TÉMA

Letňany

Letňanskému letišti hrozí zánik, nahradit ho mají byty. Místní se bojí, že čtvrť není na nové obyvatele připravena

Na ploše nynějšího letiště v pražských Letňanech by mohly vzniknout bytové domy. Části místních obyvatel se to nelíbí. Žádají, aby letiště – které někteří označují za dominantu – zůstalo, zároveň se obávají, že by výstavba mohla zhoršit jejich život. Míní, že městská část není připravena na zásadní zvýšení počtu obyvatel. Podle projektů by – nejen kvůli zástavbě letiště, ale ta by zásadně přispěla – mohlo přibýt Letňanských až čtyřnásobně. Vlastník letiště ujistil, že v dohledné době ho rušit neplánuje. Dlouhodobě ale nepovažuje provoz za udržitelný, a to hlavně kvůli bezpečnosti.
23. 3. 2024|

Mamutí trolejbus svezl první cestující. Má tři články a délku 24 metrů

V Česku začalo vozit cestující historicky nejdelší vozidlo, které nejezdí po kolejích. Pražský dopravní podnik zahájil zkušební provoz tříčlánkových trolejbusů Škoda-Solaris 24m. V budoucnu by měly jezdit na Letiště Václava Havla místo nynější autobusové linky 119, zatím je ale možné svézt se jimi mezi Palmovkou a Letňany.
21. 12. 2023|

V Praze vystoupil The Weeknd. Podle publicisty za jeho úspěchem stojí klubový zvuk i marketing

V pražských Letňanech vystoupil v neděli kanadský zpěvák The Weeknd, pravděpodobně nejposlouchanější popová hvězda současnosti. Tomu odpovídala i návštěvnost koncertu. Hudební publicista Jan Trávníček v Událostech v kultuře sdělil, že třiatřicetiletý umělec přichystal originální a velkolepou scénu.
8. 8. 2023|

Tři zastřelení u čakovické cyklostezky byli muž, žena a jejich dvouletý syn, oznámili policisté

Tři mrtví, které policie nalezla v sobotu u pražské cyklostezky mezi Čakovicemi a Letňany, byli podle kriminalistů čtyřiatřicetiletý muž, jeho o dva roky mladší družka a jejich dvouletý syn. Prozatímní zjištění vyšetřovatelů nasvědčují tomu, že se na místě stala dvojnásobná vražda a následná sebevražda. Kriminalisté to v pondělí napsali na Twitteru.
29. 11. 2022|

Pražská „mordparta“ vyšetřuje nález tří těl v lese na okraji metropole. Nařídila pitvy zemřelých

Poblíž cyklostezky mezi pražskými Čakovicemi a Letňany v sobotu odpoledne našli v lese tři mrtvé, věcí se zabývají kriminalisté z oddělení vražd. Vyšetřovatelé nařídili soudní pitvy zemřelých, jejich výsledky by mohly být v příštím týdnu, odhadl policejní mluvčí Richard Hrdina.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 20:46|

Před půlstoletím se Praha rozvedla s trolejbusy. Nyní s nimi uzavírá nový sňatek

Praha si připomíná padesát let od chvíle, kdy jejími ulicemi naposledy projel trolejbus (přesněji klasický trolejbus bez alternativního pohonu). Město se jich v sedmdesátých letech vzdalo ve prospěch autobusové dopravy. Přesně v den půlstoletého výročí ale Praha jejich provoz zase obnovuje. V sobotu se svezou první cestující po první novodobé plnohodnotné trolejbusové trati z Letňan do Čakovic, která by měla být předzvěstí dalšího velkého rozvoje.
15. 10. 2022|

Praha chce začít se stavbou tramvajové tratě do Čakovic

Hlavní město prostřednictvím svého dopravního podniku zahájí práce na stavbě nové tramvajové tratě do Čakovic. Koleje budou prodlouženy od nynější smyčky Sídliště Ďáblice až k železničnímu uzlu Nádraží Čakovice. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Praha se také chystá vypracovat studii terminálu vysokorychlostní železniční tratě na severu města.
29. 8. 2022|

Brownfieldy v Praze se mají změnit v obytné čtvrti, v areálu Avie začala dekontaminace pozemků

