TÉMA

Americký prezident

Návštěva Fialy v USA potvrdila sílu Česka, věří Lipavský. Podle Kobzy je odměnou za nákup F-35

Buď příznivě, anebo přinejmenším jako snahu o využití potenciálu hodnotí čeští politici návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) ve Washingtonu. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a poslankyně Fialovy strany Evy Decroix ukázala návštěva současnou politickou sílu Česka na světové scéně. Leccos si slibují i od toho, že hovořil s vlivnými členy amerického Kongresu v době, kdy se schylovalo ke klíčovému jednání o pomoci Ukrajině. I stínový ministr zahraničí opozičního ANO Jaroslav Bžoch považuje návštěvu, při níž Fiala jednal i s americkým prezidentem, za důkaz výborných vztahů. Podle bývalého diplomata a nynějšího poslance SPD Jiřího Kobzy je to ale hlavně „odměna“ za rozhodnutí o nákupu stíhaček F-35. Zástupci vládních a opozičních stran diskutovali v Událostech, komentářích.
17. 4. 2024|

Biden nečekaně přijel do Kyjeva, Bílý dům návštěvu do poslední chvíle tajil

Americký prezident Joe Biden přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že s ním jednal o zbraních dlouhého doletu, píše agentura Reuters. Biden podle ní řekl, že Ukrajina dostane nový balík vojenské pomoci v hodnotě pět set milionů dolarů (přes jedenáct miliard korun). Americký prezident strávil v Kyjevě přes pět hodin. Bílý dům držel návštěvu do poslední chvíle v tajnosti, na pondělí zveřejnil harmonogram, podle něhož měl být Biden ve Washingtonu.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 22:30|

Postavili jsme se na stranu ukrajinského lidu a sjednotili Alianci, řekl Biden v poselství o stavu unie

Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy sjednotily NATO, vytvořily globální koalici a postavily se agresi ruského vůdce Vladimira Putina. Ve svém druhém poselství o stavu unie Biden vyzdvihl také hospodářské oživení po pandemii, vytváření pracovních míst a klesající inflaci. Republikány vyzval ke spolupráci na správě země. Šéf Bílého domu hovořil také o Číně, v níž spatřuje konkurenci, ale nechce s ní konflikt.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 20:12|

Trumpova firma se podle soudu dopustila daňového podvodu

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa The Trump Organization byla v úterý u soudu v New Yorku shledána vinnou z daňového podvodu. Informuje o tom agentura AP, která výsledek soudu charakterizuje jako jasné odmítnutí finančních praktik vysokých manažerů v Trumpově společnosti.
6. 12. 2022|

„Opět budeme velkým národem,“ slíbil Trump při oznámení prezidentské kandidatury

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům, informovaly v noci na středu světové agentury. Někdejší republikánský prezident před tím podal na úřadech dokumenty potřebné pro svou kandidaturu. Trump se tak o úřad bude ucházet potřetí. V posledních prezidentských volbách prohrál s demokratem Joem Bidenem.
16. 11. 2022|

Pondělní ostřelování Ukrajiny podnítilo světové lídry k dodávkám dalších systémů protivzdušné obrany

Ruské vzdušné útoky od začátku týdne zabily na Ukrajině na dvě desítky civilistů a vyřadily z provozu část energetické sítě. V úterý slíbili světoví lídři skupiny G7 Ukrajině zintenzivnění její podpory ve válce s Ruskem a ve středu ministři obrany zemí NATO jednali o dodávkách systémů protivzdušné obrany Kyjevu. Ten už dostal od Německa první ze čtyř slíbených systémů protivzdušné obrany IRIS-T a čtyři další systémy M142 HIMARS z USA. Spojené státy slíbily dodávky také protiletadlových systémů NASAMS, v nejbližší době by měly na Ukrajinu dorazit dva. A Britové pošlou rakety AMRAAM.
12. 10. 2022|

FBI poslala státnímu zástupci důkazy o daňových deliktech a nepovoleném nákupu zbraní Bidenova syna

Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním shromáždila FBI před několika měsíci dostatek důkazů, aby mohla obvinit prezidentova syna Huntera Bidena z daňových trestných činů a z toho, že lhal o užívání drog, když si v roce 2018 koupil pistoli, informoval Washington Post a CBS News. Důkazy shromážděné vyšetřovateli FBI a IRS byly podle těchto zdrojů zaslány úřadu státního zástupce v Delaware. Mluvčí Trumpem jmenovaného státního zástupce v Delaware se odmítl vyjádřit.
7. 10. 2022|

Pro Česko to bylo důstojné místo, komentoval Fiala zasedací pořádek na královském pohřbu. Seděl za Bidenem

Premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru s Michalem Kubalem přímo v Londýně popsal svoje dojmy ze státního pohřbu Alžběty II. i ze slavnostní recepce, kterou v neděli pořádal pro desítky hlav států nový král Karel III. Fiala na pohřbu seděl za americkým prezidentem Joem Bidenem, podle premiéra hrálo v zasedacím pořádku roli protokolární a bezpečnostní hledisko.
19. 9. 2022|

