TÉMA

Bordeaux

Karel III. přiletěl do Paříže, Macron mu uspořádal recepci ve Versailles

Britský král Karel III. se svou manželkou Camillou ve středu přiletěli do Paříže na třídenní státní návštěvu. Monarcha se odpoledne následně setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a první dámou Brigitte Macronovou u pařížského Vítězného oblouku, pod nímž král symbolicky zažehl věčný oheň pro Francii. Večer se ve Versailles konala na počest královského páru slavnostní banket.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 22:44|

Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|

Dělobuchy, žhářství, slzný plyn. Prvomájová Francie se bouří proti reformě penzí

V řadě měst po celé Francii na prvního máje opět protestovaly statisíce lidí kvůli sporné důchodové reformě. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. V Nantes zase rozhořčení Francouzi házeli dělobuchy. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů. V několika městech včetně Paříže nasadili proti demonstrantům slzný plyn. Podle úřadů demonstrovalo celkem 782 tisíc lidí, podle odborů jich bylo v ulicích 2,3 milionu.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:02|

Při protestech ve Francii bylo zadrženo 457 lidí, přes čtyři sta policistů utrpělo zranění

Při protestech proti francouzské důchodové reformě zadržela policie ve čtvrtek a v noci na pátek 457 lidí, zranění utrpělo 441 policistů, informoval v pátek francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Počty zadržených a zejména zraněných jsou vyšší než při posledních protestech. V západofrancouzském Bordeaux podle deníku Le Monde hořela část radnice, kde měl být v úterý uvítán britský král Karel III. – jeho návštěva se ale nakonec odkládá. Francouzská premiérka Élisabeth Borneová označila násilnosti za nepřijatelné. Násilí odsoudil i prezident Emmanuel Macron.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 22:06|

Ve Francii pokračují protesty proti důchodové reformě, v noci policie zatkla desítky lidí

Po celé Francii pokračují protesty proti zvýšení důchodového věku, které se vláda podporovaná prezidentem Emmanuelem Macronem rozhodla prosadit bez souhlasu poslanecké sněmovny. Po čtvrtečním oznámení tohoto postupu zesílily při demonstracích výtržnosti a policie v noci na sobotu po nových střetech zatkla další desítky lidí. Úřady v Paříži preventivně zakázaly shromážďování v okolí Národního shromáždění a Elysejského paláce.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 23:09|

Požáry ve španělské Zaragoze nejsou pod kontrolou, osm vesnic muselo být kompletně evakuováno

Rozsáhlý požár na severovýchodě Španělska si vyžádal evakuaci osmi vesnic a 1500 lidí v provincii Zaragoza, informovali podle agentury AP hasiči. Francouzské úřady mezitím potvrdily, že hasiči už zkrotili požár, který nedaleko obce Landiras, jižně od Bordeaux, spálil 7400 hektarů lesa.
15. 8. 2022|

Velký požár u Bordeaux stále není pod kontrolou, oheň se dál šíří

Lesní požár u francouzského Bordeaux, který se rozhořel v úterý odpoledne, už pohltil 6800 hektarů vegetace a nadále se rozšiřuje. S plameny bojuje jedenáct set hasičů, oheň ale stále ještě nemají pod kontrolou. Na jihozápad Francie míří proto další posily. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že do země posílají hasiče a techniku Německo, Řecko, Polsko, Rumunsko a Rakousko. S ohněm bojují i v Portugalsku. V pohoří Serra de Estrella už zničil na deset tisíc hektarů lesa a na místě zasahuje až 1500 hasičů.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 20:58|

Dříve uhašené požáry u Bordeaux se opět rozhořely

Dříve uhašené požáry v departementu Gironde u francouzského Bordeaux se opět rozhořely. Zasahuje tam pět stovek hasičů, pomáhají jim letadla Canadair a vrtulníky. Od úterního odpoledne oheň pohltil šest tisíc hektarů borových lesů, zničil šestnáct domů a osm tisíc lidí se muselo evakuovat. Oheň se také blíží k dálnici A63, úřady se rozhodly ji uzavřít, informovala agentura AFP. Další požár je poblíž Nantes na severu Francie, vypukl ve skladu válečné munice.
10. 8. 2022|

Ve Francii a na řeckém Lesbu se podařilo zastavit požáry. Na Pyrenejském poloostrově vedra usmrtila už 1700 lidí

