stavební dělníci. Brazílie za uplynulý den opět hlásí vysoký počet úmrtí pacientů s koronavirem.
10. 5. 2020Aktualizováno10. 5. 2020, 21:21|

Brazílie hlásí rekordně vysoký přírůstek obětí, Francie naopak nejnižší za mnoho týdnů

Brazílie za uplynulý den registrovala rekordní počet úmrtí pacientů s koronavirem, zemřelo 751 lidí. Nákaza se tam podobně jako v minulých dnech potvrdila u zhruba deseti tisíc lidí. Slovensko naopak poprvé od 10. března nezaznamenalo ani jednoho nového nakaženého. Britský premiér Boris Johnson v neděli podle listu The Times oznámí povinnou dvoutýdenní karanténu pro každého, kdo přicestuje do země. Ve Francii přibylo nejméně mrtvých za skoro dva měsíce.
9. 5. 2020Aktualizováno9. 5. 2020, 21:01|

V Brazílii zatkli bývalého prezidenta Temera. Čelí obviněním z korupce

Brazilská policie zatkla bývalého prezidenta Michela Temera kvůli obviněním souvisejícím s největší korupční aférou v historii země. Podle médií o tom informovaly brazilské justiční orgány. Temer již minulý rok čelil několika obviněním z korupce a praní špinavých peněz, avšak před zatčením jej chránila prezidentská imunita.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 21:24|

Střelba na škole v brazilském Sao Paulu: Dva mladíci zabili nejméně deset lidí

Dva ozbrojení mladíci začali ráno střílet ve státní škole na předměstí největšího brazilského města Sao Paula. Při incidentu zemřelo nejméně 10 lidí a dalších 17 bylo zraněno. Mezi mrtvými je nejméně pět školáků, zaměstnanec školy i náhodný kolemjdoucí. Informovala o tom místní média, podle nichž zemřeli i dva mladí střelci, kteří zřejmě po činu spáchali sebevraždu.
13. 3. 2019|

Brazílie zemí rozmanitosti. Svou stopu v zemi zanechali i čeští migranti

Nový život v novém světě – lákadlo, za kterým se přes oceán vydaly miliony lidí z Evropy i z Asie. Brazilské São Paulo je už dvě století jednou z největších metropolí, kde se mísí národy i kultury z celého světa. Vlastním kořenům se ale potomci přistěhovalců s každou generací vzdalují.
13. 1. 2019|