USA pošlou další vojenskou pomoc Ukrajině, mimo jiné dělostřelectvo či vrtulníky

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 800 milionů dolarů (18 miliard korun), součástí nové dodávky budou i dělostřelecké systémy s municí, obrněné transportéry, či helikoptéry, oznámil ve středu prezident USA Joe Biden. Ve středu také dorazili do Kyjeva prezidenti Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského chtěl navštívit i jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier, kvůli vztahům s Moskvou ale není na Ukrajině vítán.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 21:50|

NATO varovalo Rusko před použitím chemických zbraní. Posílí své jednotky na východě

Lídři zemí Severoatlantické aliance ve čtvrtek na mimořádném summitu v Bruselu odsoudili ruskou agresi vůči Ukrajině, vyzvali k potrestání válečných zločinů a varovali Moskvu před použitím chemických zbraní. Spojené státy a Evropská unie podniknou konkrétní společné kroky ke snížení evropské závislosti na ruských energiích, uvedl americký prezident Joe Biden ve společném prohlášení s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Biden po jednání v Bruselu také vyzval, aby Západ zůstal sjednocen v postupu proti ruské invazi.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 22:24|

Čína? Dnes nevýznamná, v budoucnu rozhodující, předpověděl Nixon. Uplynulo půl století od jeho slavné návštěvy

Provázanost světových mocností Číny a USA dnes není překvapivá. Spojené státy jsou největším odběratelem čínského zboží, Čína je zase druhým největším držitelem amerických vládních dluhopisů. Před 50 lety ale bylo vše jinak. Bílý dům odmítal komunistický režim uznat a bránil jeho zapojení do mezinárodních struktur. Teprve návštěva prezidenta Richarda Nixona v únoru 1972 v Pekingu započala vzájemné sbližování, které vedlo k navázání diplomatických styků.
21. 2. 2022|

Biden vyzývá k zrušení senátních obstrukcí. „Co když přijde Trump?“ oponuje Romney

Americký prezident Joe Biden vyzval k obejití klíčového pravidla Senátu, které podporuje legislativní kompromis. Zrušení takzvaného filibusteru dříve označoval za nebezpečné. Jeho současná ochota pojistku obejít svědčí o enormním zájmu prosadit federální revizi volebních zákonů.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 09:19|

Zemřel doyen republikánů a neúspěšný kandidát na amerického prezidenta Bob Dole

Ve věku 98 let zemřel ve Spojených státech bývalý senátor a neúspěšný kandidát na amerického prezidenta Bob Dole. O úmrtí republikána, který v politice strávil desítky let, na Twitteru informovala nadace jeho manželky Elizabeth Doleové. Prezident USA Joe Biden Dolea označil za státníka, jakých v historii země bylo jen pár.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 09:23|

Někdejší americký prezident Bill Clinton je v nemocnici kvůli infekci

Bývalý americký prezident Bill Clinton je od úterý hospitalizován v kalifornské nemocnici. Na Twitteru to oznámil jeho mluvčí Angel Ureňa, podle kterého se stav někdejšího státníka zlepšuje. Stanice CNN informovala, že Clinton má infekci močových cest, která se rozšířila do krevního řečiště.
15. 10. 2021|

„Bůh tehdy mlčel.“ Spojené státy si připomněly dvacet let od útoků na WTC

Tisíce lidí si v sobotu v místě, kde stávala newyorská dvojčata Světového obchodního centra (WTC), připomněly památku obětí teroristických útoků 11. září 2001. Obřad zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA, po němž následovala minuta ticha ve chvíli, kdy před 20 lety první letadlo narazilo do severní věže WTC. Piety se zúčastnil americký prezident Joe Biden i jeho předchůdci Barack Obama a Bill Clinton. Na pietě v Pensylvánii promluvil také bývalý americký prezident George Bush mladší.
11. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 23:08|

Biden: Američané nemohou bojovat ve válce, kterou nechce vést ani afghánská armáda

Američané by neměli bojovat a umírat ve válce, ve které ani samy afghánské síly nechtějí bojovat, uvedl americký prezident Joe Biden. Spojené státy utratily za válku v Afghánistánu přes bilion dolarů, daly tamním vládním jednotkám všechny prostředky, aby mohly vyhrát boj o svou budoucnost. „Jediné, co jsme jim dát nemohli, je vůle bojovat,“ uvedl šéf Bílého domu ve svém mimořádném projevu věnovaném vývoji v Afghánistánu. Pokud však budou Američané a jejich partneři v zemi napadeni, odpověď USA bude rychlá a tvrdá, varoval.
16. 8. 2021Aktualizováno16. 8. 2021, 23:00|

