TÉMA

Státní hranice

První česká dálnice se blíží k rakouským hranicím, začala stavba D3 od Nažidel k Dolnímu Dvořišti

Začala stavba příhraničního úseku dálnice D3, který zejména zjednoduší cestování do Rakouska. Částečně využije trasu nynějšího silničního obchvatu Dolního Dvořiště. Práce na něm by měly skončit v roce 2026, několik měsíců po něm by měl být hotový také navazující úsek, který odvede dopravu ze „silnice smrti“ u jihočeské obce Nažidla. Jeho stavbu chce Ředitelství silnic a dálnic rovněž zahájit ještě letos.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 19:02|

D11 mezi Trutnovem a polskou hranicí má platné stavební povolení. Kupka zamítl námitky ekologického hnutí

Budování nového úseku dálnice D11 mezi Trutnovem a státní hranicí s Polskem by mohla začít 19. prosince, stavební povolení je pravomocné. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zamítl rozklad ekologického hnutí Dětí Země. Na webu o tom informoval resort dopravy a šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Děti Země stavební povolení napadly čtyřmi námitkami. Týkaly se evidence činnosti biologického dozoru, způsobu měření intenzity hluku při zkušebním provozu, zásahu dálnice do okraje lesa a stanoviska posouzení vlivu na životní prostředí EIA.
1. 12. 2023|

Rakousko bude kontrolovat hranice s Českem dalších dvacet dní

Rakousko bude dál kontrolovat svoji hranici s Českem. Podle agentury APA rozhodla Vídeň o prodloužení kontrol o dvacet dní, v čemž následovala Německo. I to v týdnu znovu prodloužilo kontroly na hranicích s Českem a také Polskem a Švýcarskem. Nadále tak platí, že Polsko je jediný sousední stát, kam lze cestovat bez jakéhokoli rizika zdržení kvůli hraniční kontrole. Hranice se Slovenskem kontroluje totiž naopak česká policie.
16. 11. 2023|

Po Německu zavede kontroly na českých hranicích i Rakousko. Nebudou plošné, řekl Rakušan

Rakouská policie začne kontrolovat auta na českých hranicích. Od středy – dva dny poté, co zavedli totéž Němci – zahájí namátkové kontroly, oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rakouské ministerstvo vnitra krok potvrdilo a uvedlo, že opatření bude platit prozatím na deset dní od středy. Bez jakéhokoli omezení tak zůstanou průjezdné pouze hranice s Polskem. Naopak na těch německých hrozí na některých přechodech zdržení, po zavedení kontrol se začaly například na dálnici D8 tvořit kolony kamionů.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 19:29|

Slovensko zavede kontroly na hranicích s Maďarskem

Slovensko od čtvrtka na deset dnů zavede kvůli nelegální migraci kontroly na hranicích s Maďarskem, rozhodla vláda v Bratislavě. Slovenský premiér Ľudovít Ódor řekl, že kontroly budou namátkové. Podobný krok vůči Slovensku v úterý ohlásily Česká republika, Polsko a Rakousko. Podle Ódora však tato opatření velký výsledek pro Evropu mít nebudou.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 13:25|

Saská policie zahájila četnější kontroly u hranic s Českem a Polskem

Saská zemská policie od středy na pomezí s Polskem a Českem výrazně posiluje opatření proti nelegální migraci. Součástí kroků tamní policie budou četnější namátkové kontroly a také skrytá pátrání policistů v civilu, ohlásil saský ministr vnitra Armin Schuster. Zdůvodnil to tím, že dosavadní postup spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové nepřinesl v boji proti převaděčům žádné výsledky, proto se do věci musí vložit samo Sasko.
30. 8. 2023|

V Odře v Česku hynou ryby, oznámila polská ministryně. Hladík je s ní v kontaktu

V řece Odře na české straně hynou ryby, oznámila polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová na Twitteru. Úhyn ryb potvrdil také její český protějšek Petr Hladík (KDU-ČSL) i polský vodohospodářský podnik. Polské úřady nyní podle ministryně zkoumají situaci v obci Chalupki poté, co tam byl zaznamenán nález leklých ryb, které proud přinesl z české strany hranice. Chalupki leží přímo u hranic naproti Bohumínu, na protějším břehu Odry.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 17:05|

Rakousko od pondělí ukončí kontroly na hranici se Slovenskem

Rakousko od pondělí zruší kontroly na hranici se Slovenskem, informuje podle agentury APA rakouské ministerstvo vnitra. Důvodem pro tento krok je, že v noci na neděli ukončí kontroly na hranici také Česko. Rakousko původně kontroly na rakousko-slovenské hranici zavedlo po vzoru Česka, které je ustavilo kvůli nárůstu nelegální migrace na konci loňského září.
4. 2. 2023|

Vláda schválila prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem

Kontroly na českých hranicích se Slovenskem budou pokračovat dalších čtrnáct dní, rozhodla ve středu vláda na návrh ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Bez prodloužení by skončily 12. prosince. Česko obnovilo kontroly kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou v závěru září. Slovenské ministerstvo vnitra uvítalo, že ČR prodloužila kontroly jen o čtrnáct, nikoliv o třicet dnů.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:57|

