TÉMA

Justin Trudeau

Obří turné Taylor Swiftové plní státní kasy a hýbe mezinárodními vztahy

Nikdo jiný neovlivňuje současnou popkulturní scénu tak silně jako Taylor Swiftová. Zájem o její koncerty je tak veliký, že může ovlivnit i mezinárodní vztahy, jak se ukázalo v jihovýchodní Asii. Singapurský premiér musel vysvětlovat, proč zpěvačka nevystoupí v žádné jiné zemi regionu. Její tvorba a síla značky se už stala předmětem studia i na významných amerických univerzitách, včetně Harvardu.
6. 3. 2024|

Válka musí skončit jen jedním způsobem, a to naším vítězstvím, vzkázal z letiště Hostomel Zelenskyj

Válka musí skončit naším vítězstvím, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj u příležitosti druhého výročí od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Z letiště Hostomel vzkázal, že právě zde si Rusové mysleli, že dobudou Ukrajinu za dva dny, proto dva roky poté právě zde vítá přátele a partnery. Do Kyjeva totiž v sobotu dorazili šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, italská premiérka Giorgia Meloniová a ministerští předsedové Belgie a Kanady Alexander De Croo a Justin Trudeau, aby vyjádřili solidaritu napadené zemi. Trudeau a Meloniová se Zelenským později podepsali bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 22:17|

Hamás viní Izrael ze zabití stovek lidí v nemocnici v Gaze. Podle Tel Avivu výbuch způsobila palestinská raketa

Nejméně pět set lidí zahynulo podle teroristické organizace Hamás ovládající Gazu při izraelském náletu na nemocnici al-Ahlí ve městě Gaza. Izraelská armáda uvedla, že výbuch způsobila raketa palestinské teroristické organizace Islámský džihád. O odpovědnosti Izraele nepochybuje řada muslimských zemí, které událost důrazně odsoudily. Ze Západu zní obecná prohlášení, že nelze zasahovat civilní cíle, a výzvy k vyčkání na potvrzení informací.
17. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 01:09|

Indie dala Kanadě po vraždě sikha ultimátum. Ze země musí odejít desítky diplomatů

Indie požaduje, aby Kanada nejpozději do 10. října stáhla ze země asi čtyřicet ze stávajících šedesáti diplomatů, jinak mohou přijít o imunitu. S odkazem na dobře informované zdroje to napsal server The Financial Times (FT). Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli nedávnému prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua. Ten tvrdí, že za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.
3. 10. 2023|

Spojené státy pošlou Ukrajině balistické střely ATACMS, slíbil Biden podle NBC News

Americký prezident Joe Biden slíbil svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému, že USA pošlou Ukrajině malý počet taktických balistických střel ATACMS, které mají dolet kolem tří set kilometrů. Uvedla to v pátek televize NBC News s odvoláním na tři informované americké činitele a jednoho úředníka z Kongresu. Kdy Biden poskytnutí střel Kyjevu oficiálně oznámí, není jasné. Zelenskyj ve čtvrtek navštívil amerického prezidenta v Bílém domě. Úřad amerického prezidenta i Pentagon věc odmítly komentovat. Pomoc po Zelenského návštěvě Kanady přislíbila i Ottawa.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 22:31|

Kanada stahuje několik diplomatů z Indie. Čelili výhružkám kvůli výroku premiéra

Kanadští diplomaté se stali v Indii terčem výhrůžek na sociálních sítích, a kanadský zastupitelský úřad se proto rozhodl, že dočasně „upraví“ počet svých zaměstnanců v zemi. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indická média. Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli pondělnímu prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua, podle nějž za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.
21. 9. 2023|

Trudeau nařkl Indii ze zapojení do vraždy představitele Sikhů. Dillí varuje občany před cestou do Kanady

Mezi Indií a Kanadou výrazně vzrostlo napětí poté, co kanadský premiér Justin Trudeau prohlásil, že podle kanadských tajných služeb za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda. Obě země si vzájemně vypověděly po jednom diplomatovi. Nově Indie vyzvala své občany pobývající v Kanadě i ty, kteří se do země chystají, k opatrnosti.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 21:22|