V areálu Avie, na místě jednoho z největších brownfieldů v Praze, vznikne v příštích pětadvaceti letech nová čtvrť. S centrem města ji má propojit zmodernizovaná železnice a nová tramvajová trať. Podle investora už se v areálu začalo s dekontaminací pozemků po průmyslové výrobě. Výstavbu na tomto i dalších brownfieldech brzdí územní plány.
17. 8. 2022|

Pořádná show a úplněk. Rammstein na koncertě v Praze předvedli očekávané

Německá metalová kapela Rammstein rozburácela v neděli letiště v pražských Letňanech. „Nabídli, co se od nich očekávalo, a to ve stoprocentní formě,“ zhodnotil koncert hudební publicista Jaroslav Špulák. Skladby z nové desky i hity, vše provázané velkolepou show, si Rammstein zopakují ještě v pondělí.
16. 5. 2022|

Praha připraví majetkové směny se státem za více než dvě miliardy korun

Pražští zastupitelé odsouhlasili, aby město připravilo dvě velké směny majetku se státem v celkové hodnotě 2,2 miliardy korun. O obou transakcích budou zastupitelé ještě hlasovat zvlášť v následujících měsících. V první směně získá město výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka mimo jiné kasárna v Karlíně, areál na Bohdalci nebo budovu v Hybernské. Při druhé směně magistrát vymění své parcely v Nemocnici Na Homolce a Faustův dům na Karlově náměstí za zámek Veleslavín a další pozemky.
25. 3. 2022|

Policie opět odložila případ polní nemocnice v Letňanech. Nešlo o trestný čin

Policisté už podruhé odložili případ polní nemocnice na výstavišti v pražských Letňanech, která měla sloužit jako záloha pro případ přeplnění nemocnic pacienty s covidem-19. Na dotaz České televize to uvedl vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.
14. 3. 2022|

Policie odložila případ požáru ve veletržním areálu v Letňanech. Cizí zavinění se neprokázalo

Pražští policisté odložili případ požáru vstupní haly veletržního areálu v Letňanech. Na dotaz České televize to uvedla mluvčí policie Violeta Siřišťová, podle které se neprokázalo cizí zavinění. Požár v areálu vypukl loni na začátku července. Způsobené škody provozovatel areálu odhaduje na 150 až 200 milionů korun.
2. 2. 2022|

Seznam Zprávy: Policie odložila případ covidové záložní nemocnice v Letňanech

Policie odložila případ záložní nemocnice vybudované kvůli zesilování epidemie koronaviru předloni na podzim na výstavišti v pražských Letňanech. Vyšetřovatel prověřoval podezření, zda se tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), v jehož éře byla nemocnice zřízena, nedopustil trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Napsal to server Seznam Zprávy.
27. 1. 2022|

Do Prahy se vrátí trolejbusy. Dopravní podnik zahájil stavbu trati z Palmovky do Čakovic

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil stavbu trolejbusové trati z Palmovky přes Prosek a Letňany do Čakovic. Bude po ní jezdit linka 58, která nahradí stávající autobusovou linku 140. Oznámili to zástupci vedení dopravního podniku a magistrátu. Zároveň se chystá i elektrifikace dalších autobusových linek.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 20:50|

Praha se vrací k trolejbusům. Využít toho chce i Středočeský kraj, některým obcím však vadí troleje

Pražský dopravní podnik (DPP) se po padesáti letech vrací k trolejbusové dopravě. Dopravce už má vytipovaných několik tras, kde by mohla nahradit současné autobusové linky. Zavést je chce i Středočeský kraj, a to z hlavního města do Brandýsa nad Labem. Hejtmanství navrhovalo i druhou trať, a to z Prahy do Kostelce nad Labem. Od té ale nakonec upustí, protože značná část obcí a měst byla proti tomuto způsobu dopravy.
26. 10. 2021|

Praha chce zákonnou garanci, že se dostaví vnitřní okruh. Podle Babiše to v současné sněmovně nejde

Vedení Prahy požaduje po vládě, aby garantovala přislíbené financování dostavby vnitřního okruhu města formou zákona. Novinářům to po středeční schůzce metropole a kabinetu řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj dříve změnil názor ohledně pozemků ve vinohradské nemocnici, kde mělo být podle dohody traumacentrum, ale nyní stát počítá se střediskem pro onkologické pacienty. Babiš řekl, že otázka traumacentra s jednáním nijak nesouvisí a že schválení zákona není za stávající sněmovny možné.
28. 7. 2021|

Očkovaní státní zaměstnanci by mohli dostat dva dny placeného volna. Vláda záměr projedná v pátek