Kontroly na hranicích mezi Českem a Slovenskem pokračují, zapojili se i vojáci

Do kontrol na státní hranici mezi Českem a Slovenskem se zapojili vojáci. K ostraze hranic nastoupili příslušníci pozemních sil a aktivních záloh, armáda vyčlenila tři sta dvacet vojáků. Kontroly na hranicích měly původně skončit v sobotu, pokračovat ale budou do 28. října. Vláda kontroly zavedla na konci září kvůli rostoucímu počtu migrantů, od té doby jich bylo odhaleno přes devatenáct set. Převaděčů policie zadržela zhruba padesát. Po jednom aktuálně policisté pátrají na hranicích u Bechova na Vsetínsku, kde i přes varovné výstřely utekl do lesa.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 18:14|

Kontroly na hranicích se Slovenskem zavádí i Rakousko. Jde o reakci na Česko, uvedla Vídeň

Rakousko od čtvrtka, stejně jako Česká republika, zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem. Informoval o tom ve středu mluvčí rakouského ministerstva vnitra. Podle Vídně jde o reakci na rozhodnutí Česka, které dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli nelegální migraci ohlásilo v pondělí.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 15:22|

Slovensko respektuje české hraniční kontroly, chce o nich ale jednat na úrovni EU

Slovensko respektuje české rozhodnutí zavést kontroly na společné hranici. Bratislava ale chce, aby se o tomto kroku jednalo na úrovni Evropské unie, protože má vliv i na další evropské země. Česko kvůli nelegální migraci zavede kontroly na 27 bývalých hraničních přechodech, jinde nebude možné dělicí linii překračovat, policisté budou hlídat i takzvanou zelenou hranici. Výjimku budou mít některé profese pro práci v příhraničí.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 23:18|

30 let zpět: Vznik euroregionu na jihu Čech

Otevření státních hranic po sametové revoluci se projevilo mimo jiné i v českém příhraničí. Jihočeské okresy a města začaly spolupracovat s německými a rakouskými sousedy na vytvoření Euroregionu Šumava – Bavorský les. Ten tak symbolicky navázal na zaniklou Zlatou stezku, obchodní cestu mezi Vodňany a bavorským Pasovem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 8. 2022|

Trať do Bavorska bude dvojkolejná a do osmi let elektrifikovaná, oznámil Havlíček

Železniční trať z Plzně přes Domažlice na státní hranici s Německem, na které se 4. srpna srazily u Milavčí dva vlaky a zemřeli tři lidé, by měla být do roku 2029 dvojkolejná a elektrifikovaná. Při zahajování rekonstrukce nádraží v Plzni to řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Německo podle něj zmodernizuje trať od státní hranice do bavorského Schwandorfu, bude tedy také dvojkolejná a elektrifikovaná.
17. 8. 2021|
Paměťová stopa

Služba na státní hranici není nic, na co bych rád vzpomínal, říká bývalý pohraničník Jaroslav Sviták

V 70. letech byl Jaroslav Jakub Sviták členem pohraniční stráže na jihu Čech. Aktivně hlídali státní hranici a bránili lidem, kteří chtěli z totalitního Československa pryč. Sviták popisuje propracovaný systém udavačů, výslechy zadržených lidí i používání samostatně útočících smeček psů.
22. 12. 2020|

Policie obvinila Jakeše a Štrougala kvůli střelbě na československých hranicích

Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zahájil stíhání někdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Miloše Jakeše, bývalého předsedy vlády Lubomíra Štrougala a exministra vnitra Vratislava Vajnara. Klade jim za vinu zneužití pravomoci, a to v souvislosti s používáním střelných zbraní na československých hranicích. Předseda KSČM Vojtěch Filip stíhání označil za „náhradní téma, když pravicové opozici chybí něco jiného, čím by oslovila“.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 18:45|
1989

Ostnatý drát a vstup na „propustku“. V brněnském Technickém muzeu začala výstava o železné oponě

Netradiční vernisáží začala v brněnském Technickém muzeu výstava Železná opona 1948–89. Okolí muzea se změnilo v hraniční pásmo, pro vstup potřebovali návštěvníci „propustku“. Výstava představuje historii ostrahy státních hranic, ukazuje výzbroj a výstroj jednotek Pohraniční stráže i způsoby překonávání železné opony.
11. 11. 2019|

Česko a Polsko léta jednají o smlouvě pro záchranáře, ti zatím nesmějí u sousedů pomáhat

Když se v Polsku hned za hranicemi stane vážná dopravní nehoda a české záchranné složky to k ní mají blíž, mohou k ní bez okolků vyrazit pouze hasiči. Sanitky by měly na hranicích zastavit, protože ani po letech vyjednávání dosud neexistuje mezistátní smlouva, která přeshraniční zásahy umožňuje. Kdy bude, se neodvažují odhadovat ministerstva zdravotnictví ani jedné země.
13. 1. 2019|