Kanada viní Indii z podílu na vraždě sikhského vůdce, Dillí to označilo za absurdní

Mezi Kanadou a Indií vypukla diplomatická roztržka kvůli červnové vraždě vůdce sikhské komunity na kanadské půdě. Ottawa tvrdí, že za činem může být indická vláda, ta to označila za „absurdní a zaujaté“. Na vypovězení indického diplomata z Kanady zareagovalo Dillí recipročním krokem a zároveň vyzvalo Ottawu, aby podnikla rázné právní kroky vůči protiindickým silám působícím z jejího území.
19. 9. 2023|

Intenzita požárů v Britské Kolumbii zesílila. Desetitisícům lidí nařídili evakuaci

Počet lidí, kterým byla kvůli požárům v kanadské provincii Britská Kolumbie nařízena evakuace, se zvýšil na 35 tisíc. Intenzita požárů dále zesílila, napsala v neděli agentura Reuters.
20. 8. 2023|

V Kanadě se srazil kamion s autobusem převážejícím seniory. Zemřelo nejméně patnáct lidí

Nejméně patnáct mrtvých a deset raněných si vyžádala srážka kamionu s malým autobusem na křižovatce v kanadské provincii Manitoba, uvedla policie. V autobusu cestovalo 25 lidí, převážně seniorů. K nehodě došlo ještě ve čtvrtek místního času u města Carberry, které leží asi 170 kilometrů na západ od Winnipegu, administrativního centra provincie.
16. 6. 2023|

Kanada viní Čínu ze zastrašování poslance, země si vzájemně vyhostily diplomaty

Kanada vyhostila čínského diplomata kvůli údajnému zastrašování kanadského opozičního poslance Michaela Chonga, který dlouhodobě kritizuje přístup čínských úřadů k etnické menšině Ujgurů. Čína v reakci na to oznámila vyhoštění vedoucí kanadského konzulátu v Šanghaji. Peking nevyloučil další odvetná opatření.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 21:17|

Původ tří sestřelených objektů je stále neznámý, s Čínou ale nesouvisejí, řekl Biden

Původ trojice neidentifikovaných létajících objektů sestřelených minulý týden nad Severní Amerikou je stále neznámý. Podle prezidenta USA Joea Bidena nicméně nemají souvislost se špionážním čínským balonem sestřeleným dříve nad Atlantským oceánem ani s vojenskými aktivitami jiné země. Biden to řekl novinářům na tiskové konferenci z Bílého domu. Oznámil také, že plánuje hovořit s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:58|

Armáda USA vyzdvihla zbytky sestřeleného čínského balonu. Byly tam podle ní i zpravodajské senzory

Americká armáda vyzdvihla z Atlantského oceánu důležité elektronické součástky z objektu, který označuje za čínský špionážní balon a který 4. února sestřelila u pobřeží Jižní Karolíny. S odvoláním na prohlášení armády o tom informovala agentura Reuters. Mezi nalezenými součástkami jsou také senzory, jejichž účelem bylo podle armády shromažďování zpravodajských informací.
14. 2. 2023|

Nad Severní Amerikou se objevil další neidentifikovaný objekt. Spojené státy jej sestřelily

Armáda Spojených států sestřelila nad Huronským jezerem neidentifikovaný objekt. S odvoláním na americké činitele o tom v neděli informují zahraniční tiskové agentury. Za poslední tři dny je to nad Severní Amerikou už třetí neznámý objekt, který armáda sestřelila. Minulý týden pak Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní.
12. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 00:00|

Americké a kanadské stíhačky sestřelily další neidentifikovaný létající objekt, oznámil Trudeau

Kanadská a americká letadla sestřelila neidentifikovaný objekt nad severní Kanadou, oznámil v sobotu kanadský premiér Justin Trudeau s tím, že trosky blíže neurčeného předmětu budou nalezeny a prozkoumány. Trudeau řekl, že o celé záležitosti jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem. Ten o den dříve nařídil sestřelit podobný objekt nad Aljaškou.
11. 2. 2023|