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne svému kabinetu dva dny placeného volna pro očkované státní zaměstnance. Ministerstvo zaplatilo Bulovce za polní nemocnici v Letňanech. Epidemie koronaviru v Česku dál zpomaluje, v úterý laboratoře odhalily 252 nakažených, což je o 49 méně než před týdnem. Denní počty pozitivních testů klesají v mezitýdenním srovnání deset dní v řadě.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 13:19|

V pražských Letňanech hořela vstupní hala výstaviště, je výrazně poničená

V pražských Letňanech ráno hořela vstupní hala, která je součástí veletržního areálu. Nyní se v ní konala výstava stanů a vybavení do přírody. Podle předběžných odhadů je škoda 150 až 200 milionů korun. Provozovatel areálu, společnost ABF, bude halu rekonstruovat. Nikdo nebyl zraněn. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 07:26|

Dostavbu vnitřního okruhu by od Prahy mohl převzít stát, jednání o Letňanech podle Hřiba směřují k dohodě

Dostavbu zbylé části pražského vnitřního okruhu by od města, které ho má nyní na starosti, mohl převzít stát. Po středečním jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) a vedení Prahy to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dříve se mluvilo o tom, že by stát magistrátu přispěl 60 miliardami korun. Babiš potvrdil, že nabídka dostavby je formou takzvaného PPP projektu, z finančních důvodů podle něj není možné projekt zahrnout do státního rozpočtu. Na schůzce politici řešili i majetkové směny, zejména ohledně pozemků v Letňanech.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:24|

Místo metra jezdí do pražských Letňan jen autobusy, dopravní podnik vyměňuje zabezpečení

Pražské metro nejezdí ve svém nejsevernějším úseku. Na víkend přerušil dopravní podnik provoz mezi stanicemi Ládví a Letňany na lince C, kde vymění zabezpečovací zařízení. Chybějící spoje v podzemí nahradí autobusová linka XC.
12. 6. 2021|

Regulace sportovišť a wellness byla nezákonná, konstatoval soud. Chybělo řádné odůvodnění

Epidemie koronaviru je v Česku dále na ústupu. Testy v úterý potvrdily 384 případů nákazy, což je o 94 méně než před týdnem a zároveň nejnižší úterní přírůstek od konce srpna. Roste naopak počet očkovaných, zdravotníci rozdali už přes šest milionů dávek vakcín. Dál klesá také incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dnů méně než dvacet nakažených. Šíření epidemie v Česku se stát snaží zabránit opatřeními, podle Nejvyššího soudu však v případě omezení sportovišť a wellness postupoval nezákonně.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:29|

V pátek přibylo podle testů 8559 nakažených, do Česka dorazila vakcína AstraZeneca

V pátek přibylo v Česku 8559 potvrzených případů covidu, to je o 500 víc než před týdnem. Počet zemřelých s koronovirem přesáhl hranici sedmnáct tisíc. Index PES stoupl o dva body na 73 a nadále odpovídá čtvrtému stupni. Do Česka dorazila první várka vakcín firmy AstraZeneca. Pravidelné testování zaměstnanců ve firmách by mohlo začít ještě v únoru.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 21:35|

Armáda likviduje polní nemocnici v Letňanech, část materiálu převezme Správa státních hmotných rezerv

Armáda v pondělí začala likvidovat záložní polní nemocnici na výstavišti v pražských Letňanech. Areál vyklidí do 19. února, kdy skončí třítýdenní výpovědní lhůta nájemní smlouvy mezi Fakultní nemocnicí Bulovka a letňanským výstavištěm. Počty hospitalizovaných průběžně klesají, i když v některých nemocnicích zůstává situace kritická. Denní počty nakažených ale ve srovnání s předchozím obdobím rostou, v pondělí přibylo 7117 potvrzených případů covidu-19, což bylo o 152 více než před týdnem.
2. 2. 2021Aktualizováno2. 2. 2021, 22:03|

V úterý se otevřou papírnictví a obchody s dětským oblečením, rozhodla vláda

Papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi budou moci od úterý znovu otevřít, schválila to vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi mluvil také o otevření obchodů se spodním prádlem, těm by zatím výjimka udělena být neměla. Vláda také rozhodla o zřízení velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v pražské Libni. Denně by mělo zvládnout podat vakcínu deseti tisícům lidí.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 19:47|