TÉMA

Královopolský tunel

Královopolský tunel v Brně je stále příliš hlučný. Nepomohl tichý asfalt ani protihlukové stěny

Brněnský Královopolský tunel je už deset let bez kolaudace. Stále totiž nesplňuje povolené hlukové limity. Výsledky nejnovějšího měření ze září letošního roku ukazují, že stavba překračuje stanovené hranice hluku na třech z patnácti sledovaných míst. Podle Ředitelství silnic a dálnic ale další opatření proti hluku nejsou možná. Žádá proto hygieniky o výjimku.
5. 12. 2022|

Královopolské tunely jsou kvůli hluku už deset let bez kolaudace. Pomoct by mohlo snížení rychlosti

Brněnské Královopolské tunely, které jsou klíčovou součástí Velkého městského okruhu, fungují už deset let jen v provizoriu. Chybí jim kolaudace, a to navzdory tomu, že jimi denně projede na 35 tisíc aut. Důvodem je překročený limit hluku. Na rozdíl od spousty jiných staveb, které budou bez kolaudace zřejmě ještě dlouho, v případě tunelů v Brně zkouší Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ještě poslední možnost – snížení rychlosti.
4. 2. 2022|

Část velkého městského okruhu v Brně je hotová. Následovat bude tunel pro tramvaje

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo první etapu stavby velkého městského okruhu v brněnské Žabovřeské ulici. Novým úsekem projedou řidiči ve čtyřech pruzích ve čtvrtek zhruba od 18:00. Otevřena už je i lávka pro pěší, která usnadní cestu přes frekventovanou silnici mezi Žabovřeskými loukami a zastávkou Bráfova. První etapa okruhu bude úplně hotová až v březnu příštího roku, chybí ještě chodníky či sadové úpravy.
17. 12. 2020|

V Brně je kvůli rekonstrukci kanalizace uzavřená Bohunická ulice. Chystá se i čištění tunelů

Část Bohunické ulice v Brně mezi křižovatkami s ulicemi Pražákova a Řehákova je od úterka uzavřená. Důvodem je rekonstrukce kanalizace a vodovodu. Kvůli tomu nebude možné řadu měsíců projet z Bohunic do Horních Heršpic a Komárova. Chystají se také noční uzavírky Královopolských a Pisáreckých tunelů kvůli čištění.
15. 10. 2019|

Na dva roky. Dostavba velkého městského okruhu zablokuje dopravu v Brně

Brno čeká dvouletá výluka nejdelší tramvajové linky. Jednička nebude od září 2020 obsluhovat městské části Bystrc a Komín. Dočasně ustoupí stavbě velkého městského okruhu (VMO) u Žabovřeské ulice. Plán ve středu schválila rada města, projekt by jinak přišel o peníze z Evropské unie. Délka stavby čtyřproudové silnice se díky tomu zkrátí o třetinu na necelé čtyři roky. Auta budou místem projíždět i během stavby.
24. 7. 2019|

Kolony a zdržení. Dopravu v Brně od rána komplikuje uzavírka mostu v Žabovřeské ulici

S kolonami a jen pomalým popojížděním musejí počítat řidiči, kteří se od rána pohybují v okolí mimoúrovňové křižovatky Kníničská v Brně a na objízdných trasách. Nejhorší je situace na Žabovřeské při sjezdu na Kníničskou a v Jundrovské ulici kolem komínské vozovny směrem ke kruhovému objezdu. Velmi silný provoz je také v ulici Hlavní směrem k témuž kruhovému objezdu.
1. 4. 2019|

Maximálně 60. Povolená rychlost se v Královopolském tunelu nezvedne ani po případné kolaudaci

Královopolský tunel v Brně stále není zkolaudovaný. A to i přesto, že jím řidiči už sedm let projíždějí. Stále se totiž silničářům nedaří splnit hlukové limity, byť o jednotky decibelů. Pro řidiče je ale zásadnější nové sdělení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Doteď totiž silničáři slibovali, že se po kolaudaci zvýší maximální povolená rychlost v tunelu. Nyní tvrdí opak.
10. 1. 2019|