Biden a Putin jednali v Ženevě

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se sešli k jednání v Ženevě. V městské vile La Grange je uvítal švýcarský prezident Guy Parmelin. Summit se konal v napjaté atmosféře mezi oběma zeměmi – Washington a Moskva mluví o vzájemných vztazích jako o nejhorších od konce studené války. Bílý dům i Kreml už dopředu krotily očekávání, Biden s Putinem hodlali probírat například jaderné odzbrojení, kyberkriminalitu nebo situaci v konfliktních regionech.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 19:11|

Summit NATO vyjádřil solidaritu Česku a dalším zemím dotčeným nepřátelskými akcemi Ruska

Lídři zemí Severoatlantické aliance vyjádřili solidaritu Česku a dalším zemím dotčeným nepřátelskými akcemi Ruska. Vyzvali Moskvu, aby odstranila Česko a Spojené státy ze seznamu zemí, které nejsou přátelské. Rusko podle společného prohlášení šéfů třicítky aliančních států stále více ohrožuje bezpečnost spojenců z NATO provokativní a rozkladnou aktivitou u jejich hranic i na jejich území.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 23:01|

Vojska NATO na podzim opustí „hřbitov impérií”. Afghánistán se změnil, tvrdí generál Pavel

Spojené státy a další země Severoatlantické aliance (NATO) minulý týden oznámily, že začnou stahovat svá vojska z Afghánistánu. Ministři obrany spojeneckých zemí se shodli, že první vojáci z asijské země odejdou na jaře s tím, že ti poslední ji opustí na podzim. Od začátku konfliktu letos uplyne dvacet let, zahraniční vojska podle generála Petra Pavla za sebou přitom zanechávají jiný Afghánistán, než kterým byl předtím. Svou roli ve válce sehráli i čeští vojáci.
19. 4. 2021|

Více peněz na boj proti změnám klimatu. Joe Biden představil návrh svého prvního rozpočtu

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena představila návrh rozpočtu na rok 2022, který stvrzuje ostrý odklon od Bidenova předchůdce Donalda Trumpa. Rozpočet ve výši 1,5 bilionu dolarů (32,8 bilionu korun) znamená zvýšení základního financování proti současnému roku o osm procent. Zahrnuje zvýšení výdajů na boj proti změnám klimatu a násilí páchanému střelnými zbraněmi. A počítá s dalšími miliardovými investicemi do veřejné dopravy a sanace životního prostředí.
9. 4. 2021|

USA a Rusko se dohodly na prodloužení smlouvy o kontrole jaderných zbraní

Rusko a Spojené státy se dohodly na prodloužení smlouvy o kontrole jaderných zbraní Nový START a obě strany si vyměnily příslušné diplomatické nóty. Uvedl to na svých internetových stránkách úřad ruského prezidenta Vladimira Putina, který na toto téma telefonicky hovořil se šéfem Bílého domu Joem Bidenem. Ruský deník Kommersant dříve s odvoláním na své zdroje uvedl, že úmluva bude prodloužena o pět let bez jakýchkoli předběžných podmínek.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 21:57|

Trump ruší zákaz cestování z Evropy, Biden ho chce zachovat. Německo prodloužilo uzávěru do 14. února

Končící americký prezident Donald Trump oznámil, že zruší pro státy schengenského prostoru včetně Česka a některé další zákaz cestování do Spojených států, který platí kvůli šíření koronaviru od loňského roku. Mluvčí nastupujícího Joea Bidena ale uvedla, že nová administrativa žádná omezení mezinárodních cest rušit nehodlá. Německo prodloužilo lockdown do 14. února, v Polsku někteří podnikatelé uzávěru nerespektují. Izrael je za posledních sedm dní v nově potvrzených nákazách na počet obyvatel první na světě.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 21:57|

Izrael rozšiřuje osady na Západním břehu Jordánu. Výstavbu by mohl zkomplikovat Joe Biden

Izrael odsouhlasil výstavbu 800 nových bytových jednotek v osadách na Západním břehu. Nové stavební plány pro osadníky se schvalují několikrát do roka, tentokrát ale vše probíhá v choulostivém období před nástupem nového amerického prezidenta. Izraelci i Palestinci tak napjatě čekají na postoje Joea Bidena, který má s regionem i s kontroverzemi okolo budování osad své zkušenosti coby bývalý viceprezident Baracka Obamy.
14. 1. 2021|

Trumpovi hrozí druhý impeachment. Řízení by mohlo pokračovat i poté, co z úřadu odejde

Američtí demokraté zřejmě spustí ve Sněmovně reprezentantů hlasování o ústavní žalobě vůči prezidentu Donaldu Trumpovi. V návrhu žaloby ho viní z „podněcování vzpoury“ v souvislosti s vpádem prezidentových příznivců do budovy Kapitolu. Trump by tak čelil impeachmentu, tedy řízení o zproštění úřadu, již podruhé během svého funkčního období. Demokraté hodlají zahájit hlasování pouhý týden před koncem Trumpova mandátu.
13. 1. 2021|