Hasiči s týmy pomocníků v noci na pondělí vyhloubili příkopy a vytvořili průseky kolem evakuovaných vesnic na řeckém ostrově Lesbos. Zastavili tak požár, který tři dny ohrožoval mnoho obydlí. Oheň se podařilo zastavit také na jihozápadě Francie. Evropská kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedla, že vlna veder, která v druhé polovině července sužuje Evropu, způsobila jen na Pyrenejském poloostrově více než 1700 úmrtí. Současně WHO vyzvala ke společnému postupu v boji proti změně klimatu.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 20:20|

Extrémní vedra narušila dopravu v Británii či Španělsku, Francii dál trápí masivní vlna lesních požárů

Již třetím dnem trvající vlna veder v Evropě dále působí problémy. V Británii rekordní horko znovu narušilo dopravu, a úřady tak musely do středečního poledne uzavřít železniční trať z Londýna do Edinburghu. V souvislosti s vysokými teplotami už masivní lesní požáry v departementu Gironde na jihu Francie poškodily plochu o zhruba dvou stech metrech čtverečních. S ohněm bojuje už několik dní i Španělsko neboe Portugalsko. Plameny se šíří také v Řecku nedaleko Atén. Červencový  teplotní rekord zaznamenalo ve středu Dánsko.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:32|

Vedro sužuje západní Evropu. Francie bojuje s požáry, v Británii padl teplotní rekord

Vlna veder již týden sužuje velkou část Evropy. Ve Velké Británii naměřili rekordní teplotu 40,3 stupně, úřady kvůli tropickým teplotám vyhlásily nejvyšší výstrahu. V Portugalsku, ve Španělsku a ve Francii vedra provázejí také rozsáhlé požáry. Podle Světové meteorologické organizace (WMO) nynější vlna veder v Evropě v úterý vrcholí, teploty ovšem zůstanou nad obvyklými hodnotami až do poloviny příštího týdne.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 21:21|

Jižní Evropu kvůli vysokým teplotám dál sužují lesní požáry

Hasiči na jihu Francie a Španělska bojují s lesními požáry, kvůli kterým muselo své domovy opustit už přes deset tisíc lidí. Plameny trápí i Portugalsko, Řecko nebo Rakousko. Se suchem a vysokými teplotami se potýkají rovněž v Itálii a Turecku. Velká Británie kvůli očekávání teplot dosahujících čtyřiceti stupňů Celsia vyhlásila stav nouze.
16. 7. 2022|

Ve francouzském Biarritzu bylo skoro 43 stupňů, v pátek na pláži zemřeli dva senioři

Ve francouzském letovisku Biarritz ležícím u Biskajského zálivu v sobotu odpoledne naměřili 42,9 stupně Celsia, což je doposud nejvyšší hodnota na tomto místě. Na mnoha místech Francie padly červnové rekordy. Současná vlna veder ve Francii přišla v průběhu roku doposud nejdříve za posledních 75 let, uvedla meteorologická služba Météo France. Neobvykle horké počasí trápí i jiné evropské země.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 22:45|

V Itálii, Francii a Nizozemsku protestovaly tisíce lidí. Nelíbí se jim vyžadování covidových pasů

Nejméně ve třech evropských zemích se v sobotu konaly demonstrace proti opatřením spojeným s covidovými pasy, které slouží jako průkazy bezinfekčnosti. Již jedenáctou sobotu v řadě kvůli jejich vyžadování vyšli do ulic lidé napříč Francií. V severoitalském Terstu se sešly tisíce lidí, kteří nesouhlasí s vládním plánem povinných covidových pasů pro všechny zaměstnance. Stovky lidí demonstrovaly také v Haagu, a to kvůli nařízení nizozemské vlády, podle něhož musí lidé od soboty předkládat covidové certifikáty při vstupu do restaurací a barů.
25. 9. 2021|

Slunečné a teplé září je náplastí za chladnější a deštivější srpen

Letošní září zatím přináší velmi příjemné počasí, letní teploty u nás už ale dlouho nevydrží a nastoupí typičtější podzimní počasí.
7. 9. 2021|

Ruské víno je na vzestupu. Míří s ním do Číny, Srbska i Francie

V Rusku se začíná razantně prosazovat pro něj nezvyklé nové odvětví – produkce značkových vín. Nové vinohrady se začaly na jihu země vysazovat teprve po roce 2000, ale od loňska už mají tamní vinaři i svoje chráněné geografické označení. Ročně dodají na domácí trh desítky milionů hektolitrů kvalitního vína.
15. 8. 2021|