Do jeslí u Montrealu narazil autobus, dvě děti zemřely

Dvě děti přišly o život a dalších šest utrpělo zranění, když v kanadském městě Laval nedaleko Montrealu narazil do budovy jeslí autobus městské hromadné dopravy. Řidič autobusu skončil ve vazbě a čelí obviněním ze zabití a nebezpečné jízdy, informuje zpravodajská společnost CBC. Šéf místní policie agentuře AFP řekl, že vyšetřovatelé mají jeho čin za úmyslný.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:17|

„Tři přátelé“ Biden, Trudeau a Obrador jednali zejména o migraci a ekonomice

Posílit spolupráci zejména v ekonomických, migračních a bezpečnostních otázkách se zavázali prezidenti Mexika a Spojených států Andrés Manuel López Obrador a Joe Biden a kanadský premiér Justin Trudeau na dvoudenním summitu, který skončil v noci na středu v mexické metropoli. Tématy jednání byla i ochrana životního prostředí, boj proti obchodu s drogami a posílení role žen.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 17:28|

Policie vyklidila v brazilské metropoli tábor Bolsonarových příznivců

Policie v brazilské metropoli vyklidila tábor příznivců krajně pravicového exprezidenta Jaira Bolsonara. Ti se několik týdnů před kasárnami dožadovali zásahu armády po prezidentských volbách, v nichž Bolsonaro prohrál. Podle místních médií bylo z tábora odvezeno asi dvanáct set lidí k výslechu. Vyklizení nařídil soudce po nedělním útoku Bolsonarových příznivců na sídla tří nejvyšších brazilských institucí v metropoli. Útok odsoudili prezidenti USA, Mexika a Francie a také kanadský premiér či německý kancléř.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 22:52|

Kanada koupí desítky letounů F-35 za stovky miliard korun

Kanada koupí osmaosmdesát bojových letounů F-35 od americké společností Lockheed Martin za 14,2 miliardy dolarů (317 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters, podle níž půjde o největší investici do kanadského letectva za více než třicet let. O nákupu stejného typu letounů jedná se Spojenými státy také Česko.
9. 1. 2023|

Severní Korea odpálila střelu s doletem do Spojených států. Dopadla na sever od Japonska

Severní Korea v pátek vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou v pátek otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Spojené státy test střely odsoudily. Severokorejský vůdce Kim Čong-un  řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:48|

Trudeau obvinil Čínu z pokusů o vměšování do voleb v Kanadě

Kanadský premiér Justin Trudeau obvinil Čínu ze snahy o vměšování do kanadských voleb. Podle něj Peking „hraje agresivní hry“ s cílem poškodit demokratické instituce. Čínské ministerstvo zahraničí v úterý ve své reakci vyzvalo Kanadu, aby skončila s výroky, které poškozují čínsko-kanadské vztahy.
8. 11. 2022|

Lula se po výhře v prezidentských volbách vrátí do čela Brazílie. Bolsonarovi příznivci blokují silnice

Bývalý levicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva se znovu ujme vedení Brazílie. V projevu po oznámení výsledků slíbil sjednotit svou zemi a zavázal se i k ochraně Amazonie. Ve druhém kole prezidentských voleb porazil obhajujícího Jaira Bolsonara, který výsledky zatím nekomentoval. Jeho příznivci však začali demonstrovat a blokují řadu silnic v různých částech země. Pro Lulu hlasovalo 50,9 procenta voličů, Bolsonaro získal 49,1 procenta hlasů.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 22:16|

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

Královna byla skálou, na které stála moderní Británie, uvedla premiérka Trussová

K úmrtí britské panovnice Alžběty II. se vyjádřili také politici přímo z Británie a ze zemí britského společenství (Commonwealthu). Nová britská premiéra Liz Trussová ji označila za skálu, na které byla vystavěna moderní Británie.
8. 9. 2022|