Krápníky podobné rudým tesákům jsou neandertálské umění staré desítky tisíc let, odhalila studie

Mezinárodní vědecký tým potvrdil, že šedesát tisíc let staré pigmenty na stalagmitech ve španělské jeskyni Cueva de Ardales mohou být jedním z nejstarších druhů umění v Evropě. Jeho autory byli zřejmě neandertálci.
3. 8. 2021|

Francouzské vinaře čeká špatný ročník. Drtivou většinu vinic poničil mráz

Pro francouzské vinaře, kteří kvůli koronavirové pandemii zažívají špatné časy, bude letošní ročník další pohromou. Jejich produkci totiž nedávno poničil silný mráz. Ten zasáhl skoro osmdesát procent vinic včetně těch v proslavených oblastech, jako jsou Burgundsko, Bordeaux, Champagne nebo údolí Rhony. Napsal o tom deník The Independent.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 19:05|

Zaměstanci soukromých laboratoří ve Francii stávkují. Vadí jim obrovská míra přesčasů

Ve Francii ve čtvrtek vstoupily do stávky stovky zaměstnanců soukromých laboratoří, které provádějí testy vzorků kvůli koronaviru. Stěžují si hlavně na obrovské množství přesčasů, nedostatek lidí v provozech a na obrovskou míru stresu vyplývající ze stále vyšší poptávky po testování na covid-19, uvedla agentura Reuters.
17. 9. 2020|

Ve Francii se koronavirus nejrychleji šíří na jihu, úřady omezují setkání v parcích či hudbu venku

Ve Francii od počátku srpna setrvale roste denní počet případů nákazy koronavirem. V sobotu dokonce úřady ohlásily rekordní přírůstek 10 561 případů, v úterý přibylo kolem osmi tisíc nakažených. O celostátních opatřeních se zatím neuvažuje, neboť počet infikovaných nejvíce roste ve čtyřech regionech. Nejhorší je situace na jihu země, kde proto přijali nová opatření. Stávkují tam také pracovníci některých odběrových míst zajišťujících testy na koronavirus a na čtvrtek hrozí celostátním protestem.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 20:15|

Zářila po boku Delona i Belmonda. Zemřela herečka Marie Laforetová

Francouzská zpěvačka a herečka Marie Laforetová zemřela v sobotu v Genolier ve Švýcarsku ve věku osmdesáti let. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na pozůstalé. Laforetová se zapsala do povědomí českých i slovenských diváků především svými rolemi, které ztvárnila po boku Jeana-Paula Belmonda.
3. 11. 2019|

Francie zpřísňuje pravidla pro elektrické koloběžky. Za překročení rychlosti hrozí pokuta 38 tisíc korun

Ve Francii začala platit přísnější pravidla pro užívání elektrických koloběžek. Mohou je například řídit pouze lidé starší 12 let, je zakázáno s nimi jezdit na chodníku a od července roku 2020 pro ně začne platit rychlostní limit 25 kilometrů v hodině, informuje server BBC. Sdílená vozítka mají ve Francii na svědomí již šest úmrtí a stovky raněných. Kontroly koloběžkářů zahájili v pátek také pražští policisté.
26. 10. 2019|

Devět měsíců protestů, škody za miliardy eur. Francie vystavila účet žlutým vestám

Demonstrace hnutí takzvaných žlutých vest měly relativně malý dopad na francouzské hospodářství jako celek, ale výrazný na určitá jeho odvětví. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pátek zveřejnila parlamentní komise. Na demonstracích se od loňského listopadu scházeli lidé nespokojení s francouzskou vládou a prezidentem.
27. 7. 2019|
Počasí

Vlna veder v Evropě: Francie omezuje spotřebu vody, v Německu naměřili nejvyšší teplotu v historii

Evropu zasáhla za letošní léto už druhá vlna veder. Ve Francii čelí extrémnímu počasí hlavně jihozápad a střed země, v Bordeaux v úterý naměřili rekordních 41,2 stupně Celsia. Rekordy ale padaly i ve středu: v Belgii naměřili 38,9 stupně, v Německu dokonce 40,5 stupně. Teploty mají kulminovat ve čtvrtek a očekává se, že nové rekordy zaznamená řada velkých evropských měst. Obyvatelé Paříže se připravují na 42 stupňů.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 22:36|